Chcete zmeniť svoj život? Týchto 10 krokov vás privedie k vytúženému cieľu

Zmeny sa v našom živote dejú neustále. Nevyhneme sa im, neutečieme pred nimi, nezvrátime ich príchod. To jediné, čo môžeme spraviť je prijať ich a naučiť sa s nimi existovať. V opačnom prípade sa náš život zmení na neustály boj. Tento článok vám poradí, ako z nich vyťažiť čo najviac a zmeniť to, s čím nie ste spokojní.

Psychické zdravie Zdroj foto: Shutterstock.com

„Ak je človek nespokojný so svojim stavom, môže ho zmeniť dvoma spôsobmi. Buď zmení podmienky svojho života alebo svoj duševný postoj. Prvé nie je vždy možné, to druhé je však možné vždy.“ (Ralph Waldo Emerson)

1. Nájdite vo svojom živote zmysel

A urobte tak čo najskôr. Položte si otázku - čo je pre vás dôležité a prečo je to dôležité? Čo vlastne chcete dosiahnuť? O čom snívate s otvorenými očami, než idete každý večer spať? Čo vás robí šťastnými? Túžby dávajú našej existencii zmysel a smer, ktorým sa chceme uberať. Bez nich sme prázdni, túlame sa životom bez cieľa, smeru, vízie či vôbec významu.


Prečítajte si aj:

Zbavte sa navždy negatívneho myslenia

2. Vytvorte si „nástenku snov“

Snívanie o čomkoľvek sa nezdalo byť problémom, keď sme boli deti. Ako sme však dospievali, naša schopnosť považovať za reálne aj takmer nemožné sa postupne vytratila. Už sme nechceli byť astronautmi, prezidentmi, spevákmi alebo čímkoľvek, po čom sme túžili v detských topánkach.

Nikto nevraví, že musíte snívať o tom byť astronautom či rokovou hviezdou. Ale určite máte aj v dospelosti túžby, reálne, ktorých realizácie sa bojíte, pretože ste stratili detskú schopnosť nevidieť prekážky. Jedinými prekážkami sú však tie vo vašej hlave. Kto verí a naozaj chce, dosiahne aj zdanlivo nemožné.

Preto si vytvorte vlastnú „nástenku snov“, ktorú budete mať denne na očiach. Oblepte ju obrázkami alebo čímkoľvek iným, súvisiacim s vašou túžbou. Takýmto spôsobom vo svoje ciele opäť začnete veriť. Neustály kontakt s nimi ich zhmotní a spraví z nich súčasť vášho života ešte pred dosiahnutím, čo vás určite motivuje vo vašej ceste.

3. Stanovte si ciele

Keď už viete, čo vlastne chcete dosiahnuť, je treba začať konať. Stanovte si krátkodobé, stredné a dlhodobé ciele, ktoré musíte na vašej ceste za vysnívaným životom absolvovať. Pamätajte si, že tieto ciele sa môžu meniť. Nebráňte sa zmenám a neberte ich ako formu vlastného zlyhania. Je normálne, že nič v našom živote nie je konštantné, všetko sa vyvíja. Ak vaše ciele nebudú reflektovať zmeny vo vašom živote, môžu sa stať nesplniteľnými.

4. Naučte sa ničoho neľutovať

Výčitky a ľútosť sú dobré na jednu jedinú vec - držia vás späť. A vy sa predsa chcete posúvať vpred, nie snáď? Sú prežitkom minulosti a ak strávite celý váš život s hlavou otočenou dozadu, môže sa stať, že zmeškáte svoju vlastnú budúcnosť. Povedzte si, že prítomnosť a budúcnosť sú jedinými obdobiami vašej existencie, nad ktorými máte kontrolu.

Ak máte stále problém „pohnúť sa ďalej“, skúste sa svojich výčitiek zbaviť jednoduchým vizualizačným cvičením s balónmi. Nafúkajte ich koľko bude potrebné a na každý fixkou napíšte jednu výčitku. Následne ich vypustite a ako budú stúpať k oblohe, dajte svojim výčitkám navždy zbohom. Ak nemáte hélium, jednoducho ich popraskajte.

5. Viete, čo vás najviac desí? Postavte sa a urobte to

Pointa je dostať sa zo svojej komfortnej zóny. Neznamená to, že musíte ísť na tandemový zoskok padákom, ak sa bojíte výšok. Spravte si zoznam vecí, ktoré ste vždy chceli spraviť, ale nespravili, kvôli strachu. Pripnite ho na svoju „nástenku snov“ a choďte do toho. Nikdy neprestávajte robiť to, čoho sa bojíte, pretože ak prestanete, váš život bude plný výhovoriek a komfortu. Úspech dosiahnete jedine tvrdou drinou. Aj takou, ktorá vás desí.

