Aké ochorenia môže signalizovať váš zlý dych?

Nesprávna ústna hygiena nie je najčastejšou príčinou zlého dychu. Chronický zápach z úst väčšinou spôsobuje sucho v ústach, pretože ak v ústach nie je dostatok vlhkosti, darí sa baktériám. Najčastejšie sa s nevábnym dychom stretávame ráno. V noci sa totižto znižuje produkcia slín, a to je dôvodom sucha v ústach.

Mnoho ľudí však trpí suchom v ústach a zápachom po celý deň. Často za to môžu i lieky (antidepresíva, antihistaminiká, na znižovanie krvného tlaku...), ktorých vedľajším účinkom je práve sucho v ústach. Pomôcť môže zvýšený príjem tekutín, žutie žuvačky bez cukru, alebo aj zmena liekov. No takisto vám špecifická vôňa môže naznačiť, že niečo s vaším organizmom nie je v poriadku.

Ak váš dych pripomína naftalínové guličky...

Možno trpíte alergiou, tečie vám z nosa alebo máte infekciu prínosových dutín. Ak máte chronické problémy s dutinami, baktérie v ústach môžu previesť proteíny v hliene na zlúčeninu nazývanú skatol. Pomôžu lieky proti alergii, vyplachovanie dutín, alebo ak lekár určí, že máte bakteriálnu infekciu, mali by zabrať antibiotiká.


Prečítajte si tiež:

Čo sa môže skrývať za halitózou - chorobným zápachom z úst?


Ak váš dych pripomína ovocie...

V tomto prípade možno máte cukrovku. Cukor v krvi zvyčajne zamieri do buniek, kde je použitý na energiu. No ak k tomu nedôjde, hladina cukru v krvi stúpa a vaše bunky začnú spaľovať tuky na energiu. Vedľajším produktom tohto procesu sú ketóny, ktoré môžu zapríčiniť „ovocný dych“.

Ak váš dych pripomína kyslé mlieko...

Môže ísť o náznak toho, že trpíte laktózovou intoleranciou. Tento zápach by mohol naznačovať, že netrávite bielkoviny obsiahnuté v mliečnych výrobkoch správne. Okrem toho by sa mali vyskytovať aj iné príznaky - hnačka, kŕče a plynatosť po konzumácii mliečnych výrobkov.

Ak váš dych pripomína špinavé plienky...

Príčinou môžu byť mandľové kamene. Stane sa to, ak baktérie a nečistoty uviaznu na mandliach a v štrbinách sa potom vytvorí viditeľný kameň. No riešenie tohto problému je jednoduché, obvodný lekár môže odstrániť nečistoty s tampónom alebo pinzetou.

Ak váš dych pripomína hnilobu...

Možno ide o signál, že trpíte nejakou chorobou pľúc - od zápalu pľúc až k rakovine. Ak máte podozrenie, že môžete mať akýkoľvek problém s pľúcami, navštívte svojho lekára. Ten vás vyšetrí stetoskopom, podľa potreby pošle na krvný obraz, röntgen hrudníka alebo iné testy.


Pozrite sa na ďalšie príčiny zápachu z úst:

Čo sa môže skrývať za halitózou - chorobným zápachom z úst?