15 potravín, ktoré vám pomôžu pri chudnutí

Pri chudnutí a spaľovaní tuku si môžete značne pomôcť vhodnými potravinami, ktoré túto prácu spravia sčasti za vás. Pozrite sa, ktoré ovocie, zelenina, nápoj či mäso sa oplatí v tomto prípade zahrnúť do jedálnička.

15 potravín, ktoré vám pomôžu pri chudnutí Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Avokádo

Kyselina olejová - zlúčenina zdravých mononenasýtených tukov, obsiahnutá v avokáde, môže vaše telo udržať sýte po dlhú dobu. Konzumácia avokáda tiež pomáha pri eliminácii brušného tuku i vďaka obsahu bielkovín a vlákniny.

2. Brokolica

Táto kapustovitá zelenina je známa svojimi preventívnymi účinkami proti rakovine. No vďaka obsahu vlákniny a nízkemu počtu kalórií (menej ako 30) je vhodná aj ako diétna potravina.

3. Losos

Chudé zdroje bielkovín vám pomôžu cítiť sa sýto i bez pridania tuku. Losos je plný zdravých mononenasýtených tukov a pri jeho konzumácii schudnete o tretinu viac ako pri nízkotučných diétach. Losos Zdroj foto: Shutterstock.com

4. Vajíčka

Ak si doprajete na raňajky túto potravinu bohatú na proteíny, vydržíte sýti veľmi dlho. Jedna štúdia zistila, že ženy s nadváhou, ktoré jedli na raňajky vajcia, stratili dvakrát viac kilogramov ako ženy, ktorí začali svoj deň s pečivom. A nebojte sa o cholesterol, zistilo sa, že jeho hodnoty sa konzumáciou vajec nezvyšujú.

5. Nízkotučné mlieko

Obsahuje mastné kyseliny, bielkoviny a vápnik, ktoré vám pomôžu cítiť sa sýto. Podľa istej štúdie tak spálite aj omnoho viac tuku a kalórií.

6. Zelený čaj

Antioxidanty v zelenom čaji spaľujú tuky a kalórie. Jedna štúdia zistila, že päť šálok denne by mohlo pomôcť schudnúť dvojnásobne viac a navyše najmä okolo problémových partií ako sú brucho a zadok.


Prečítajte si tiež:

Tieto potraviny spália tuk za vás

7. Zemiaky

Je pravda, že zemiaky majú vysoký obsah sacharidov, ale nasýtia vás až trikrát toľko ako krajec bieleho chleba. Navyše sú tiež bohaté na rezistentný škrob, ktorý pomáha telu spaľovať tuk. Zemiaky Zdroj foto: Shutterstock.com

8. Hnedá ryža

Polovica šálky hnedej ryže obsahuje 1,7 gramu rezistentného škrobu, má nízku energetickú hustotu a nízky obsah kalórií.

9. Quinoa

Quinoa je bohatá na proteín. Zostanete sýti na dlhšie i s menším počtom kalórií a vyhnete sa prejedaniu inými jedlami.

10. Biela fazuľa

Polovica šálky tejto potraviny nabitej vlákninou obsahuje takmer 4 gramy zdravého rezistentného škrobu, ktorý spaľuje tuk a zrýchľuje metabolizmus. Biela fazuľa Zdroj foto: Shutterstock.com

11. Ovos

Ovos je bohatý na vlákninu, takže už jedna porcia vám pomôže k dlhodobejšiemu pocitu sýtosti. Polovica šálky obsahuje 6 gramov rezistentného škrobu, ktorý zosilňuje metabolizmus a podporuje spaľovanie tukov.

12. Hrušky

Len jedna hruška zahŕňa 15% denného odporúčaného množstva vlákniny. Jedna štúdia zistila, že ženy, ktorí jedli tri hrušky denne, spotrebovali menej kalórií a stratili väčšiu váhu. Hrušky Zdroj foto: Shutterstock.com

13. Grapefruit

Jesť pol grapefruitu pred každým jedlom vám môže pomôcť stratiť až pol kila za týždeň. Zlúčenina v tomto ovocí znižuje inzulín, hormón, ktorý ukladá tuk, čo môže viesť k váhovej strate. Je tiež dobrým zdrojom bielkovín, a pretože obsahuje asi 90% vody, spôsobí pocit sýtosti.

14. Banány

Stredne vyzreté banány vás zasýtia a rozprúdia metabolizmus vďaka 12,5 g rezistentného škrobu. Úplne zrelý banán obsahuje už len 5 gramov tohto škrobu.

15. Tmavá čokoláda

Kúsok horkej čokolády denne môže spomaliť trávenie, takže nebudete ihneď túžiť po ďalšom jedle. Potlačí chuť na slané a mastné potraviny. Horká čokoláda Zdroj foto: Shutterstock.com


Prečítajte si aj tento článok:

Tieto potraviny spália tuk za vás