Nebezpečná móda - s týmito známymi trendami opatrne

Móda má byť zábava, nie bolesť a trápenie. Jej milovníci by si určite mali dať pozor na týchto 10 zdravotných rizík. Nepôjde o nijaké bizarné a netradičné záležitosti, ale o úplne normálne, bežné trendy, ktoré poznáme všetci a ktorým počas života zrejme podľahol každý z vás, aspoň dočasne. Prečítajte si, aké hrozby prinášajú a nenechajte vášeň pre módu zatieniť váš zdravý úsudok.

Žena na gauči Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Nadrozmerné kabelky

Moderné ženy toho pri sebe potrebujú čím ďalej, tým viac. Kabelky už teda nie sú iba módnym doplnkom, do ktorého schováte mobil, peňaženku a kľúče. V dnešnej dobe do nich musíte zmestiť už skutočne čokoľvek, čo by ste počas vyťaženého dňa mohli potrebovať. To má za následok neustále zväčšovanie ich rozmerov, ale žiaľ, aj mnohé zdravotné komplikácie.

Nosenie ťažkých a objemných kabeliek vystavuje vaše plecia, chrbát, šľachy a svaly veľkému tlaku. To môže mať za následok bolesti tela či hlavy, vyžadujúce si v extrémnych prípadoch dokonca lekársku pomoc.


Prečítajte si aj:

Chráňte sa - toto sú najčastejšie letné riziká a ich prevencia

2. Opätky a platformy

Dámy, pozor. Zdá sa, že spojenie „zabíjacke podpätky“ nie je iba metafora. Áno, to, že vysoké topánky poškodzujú kosti, nervy, kĺby a šľachy v nohe je známe už dlhšie, ale malé pripomenutie nikdy neuškodí. Môžu vám totiž okrem módneho zadosťučinenia priniesť aj doživotné zdravotné problémy.

Trend podpätkov má svoje začiatky vlastne skôr v mužskej móde ako v tej ženskej, avšak dnes sa stal doménou nežného pohlavia a to niekedy veľmi nebezpečnou. Nepohodlnosť je iba vrcholom pyramídy možných zdravotných rizík.

Okrem už spomínaných nepríjemností tu je aj omnoho väčšia pravdepodobnosť pádu, zvrtnutia členku či prípadnej zlomeniny. Takisto si týmto typom obuvi môžete spôsobiť osteoartritídu, degeneratívnu chorobu, pri ktorej kĺby časom strácajú schopnosť naplno vykonávať svoju funkciu. Toto všetko sa netýka iba podpätkov, ale aj ďalšieho populárneho módneho trendu - topánok na platforme.

Čím vyššie vaše topánky sú, tým väčšiu váhu musí predná časť chodidla znášať. To môže spustiť reťazovú reakciu od zdanlivo neškodnej bolesti, vedúcu až k poškodeniu chrbtice.

3. „Skinny džíny“

„Skinny džíny“ alebo extra úzke rifle sú trendom ako ženským, tak aj mužským. Avšak či si zaslúži popularitu, ktorá sa mu dostala, je otázne. Síce pôsobí sexy, pretože obopína postavu a zvýrazňuje partie, ale môže byť aj skutočným zdravotným rizikom.

Známy je príbeh ženy z Austrálie, ktorú lekári z jej „skinny jeans“ museli vystrihnúť, pretože jej napuchli nohy po tom, ako jej do nich úplne prestala prúdiť krv.

Kvôli fenoménu skinny džínsov dokonca vznikol pojem „syndróm úzkych nohavíc", týkajúci sa mužov. Veľa z nich sa sťažovalo na zvláštne pocity v bruchu, ktoré, ako bolo nakoniec zistené, boli spôsobené príliš silným tlakom rifliel v tejto oblasti. A brucho nie je jediná pánska partia, ktorej úzke džíny škodia. V ohrození sú takisto semenníky - ztiesnený priestor má nepriaznivý vplyv na spermie. Môže dokonca spôsobiť neplodnosť.

