TOP 10 najzvláštnejších ochorení na svete

Našu spoločnosť často strašia nové a nové hrozby, ktoré môžeme považovať za bizarné, ako napríklad prasacia či vtáčia chrípka. Avšak tie, ktoré vám predstavíme v tomto článku, dávajú slovu „bizarný“ úplne nový význam. Tu je 10 najzvláštnejších ochorení na svete.

Diprosopus Zdroj foto: YouTube.com

1. Hypertrichóza (u žien hirsutizmus) /ľudovo vlkolačí syndróm/

Hovorí sa mu tak, pretože ľudia, ktorí ním trpia, nápadne pripomínajú vlkolaka. O nijakú bájnu bytosť však, samozrejme, nejde. Toto ochorenie je genetického pôvodu. Jedná sa o kožný problém, spôsobujúci abnormálny rast ochlpenia buď na istej špecifickej časti tela, alebo dokonca na celom tele. Doteraz naň nebol nájdený nijaký liek.


Prečítajte si aj:

Uprednostnime prevenciu pred liečbou

2. Neurofibromatóza

Takisto je genetického pôvodu. Spôsobuje, že sa v oblasti nervových zakončení tvoria výrazne viditeľné nádory. Toto ochorenie môže byť miernejšie, ale dokáže takisto kompletne zmeniť fyzický vzhľad jedinca tak, že je takmer nerozoznateľný. Rozdeľuje sa na 3 typy:

  • 1.typ - nie je o nič menej závažný, ako ostatné. Rozdiel je v iba v tom, kde presne zasiahne mozgový kmeň.

  • 2.typ - môže byť smrteľný

  • schwannomatóza - zväčša je sprevádzaná silnou, až neznesiteľnou bolesťou.

Neurofibromatóza môže byť diagnostikovaná už v detstve, po prípade puberte až skorej dospelosti, keď sa začína v tele postupne šíriť a vykazovať prvé príznaky.

3. Nóma

Zubári nás vždy strašia, že pokiaľ sa nebudeme poriadne starať o svoj chrup, objavia sa u nás kazy alebo dokonca prídeme o zub. No v prípade, že je naša dentálna hygiena naozaj zlá, môžeme na tom byť ešte oveľa horšie - nóma je ochorenie, ktoré vo veľkej miere postihuje ľudí z veľmi chudobných podmienok tretieho sveta. Avšak môže sa objaviť u kohokoľvek.

Ide o rýchlo sa šíriacu gangrenálnu infekciu ústnej dutiny. Spôsobuje extrémnu degeneráciu tkaniva, ktoré je často vyžraté až ku kosti. Pravdepodobnosť úmrtia na toto ochorenie je až 90 percent. Našťastie, ak je zastihnuté včas, dá sa jeho šírenie zastaviť antibiotikami a úpravou stravy. Telesná deformácia, ktorú choroba spôsobila, môže byť následne odstránená chirurgicky.

4. Chodidlo Madura - Eumycetoma

Je to hubovité zápalové ochorenie, postihujúce jednu časť tela, najčastejšie chodidlo. Spôsobuje ho baktéria, vyvolávajúca infekciu, ktorá sa do tela dokáže dostať aj skrz veľmi malú ranu na koži.

Ohrození sú ľudia, ktorí chodia bosí, najmä v kombinácii s prácou na farmách či poliach. Keďže doteraz na tento problém neexistuje liek, veľmi často končí amputáciou, alebo dokonca smrťou.

5. Elefantitída/Elefantiáza

Ide o chorobu lymfatických ciest, spôsobujúcu enormné zhrubnutie kože a podkožia v určitých častiach tela, najčastejšie nôh a semenníkov, vyvolanú upchávaním lymfatických ciev a uzlín. Nie je ani tak ochorením sama o sebe, ako skôr symptómom iného problému. Zväčša indikuje choroby, ako napríklad elefantiáza nostras alebo sa prejavuje ako štvrté štádium neliečeného lymfedému, teda nahromadenia lymfatickej tekutiny v medzibunkovom priestore, objavujúceho sa pri liečbe niektorých onkologických ochorení.

