Po dovolenke opäť v práci? Psychológ radí, ako sa naštartovať

Práca je spôsob, ako sa dopracovať k dovolenke. Nevyhnutná súčasť života dospelého človeka. Spôsob, ako si zaobstarať prostriedky na život. Pilier, na ktorom je moderná spoločnosť ako taká vybudovaná. Nie je však veľkým tajomstvom, že sa nám do nej vždy tak úplne nechce. Ako sa rozbehnúť po zaslúženej dovolenke a zasa začať makať naplno? To vám priblíži tento článok.

Zdroj: Pexels.com

„Bez práce nie sú koláče“.

Práca

Limituje nás časom a povinnosťami, to je jej nevýhoda. Núti nás odovzdať naše telo a myseľ, niekedy aj dušu práci a zamestnávateľovi. Nakoľko sme pripravovaní na tento spôsob života od detstva, nie je pre nás tak náročné akceptovať tento fakt. Má nakoniec aj svoje výhody, nakoľko nám môže pomáhať dávať nášmu životu istú zmysluplnosť a umožňuje nám získavať prostriedky na život.


Prečítajte si aj:

Radi by ste v práci trávili menej času? Poradíme vám, ako byť produktívnejší

Dovolenka

Ale aj napriek výhodám práce, slovo dovolenka patrí v pracovnom slovníku k tým najvýznamnejším a najkrajším slovám. Je to čas, kedy si môžeme robiť čo chceme, môžeme ísť kam chceme. V práci nám často niekto vládne, prikazuje počúvať príkazy z hora alebo príkazy trhu či cieľov práce. Počas dovolenky môžeme byť sami sebou a robiť si viac menej čo chceme.

Prázdniny a prestávky v detstve

Dovolenkou v detstve nám boli prázdniny a prestávky. Prestávka alebo voľno zneli ako božské spevy anjelské, bez ohľadu na to, čo sme robili. Jediná možnosť, ako vyhrať boj nad prestávkou od povinností a vrátiť sa zasa k nutnej činnosti je brať ju ako hru. Ako niečo, čo nás baví. A to v práci niekedy celkom nejde, záleží na jej charaktere či kolektíve. Vtedy potrebujeme vôľu, ktorú sme od školských čias trénovali, aby sme sa premohli a prinútili sa aj do toho, čo sa nám robiť veľmi nechce.

Dovolenka v dospelosti

Je formou odmeny, odmeny za prácu. Dá sa považovať aj za postupné uvedomenie si potreby mať svoj priestor na oddych a regeneráciu. Ako všetkého dobrého, tak aj dovolenky sa vždy zdá byť málo a jej koniec je ako vyhnanie z raja. Práca je v tomto zmysle povinnosť a dovolenka sa rovná slobode. Nemusíme robiť nič alebo ak predsa tak len vtedy, ako sa nám chce. Na dovolenku si dokážeme zvyknúť už počas jej prvej minúty. Spôsobuje však neuveriteľnú závislosť a to už po krátkej dobe.

Návrat po dovolenke

Vitajte na Marse. Návrat môže vyzerať ako návrat na neznáme nové miesto mierne zaváňajúce nemocničným pachom a spôsobujúce nevoľnosť. Jeden z dôležitých poznatkov je ten, že návrat do práce je nutnosť, s ktorou nič neurobíme.

Návrat z dovolenky niekedy môže pôsobiť dokonca ako snaha o prekonanie smútku, frustrácie či traumy, občas až osobnej tragédie alebo zvládanie bolesti, prekonávanie sa. Uvádza sa, že veľmi veľa úmrtí sa deje v pondelok ráno – tento čas má blízky súvis s návratom do práce. Či už je táto štatistika reálna alebo skôr úsmevná či ironická, skrýva v sebe jasnú pointu - návrat do práce býva preto často náročný, nakoľko sa musíme prelaďovať na úplne iný spôsob života, ako bol na dovolenke. To prirodzene spôsobuje niečo ako šok zo zmeny, hlavne ak ju vnímame skôr ako niečo nepríjemné a povinné.

Adaptácia

Koniec dovolenky a návrat k práci je proces adaptácie - zvyknutie si na záťaž. Ideálne je porozumieť, čím vnútorne prechádzame - ako to funguje a pokúsiť sa akceptovať to. Nie je to potom až taký šok. Potešujúca je informácia, že naše telo a psychika si začínajú zvykať veľmi rýchlo, je to ich úloha. Hoci sa to nezdá, adaptujú sa veľmi dobre na nové okolnosti a obnovujú vnútornú rovnováhu. Aj keď vedome zmenu ešte nevieme celkom prijať, podvedome je proces adaptácie už spustený. Telo a psychika v záťaži hrajú s nami, hoci niekedy sa zo začiatku vzpierajú.

A teda najlepší spôsob, ako si zvyknúť na prácu po dovolenke, je nasledovný:

  1. Akceptovať situáciu a veľmi ju neriešiť. Nevŕtať sa v nej. Nechať ranu zahojiť. To, že ste frustrovaní a nechce sa vám, je úplne prirodzené.

  2. Dôležité je pripraviť sa na prácu aspoň mysľou a uvedomiť si, že všetko raz začína a raz končí, to dobré a zlé sa neustále strieda. Čím viac sa vzpierate a ste frustrovaní, tým horšie môžete zažívať návrat. Aj k zubárovi nechcete ísť, keď už tam sedíte a problém je vyriešený, uvedomíte si, že to nie je až tak hrozné.

  3. Prospešné môže byť zaspomínať si s kolegami na dovolenku. Porozprávaje si navzájom, čo ste prežili, posťažujte sa, ako sa vám nechce znova pracovať, ale príliš v tomto postoji nezotrvávajte, lebo si budete situáciu sami zhoršovať.

  4. Byť pripravení na svoju negatívnu reakciu a ísť vpred. Prvý deň po dovolenke v práci je najhorší, ale ostatné dni a časový odstup vám pomôže - „čas zahojí rany“, „zíde z očí, zíde z mysle“. Asi je úplne normálne si zalamentovať či zanadávať, ale netreba v sebe tieto pocity dlho živiť. Zhoršujú váš stav a spomaľujú adaptáciu.

  5. Brať príchod z dovolenky a jej koniec, nástup do práce, ako niečo, čo je úplne normálne a nedá sa to zmeniť. Je to vnútorný postoj, alebo ako sa vraví, všetko je v hlave. Závislosť na dovolenke je psychický stav a dá sa prekonať.

Ak ste si stále nezvykli, spomeňte si na príbeh o mužovi, ktorého priviezli na veľmi vzdialenú konferenciu. Keď prišiel na miesto, sadol si a čakal. Spýtali sa ho, čo to robí, a on odpovedal: telo už prišlo, ešte počkám na dušu.


Prečítajte si aj tento článok:

Radi by ste v práci trávili menej času? Poradíme vám, ako byť produktívnejší