Preto ženy aj muži, pamätajte - občas potrebujeme skrátka trochu „zvoľniť“.

4. Veľké a ťažké náušnice

Náušnice môžu vyzerať neškodne, pravda však je, že čoraz viac žien potrebuje dokonca chirurgický zákrok, aby sa zbavili zranení a zohavení, spôsobených nosením ich príliš veľkých či ťažkých variant.

Ušné laloky sú veľmi mäkké a zraniteľné. Nie len, že sa s veľkou náušnicou môžete niekde zachytiť a ucho si natrhnúť či dokonca roztrhnúť, ale príliš ťažké kúsky dokážu spôsobiť predčasné starnutie a ochabnutie ucha, teda lalok natiahnúť či ho dokonca pôsobením gravitácie prerezať aj bez zavadenia.

Ako príklad by sa dal uviesť príbeh americkej ženy, ktorá milovala ťažké a masívne náušnice až tak, že jej ušné laloky boli rozdelené na niekoľko častí a pripomínali skôr prsty, ako uši. Okrem tých estetických jej to spôsobovalo aj problémy v osobnom živote. Svoje uši musela skrývať a jej dcéra dokonca zo školy nosila obrázky, kde svoju matku vyobrazovala s jej „rozporcovanými“ ušnými lalokmi ako netvora.

V takomto prípade pomôže až chirurgický zákrok, ale jazvy zostanú navždy. A s nosením náušníc sa tiež budete môcť rozlúčiť. Takže ak ste milovníčkami tohto módneho doplnku a nechcete sa ho vzdať, držte sa nasledovných krokov:

  • nenoste masívne a ťažké náušnice príliš dlho, používajte ich skôr skutočne iba príležitostne,
  • nezaspite v nich - v akýchkoľvek, veľkých či malých,
  • dajte si náušnice dolu, pokiaľ telefonujete, upravujete si vlasy, prezliekate sa či cvičíte,
  • pozor na deti, náušnice totiž bývajú ich častým cieľom a ich hra by mohla skončiť vašim úrazom.

5. Opálená pokožka

Tento bod tiež nie je novinkou, no netreba naň zabúdať. Snedá opálenosť je dnes veľkým trendom a ženy rovnako, ako muži preň niekedy podstupujú skutočné zdravotné riziká.

Reč nie je iba o opaľovaní sa na slnku, ale aj o soláriách a iných umelých spôsoboch „chytania bronzu“. Bolo nezvratne dokázané, že nadmerné opaľovanie zapríčiňuje starnutie pokožky a stratu jej elasticity, ale aj horšie problémy, ako rakovinu kože.

Chráňte sa preto pred UV žiarením vhodným opaľovacím krémom, častejším natieraním a rozumným pobytom na slnku. V najväčších horúčavách okolo poludnia si radšej dajte od lúčov siestu a odpočiňte si v chládku.

6. Farbenie vlasov

Farby na vlasy môžu mať, okrem tých zjavných, ako padanie vlasov či svrbenie a pálenie pokožky hlavy, aj iné vedľajšie účinky. Medzi ne patria nadmerné búšenie srdca, zvracanie, bolesti chrbtice, zníženie citlivosti nervov, očné zápaly, zmeny motorických schopností či zmyslových vnemov, depresie alebo post traumatické úzkosti.

Prípravky na farbenie vlasov obsahujú mnohé zdraviu škodlivé látky, ako karcinogény, spôsobujúce rakovinu či iné nečistoty, ktorých zdravotné účinky dodnes neboli poriadne preskúmané.

Ak teda aj napriek týmto hrozbám chcete odtieň svojich vlasov zmeniť či oživiť, poriadne si preštudujte zloženie farby alebo tento krok radšej nechajte na kaderníčku, ktorá by mala používať kvalitné prípravky.