Sprevádza aj vzácnu poruchu s názvom Proteov syndróm, spôsobujúcu nekontrolovateľný rast tkanív. Proteov syndróm sa prejavuje značnou deformáciou a asymetriou tela. Pomenovaný bol podľa gréckeho boha Prótea, ktorý vraj dokázal meniť svoj tvar.

Elefantiáza je bežnejšia v tropických oblastiach a šíria ju parazity, prenášané samičkami komárov.

6. Prune belly syndróm

Postihuje jedno zo štyridsať tisíc novonarodených detí. Je to veľmi zriedkavý vrodený syndróm s genetickým pôvodom, ku vzniku ktorého dochádza už počas vývoju plodu v maternici. Ovplyvňuje močový systém a ide vlastne o nedostatok svalov brušnej steny. Spôsobuje, že brucho jedinca vyzerá veľmi zvráskavene. Kvôli vplyvu na vnútorné orgány si často vyžaduje chirurgický zákrok.

Prune belly syndrom je najčastejší u mužov s autozómovo dominantnou dedičnosťou (dedičnosť zmutovaného dominantného génu, kvôli ktorému sa u jedinca prejaví genetická choroba). Sprievodnými problémami sú zväčšené vnútorné orgány, skolióza a vykĺbenie končatín. Prípady, ktoré zahrňujú enormné zväčšenie alebo deformáciu obličiek, si vyžadujú pravidelnú dialýzu alebo transplantáciu.

7. Progéria

Je to extrémne vzácna genetická porucha, ktorá spôsobuje predčasné starnutie u detí. Zvyčajne je diagnostikovaná rok či dva po narodení. Príznakmi sú strata vlasov, deformácia tváre a vráskavenie pokožky tváre. Veľká väčšina ľudí s touto diagnózou zomiera v puberte alebo v skorých 20-tych rokoch života.

Našťastie je to veľmi vzácna choroba, ktorá v priemere postihuje iba jedno z 8 miliónov detí. Zato ale prináša mimoriadne nepríjemné sprievodné symptómy - stratu zraku či artritídu, teda zdravotné problémy, spojované so starobou.

8. Progresívna osifikujúca fybrodysplázia (ľudovo choroba skamenelých ľudí)

V tomto prípade je narušená schopnosť organizmu obnovovať tkanivá a ten začne všetko z nich zložené premieňať na kosť. Toto ochorenie je genetické a vytvára v tele doslova druhú kostru. Na svete sa zatiaľ objavilo iba 800 potvrdených prípadov. Choroba je neliečiteľná, lekári takejto osobe môžu iba pichať steroidové injekcie na zmiernenie bolesti. Akákoľvek snaha o odstránenie prebytočných kostí by iba podporila ich ďalší rast. V jednom prípade sa osoba s touto chorobou dožila až 40 rokov, avšak na konci života jej telo okrem pier tvorili už iba kosti.

9. Diprosopus

V tomto prípade vyjadrenie „má dve tváre“ už nie je iba metaforické. Jedinci, narodení s touto genetickou poruchou, majú doslova dve tváre, zrastené dohromady. Proteín Sonic Hedgehog, alebo SHH, určuje náš výzor. Ak ho však telo má priveľa, sformuje sa zrkadlová verzia tváre a spôsobí ochorenie Diprosopus.

Väčšinou sa deti s týmto syndrómom narodia mŕtve, ale v roku 2008 takto bábätko prežilo až 6 týždňov.

10. Epidermodysplázia verruciformis (ľudovo stromový muž)

Jedná sa o mimoriadne vzácne genetické ochorenie, ktorým koža reaguje na HPV vírus. Na tele, najmä na končatinách, sa objavujú obrovské bradavice a výrastky, pripomínajúce kôru stromu či drevo. Osoba, trpiaca touto diagnózou, nie je v niektorých prípadoch schopná svoje končatiny vôbec používať. Výrastky sa dajú odstrániť chirurgicky, avšak nie zrovna úspešne, keďže je veľmi pravdepodobné, že po odoperovaní okamžite znova dorastú. Na Epidermodyspláziu verruciformis teda neexistuje nijaký liek.


Prečítajte si aj tento článok:

Uprednostnime prevenciu pred liečbou