Rebríček obyčajný (Achillea millefolium L.)

Je známy aj pod ľudovými názvami myší chvost, stolistník, mačací chvost či husí jazýček. Ide o trvalú bylinku s plazivým podzemkom, ktorá dorastá do výšky asi 80 - 100 cm. Má podlhovasté prízemné listy a stonku ukončenú drobnými špinavobielymi obojpohlavnými kvetmi, ktoré majú po obvode piestikovité lupienky bielej, niekedy ružovej alebo červenej farby.

Rebríček obyčajný Zdroj foto: Shutterstock.com

Výskyt a zber

Rastie na slnečných lúkach, pasienkoch, rumoviskách a na okrajoch ciest. Kvitne v druhej polovici júna až do októbra. Táto liečivá bylinka by nemala chýbať v žiadnej domácej lekárničke, jej účinky sú preverené viacerými generáciami.

Bylinku zbierame od júna do konca októbra. Výhradne zbierame iba tie s bielymi kvetmi, a to v čase, keď začínajú kvitnúť, a tiež vňate bez stonky. Odstrihneme ich pod najnižším súkvetím, sušíme v tenkých vrstvách v dobre vetranej miestnosti.


Prečítajte si tiež:

Praslička roľná dokáže vyplaviť piesok a rozpúšťať močové kamene

Účinné látky

Obsahuje účinné látky, ako silice s azulénom, alkaloidy, flavonoidy, či triesloviny. Látky s protizápalovým, upokojujúcim a regulačným účinkom.

Vplyv na zdravie - využitie v ľudovom liečiteľstve i kuchyni

Pomáha najmä ženám, odporúča sa pri zápaloch vaječníkov, upravuje bolestivú a nepravidelnú menštruáciu. Tiež sa odporúča ženám v prechode. Bylinke sa pripisujú i účinky prekrvenia drobných ciev a odstraňovanie zápalových ložísk. Vhodná je pri dlhodobých a vyčerpávajúcich ochoreniach, pri závratoch a migréne. Pomáha pri zápaloch žalúdka a čriev, ničí hlísty, upravuje činnosť obličiek a žlčníka. Z liečivej bylinky sa pije čaj a tiež sa používa ako sedací kúpeľ.

Jedlé sú listy a kvety. Ovocná a horko-sladká chuť poslúžia ako koreniny pri príprave mastných jedál, šalátov, syrov a polievok. Bylinka poslúži aj ako prírodný repelent proti komárom.

Čaj

Čaj si pripravíme, krátkym povarením 2 ČL drvenej a sušenej bylinky vňate rebríčka obyčajného v 200 ml vody (asi 30 sekúnd) a následne vylúhujeme (5-10 minút). Pijeme 2-krát denne približne hodinu po jedle. Čaj je vhodný pri poruchách trávenia, pri ochorení žalúdka, pečene, zmierňuje nadúvanie. Bylinku nepoužívame dlhodobo, čaje zásadne striedame.

Sedací kúpeľ

Použijeme asi 100 g sušenej bylinky, necháme 12 hodín lúhovať v studenej vode. Potom ocedíme, necháme zvariť a pridáme do kúpeľa. Teplota kúpeľa by nemala byť ani veľmi teplá, ani by nemala chladiť. Sedací kúpeľ je účinný najmä pri ženských problémoch.

Odvar môžeme použiť aj na vyplachovanie ústnej dutiny a na potieranie rán, pričom použijeme 2-krát silnejšiu dávku než na čaj. Odvar môžeme použiť aj proti mastným vlasom a lupinám.

Upozornenie

Aj tu platí: „Všetko s mierou!“ Čaj nie je vhodný pre tehotné ženy, pri problémoch zrážanlivosti krvi a pri chorobe obličiek. U citlivých ľudí sa môže prejaviť kontaktná dermatitída.


Prečítajte si aj o tejto liečivej bylinke:

Praslička roľná dokáže vyplaviť piesok a rozpúšťať močové kamene