7. Syntetická hrozba

Potenciálne nebezpečenstvo sa však skrýva aj v zdanlivo obyčajných veciach, ako vaše každodenné, neškodne vyzerajúce oblečenie. Čo môže byť zdravotne závadné na koženej bunde? Nič, ak je z pravej kože. Avšak syntetické, vodeodolné, nekrčivé či ľahko vyželiteľné materiály skrývajú riziká v podobe škodlivých chemikálií. Niektoré oblečenie dokonca môže obsahovať formaldehyd a vypúšťať toxíny počas celej svojej životnosti.

Látka, veľmi často používaná v chemických čistiarňach, perchlóretylén, v oblečení takisto zostáva a môže kontaminovať ako vaše telo, tak aj prostredie, v ktorom žijete. Útočí na nervový systém, čo vedie k bolestiam hlavy, nevoľnostiam, závratom či dokonca reprodukčným ťažkostiam. Je takisto karcinogénom. Účinky na ľudí v tomto smere ešte neboli úplne preukázané, ale už je známe, že dokážu vyvolať rakovinu u zvierat.

8. Umelé a gélové nechty

Sú horúcim trendom posledných rokov. Upravená manikúra vďaka nim dostala úplne nový význam. Občas sa dokonca zdá, že žena bez poriadnych umelých „drápov“ snáď ani nie je ženou a pre tie, ktoré si dlhé nechty nedokážu vypestovať prirodzene sa toto riešenie zdá ako hotový zázrak. Ale za všetkým tým leskom a gélom sa skrýva aj niečo iné - zdravotná hrozba.

Akryl, ktorý umelé nechty obsahujú, totiž môže spôsobiť odlepenie vášho vlastného nechtu od prstu, čo veľmi často prinesie svojmu majiteľovi namiesto luxusného vzhľadu plesňovú infekciu. A to nie je zrovna niečo, čím sa dámy chcú chváliť.

9. Farebné kontaktné šošovky

Umožňujú nám radikálne zmeniť našu tvár alebo si vytvoriť originálny vzhľad ku kostýmu - dnes už môžeme mať farbu či dokonca tvar očných šošoviek, aký len chceme a to takmer zadarmo. Farebné kontaktné šošovky sú dostupné takmer v každom „e-shope“. No nie je to skvelé? Nie tak celkom.

Tento módny trend je snáď najnebezpečnejší zo všetkých spomínaných. Kontaktné šošovky, používané bez riadneho predpisu, sú obrovským rizikom pre oči. Neinformovaný používateľ nevie, ako ich správne skladovať. Ak v nich navyše aj spí a používa ich príliš dlho, môže si spôsobiť očnú infekciu alebo dokonca slepotu.

10. Tesné límce

Nie len ženy sú otrokmi módy. Muži taktiež podliehajú spoločenským pravidlám, medzi ktoré patrí aj nutnosť nosiť na niektoré príležitosti upnutý límec s tesne uviazanou kravatou či motýlikom.

Vysoký a veľmi pevný límec, populárny najmä v 19.-tom a 20.-tom storočí, býval ľudovo známy aj ako „otcovrah“. Bol totiž tak tesný, že zabraňoval toku krvi do mozgu. Alebo sa muž jednoducho udusil.

My už síce nežijeme v 19.-tom ani v 20.-tom storočí, ale existujú dôkazy, že aj nosením obyčajného pritesného límca môže narastať vnútrolebečný a očný tlak do nebezpečných hodnôt.

Takže páni, keď sa nabudúce budete obliekať do svojho sviatočného obleku, nechajte si trochu priestoru na dýchanie.


Prečítajte si aj tento článok:

Chráňte sa - toto sú najčastejšie letné riziká a ich prevencia

tammy

mne osobne sa velmi pačia latkové crossbody kabelky. SU prakticke, maju po sebe rozne motivy a ked su špinave, daju sa jednoducho vyprat v pračke

Alexa12

pre mna je top moda košelove šaty, biela košela a tenisky. Takto chodím oblečena skoro stále. Objavila som teraz novy eshop differenta a našla som tam vela peknnyc šiat v zlave a chcem si ich kupit. POznate ten obchod? Nakupujete tam, alebo vas na nom niečo štve, vadi vam niečo ?Ako je to s doručením?