9 vecí, ktoré potrebujete vedieť o vašom menštruačnom cykle

Vás mesačný návštevník vie niekedy byť poriadne otravný. Inokedy zasa mešká, spôsobuje zdravotné či iné nepríjemnosti, zabraňuje vám v plánovaných aktivitách. Za všetkými týmito komplikáciami sa však skrývajú fakty, ktoré ste o ňom možno nevedeli. Tento článok objasní vaše najtajnejšie obavy a nejasnosti.

Menštruácia Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Dĺžka vášho cyklu sa môže meniť

Väčšina ľudí si myslí, že menštruačný cyklus by mal mať za každých okolností fixnú dĺžku trvania, 28 dní. Samozrejme, tak úplne sa nemýlite. Priemerný cyklus skutočne má 28 dní, avšak pokiaľ sa jeho škála pohybuje od 21 do 35 dní, nie je treba panikáriť, všetko je úplne v poriadku.

Pre vysvetlenie, váš cyklus začína prvým dňom príchodu menštruácie, končí deň pred príchodom tej nasledujúcej. V prípade, že ho sledujete kvôli plánovanému počatiu, k ovulácii dochádza približne 14 deň priemerného, 28 dní trvajúceho cyklu. Aby bola pravdepodobnosť otehotnenia čo najvyššia, najlepšie je mať sex tri dni pred začatím ovulácie alebo priamo v deň jej začiatku.


Pozrite sa aj:

Sex počas menštruácie - je to bezpečné?

2. Predmenštruačný syndróm (PMS) nie je iba výhovorka

Nedovoľte nikomu, aby vás presvedčil o opaku. PMS existuje, objavuje sa týždeň až dva pred začiatkom menštruácie a odchádza v momente, keď začnete krvácať. Prináša viacero nepríjemných symptómov, ktoré môžete ale nemusíte mať - zhoršenie stavu akné, navreté a citlivé prsia, únava, migrény, depresia, výbuchy hnevu a zdanlivo bezdôvodného plaču, problémy so spánkom. Nevyskytujú sa rovnako u každého, niekto sa potýka so všetkými, niekto s jedným či dvoma, existujú medzi nami však aj šťastné ženy, ktoré sú voči tomuto nepríjemnému návštevníkovi imúnne.

3. Menštruácia môže spôsobiť hnačku

Nie je iba o krvácaní, spolu s ňou prichádzajú aj ďalšie zdravotné problémy. „Prehánky“ sú jedným z nich, a nemáme na mysli tie jarné. Prečo sa tak deje? Počas menštruačného cyklu bunky v sliznici maternice produkujú hormónom podobnú zlúčeninu, nazývanú prostaglandín. Tá spôsobuje sťahy maternicových svalov a pomáha tak na konci vášho cyklu vylučovať maternicovú výstelku. Navonok sa prejavuje v podobe ženám dobre známych kŕčov. Ak telo produkuje viac prostaglandínu ako potrebuje, nie len, že vaše bolesti budú silnejšie, ale časť prebytočnej zlúčeniny môže preniknúť do krvného obehu a dostať sa až do oblasti vylučovacej sústavy. Tam svojim pôsobením doženie hrubé črevo a svaly ku kontrakciám a vylúčeniu svojho obsahu.

4. Meškanie nemusí vždy znamenať to, čo si myslíte

Jedným z dôvodov môže byť nahromadený stres - práca, deti, domácnosť, rodina, čokoľvek, čo zdvíha hladinu vašej úzkosti, dokáže dočasne ovplyvniť fungovanie hypotalamu - časti mozgu, ktorá má na starosti kontrolu hormónov, regulujúcich váš cyklus. Jeho nepravidelnosť dokáže spôsobiť aj zmena stravy, strata na váhe, takisto prehnané cvičenie a množstvo rôznych zdravotných problémov. Meškajúcu menštruácia býva taktiež známkou prichádzajúcej menopauzy. Alebo je tu rovnako možnosť, že vaša perióda neprišla presne z toho dôvodu, ako si myslíte - už očakávate iného návštevníka. V tom prípade, gratulujeme.

5. Krvácanie nie je prekážkou v cvičení ani v sexe

Nie je nijaký dôvod, aby ste od jedného či druhého týždeň abstinovali. Pokojne choďte na prechádzku, zajazdite si na bicykli, zaplávajte si. Na niektoré ženy má cvičenie v tomto období dokonca tak pozitívne účinky, že sa stráca väčšina ich PMS symptómov, ako únava či depresia. Ak preferujete spotiť sa radšej v posteli medzi perinami s partnerom, choďte do toho. Hormonálne zmeny v prvých dňoch menštruácie spôsobujú, že sa cítime hravejšie, ako obvykle. Avšak dajte si pozor: aj keď je nepravdepodobné, že sexom počas menštruácie splodíte potomka, nie je to nemožné! Najmä, ak máte kratší menštruačný cyklus (od 21 do 24 dní) a ku styku dôjde v jeho posledných dňoch - spermie zostávajú vo vagíne živé až päť dní, čo robí z tehotenstva reálnu možnosť.

