Prečo diéty nefungujú a čo namiesto nich?

Diét je neúrekom. Ich priekopníkom bol pán Atkinson s jeho vysoko tukovou diétou. Okrem nej nájdeme Dukanovu, krabičkovú, ryžovú, zónovú, diétu podľa fáz mesiaca, podľa krvných skupín a takmer každá celebrita má tú svoju osvedčenú tiež. Patríte aj vy medzi tých ľudí, ktorí neustále diétujú a experimentujú s novými trendmi v tejto oblasti?

Diéty verzus vyvážený jedálniček Zdroj foto: Shutterstock.com

Diéty fungujú, ale len krátkodobo

Ak áno, tak určite často riešite otázku, či daná diéta funguje a ako dlho ju budete musieť držať, aby ste sa dostali k vysnívanej postave. Pravdou je, že väčšina diét naozaj funguje. Je logické, že ak sa začnete v určitom smere obmedzovať (v niektorých prípadoch doslova hladovať) a prestanete jesť určitú zložku potravy (niektoré diéty obmedzujú tuky, iné sacharidy...), na ktorú bolo telo doteraz zvyknuté, musí sa to niekde prejaviť. Problémom je, že tento efekt je len krátkodobý. Väčšina diét funguje najlepšie na začiatku, postupne sa ich účinok stráca a s ním aj motivácia pokračovať ďalej.

Aj človek s najväčším odhodlaním a pevnou vôľou sa raz zlomí, pretože nikto nie je schopný drasticky sa obmedzovať alebo hladovať dlhodobo. Z dlhodobého hľadiska teda existuje veľká pravdepodobnosť, že kilá, ktorých sme sa horko-ťažko zbavili, sa vrátia naspäť spolu s pár kilami navyše.


Prečítajte si tiež:

Vaše telo, vaše pravidlá alebo prečo nedržať diéty z časopisov

Riaďte sa vlastnými potrebami

Dôležitá vec, ktorú si tiež treba pri diétovaní uvedomiť je, že neexistuje univerzálna diéta. Každý z nás má iný metabolizmus, inú stavbu teba, inú mieru fyzickej aktivity atď. Podstatné je nájsť spôsob stravovania, ktorý najlepšie vyhovuje vašim potrebám, životnému štýlu, chutiam a v neposlednom rade aj peňaženke. Dôležité je, aby ste vami zvolený spôsob stravovania boli schopní dodržiavať dlhodobo. To znamená, že sa nemôžete nútiť do niečoho, čo vám nechutí, spôsobuje stres, alebo vás obmedzuje a spôsobuje návaly hladu. V opačnom prípade sa skôr či neskôr vzdáte a požadované výsledky dosiahnete len veľmi ťažko.

Diéta verzus vyvážený zdravý jedálniček

Redukcia našej váhy nemusí byť vždy založená iba na nezmyselnom hladovaní či drastických zmenách v jedálničku. Namiesto neustáleho diétovania sa odporúča nastavenie zdravého jedálnička, ktorý zabezpečí vyvážený príjem živín, dostatočne zasýti a vyhovuje vašim potrebám a cieľom. V neposlednom rade vám musí chutiť, a tak ho dokážete dodržiavať dlhodobo.

Na začiatku každej diéty väčšinou dôjde k značnejšiemu úbytku na váhe v dôsledku odvodnenia a detoxikácie. Diéty spravidla spôsobia rýchly, no krátkodobý úbytok telesnej hmotnosti, zatiaľ čo v prípade vyváženého, zdravého jedálnička to pôjde pomalšie. Táto cesta je však oveľa stabilnejšia, udržateľnejšia, s nižším rizikom jojo efektu a iných nežiaducich prejavov či negatívnych dopadov na vaše zdravie.


Prečítajte si aj tento článok:

Vaše telo, vaše pravidlá alebo prečo nedržať diéty z časopisov