6. Žite vyvážený život

Naše zdravie nebude vždy rovnaké a veľakrát prichádzajú veci, ktoré nedokážeme ovplyvniť. Telesne, emocionálne a duševne sa meníme, dozrievame, starneme. S tým nič neurobíte. Čo však ovplyniť môžete je čím „kŕmite“ vašu dušu a telo. Žitím vyrovnaného a zdravého života si budujete odolnosť voči akýmkoľvek zmenám. Budete šťastnejší, spokojnejší a naplnení.

7. Čelte strachu z neznáma

Strach je jediná emócia, ktorá nie je skutočná, ale má oveľa väčšiu silu, ako tie ostatné. Ignorovať ho a dúfať, že jedného dňa proste zmizne je ľahké, ale tak, žiaľ, život nefunguje. Dôležité je uvedomiť si, že často je to iba strach, čo vás drží v úzadí. Bráni vám žiť svoj život naplno. Cítite sa nenaplnení a nespokojní.

Je to ako so šoférovaním. Ak máte kontrolu nad svojim autom, všetko ide hladko a podľa vašich plánov, no akonáhle auto preberie kontrolu nad vami, čakajte problémy. V momente, keď sa rozhodnete čeliť svojmu strachu, vezmete svoj život späť do vlastných rúk a preberiete nad ním kontrolu. A to ho zmení navždy.

8. Akceptujte sa

Jediná osoba, ktorá tvorí váš život, ste vy. Vy, individualita, osobnosť, jedinečný bytosť. Nie je dobré milovať sa bezhranične, bezpodmienečne a nekriticky, samozrejme, ale ani sa zhadzovať a ubíjať pre svoje nedokonalosti. Čo tak ich radšej akceptovať alebo pracovať na ich odstránení? Áno, v živote občas zlyháme. Občas sme odmietnutí a občas nie každému padneme do oka. Ale to je normálne. Buďte sami sebou, bez ohľadu na to, čo si o vás ľudia myslia. Nehanbite sa za to a neprispôsobujte sa tomu, čo očakáva okolie. Nechcite byť niekym druhým. Lepšie je byť originál ako kópia niekoho, kto tu už raz bol. Neustála nespokojnosť so sebou samým vám zaručí akurát tak život plný skľúčenosti.

Nájdite v sebe silu, majte sa radi, rešpektujte a vážte si samých seba takých, akí ste. Jedine tak dokážete zmeniť svoj život a žiť svoj sen.

9. Žite pre prítomnú chvíľu

Áno, mnohí z vás si teraz možno poviete, že si tento bod protirečí s väčšinou textu. Žiť pre túto chvíľu však neznamená nepozerať do budúcnosti a slepo blúdiť životom bez cieľa. Znamená to vedieť si vychutnať, čo je tu a teraz. Nebyť tak moc pohltený víziou šťastnejšej budúcnosti, že si ani nevšimnete, čo sa deje v prítomnom momente. Pretože žiť iba pre budúcnosť je rovnako zničujúce ako žiť v minulosti.

A nezabúdajte, krása sa skrýva v maličkostiach. Možno teraz ešte nemáte to, po čom túžite. Možno vás naozaj čakajú lepšie časy. Ale tu a teraz, v tejto chvíli sedíte s priateľmi v kaviarni a rozprávate sa. Alebo si užívate nádhernú turistiku v horách. Aj to je predsa krásne a hodné povšimnutia. Keď sa nad tým nakoniec po dosiahnutí svojich cieľov zamyslíte, vaše šťastie sa neskladá z toho, čo ste našli v cieli. Pozostáva z cesty, je poskladané z tých všetkých malých momentov spokojnosti, ktoré ste sa nej pozbierali. Vaša súčasnosť je vaše budúce šťastie.

10. Vychutnajte si radosť z učenia

Učenie nie je iba povinnosťou zo školských čias. Je našou podstatou, dáva nášmu životu zmysel a čo je hlavné, robí ho hodnotným. Vždy, keď sa naučíte niečo nové, získate nové vedomosti a s nimi prichádza sebavedomie. Učenie z vás robí flexibilnejšie a civilizovanejšie bytosti, pomáha vám porozumieť svetu okolo vás.

Vaše myslenie je kreatívnejšie, inovatívnejšie a teda máte väčšiu šancu uspieť, v čomkoľvek. Skvelou cestou, ako sa niečo naučiť, je čítanie kníh, ale nie je to, samozrejme, jediná možnosť. Učíte sa pri všetkom, čo robíte. Len si to musíte uvedomiť a vziať si z toho, čo sa len dá. Hlavné je, aby vás to bavilo a napĺňalo.

V živote robíme rozhodnutia neustále. Menšie, väčšie, banálne, ale predsa, svoj životný chodník si vyberáme každodenne. Aj vy teraz pred jedným rozhodnutím stojíte - chcete zmeniť svoj život?

Ak ste odpovedali kladne, vyskúšajte týchto 10 rád a uvidíte, že pokiaľ im budete otvorení, zmena príde.


Prečítajte si aj tento článok:

Zbavte sa navždy negatívneho myslenia