6. Hrudky v krvi sú normálne

Vyzerajú odpudivo, ale nepredstavujú nijaké riziko. Maternica sa počas menštruácie zbavuje svojej výstelky, takže malé hrudky, ktoré si niekedy všimnete vo vašej krvi, sú vlastne krvné zrazeniny, obsahujúce tkanivo z tejto výstielky. Viac pozornosti by ste mali venovať veľkým krvným zrazeninám. Tie už normálne nie sú. Ak ich spozorujete alebo ak je vaše krvácanie obzvlášť silné, radšej informujte svojho lekára. Uistite sa, že sa nejedná o príznaky nejakého skrytého zdravotného problému.

7. Tampóny priamo nespôsobujú toxický šok

Spôsobujú ho totiž toxíny, produkované istým druhom baktérie, zlatým stafylokokom. Ten však môže tampón, najmä s vysokým stupňom absorbcie, využiť ako živnú pôdu pre svoj rast. Preto si ho radšej nenechávajte pridlho. Tampónové vlákna takisto dokážu vašu vagínu poškrábať a tak umožniť priechod baktérie či toxínov do krvi.

Ak vaše telo nie je schopné s toxínmni bojovať, prejavia sa u vás symptómy toxického šoku, ktorými sú vysoká horúčka, zmätenosť či závrat, zvracanie, hnačka, šúpajúca sa koža v oblasti dlaní, chodidiel a trupu. V niektorých prípadoch dochádza dokonca ku zlyhaniu orgánov.

Syndróm toxického šoku nie je iba hrozbou žien, môže zasiahnuť kohokoľvek, teda aj mužov či deti. Rizikovými faktormi sú otvorené rany, popáleniny či absolvovanie nedávneho chirurgického zákroku. Je zriedkavý, ale v niektorých prípadoch smrteľný.

Čo sa teda týka tampónov, meňte ich aspoň každé štyri až osem hodín (podľa miery krvácania) a používajte tie s najnižšou absorbčnou schopnosťou. A nemajte strach, potešujúcou správou je, že vedci vo Viedni vynašli prvú vakcínu proti syndrómu toxického šoku, ktorá sa ukázala byť neškodná a účinná.

8. Nie, vaše dni sa nezosynchronizovali s najlepšou priateľkou

Táto teória je už pomerne stará. S vašou ženskou spriaznenou dušou ste si tak blízke a trávite spolu toľko času, až váš mesačný návštevník začal chodiť v rovnakú dobu. Áno, môže sa to stať, ale s najväčšou pravdepodobnosťou ide o náhodu. V roku 1971 na Univerzite v Chicagu skutočne vznikla štúdia, pojednávajúca o synchronizovaní menštruačného cyklu medzi blízkimi osobami. Podľa tejto teórie ženský organizmus reaguje na feromóny (chemické signály, šírené vzduchom) iných žien vo svojom okolí, čo v konečnom dôsledku speje k synchronizácii ich periód. Avšak odvtedy vedci spravili množstvo iných výskumov a v tomto momente dôkazy ukazujú skôr na náhodu ako na zámer.

9. Ste zvedaví, kedy sa svojho cyklu zbavíte navždy?

Spýtajte sa svojej mami. Vek, kedy sa u nej dostavila menopauza, je s najväčšou pravdepodobnosťou aj ten váš. Najmä, ak sa vo vašej rodine vyskytla predčasná menopauza, teda ešte pred štyridsiatkou. V priemere ženy dostávajú svoju poslednú návštevu okolo päťdesiateho prvého roku života, ale normálne je to kedykoľvek od štyridsiatky do päťdesiat päťky.

Aj keď výskum pripisuje príchod menopauzy genetike, ovplyvniť ju môžu aj niektoré iné faktory, ako fajčenie. To môže spôsobiť skorší koniec plodného obdobia, ako bolo predpokladané na základe rodinnej predispozície.

Menopauza je istá, pokiaľ ste menštruáciu nedostali po dobu dvanástich mesiacov. A tým definitívne odzvoní možnosti mať deti. Vás cyklus teda nie je iba plný problémov a negatív, prináša so sebou aj dočasnú schopnosť priviesť na svet nový život.


Pozrite sa aj na tento článok:

Sex počas menštruácie - je to bezpečné?