8 zdravých zvykov, ktoré vám nezaberú ani 1 minútu

Cesta ku zdraviu nemusí byť až tak pracná, ako by ste si mohli myslieť. Existuje veľa užitočných zvykov, ktoré zvládnete už za menej, ako 60 sekúnd. Zdravie je totiž výsledok vašich každodenných rozhodnutí, a každé z nich, pozitívne či negatívne, ho nejakým spôsobom ovplyvňuje. Preto sú aj malé kroky k jeho zlepšeniu stále viac, ako nespraviť vôbec nič.

Zdravotné tipy Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Výzuvajte sa pred dverami

Starý japonský zvyk nechávať topánky pred dverami domu má aj svoje nesporné zdravotné výhody. Táto pocta čistote je veľmi praktickým a rýchlym spôsobom ako zanechať svoj príbytok čistejší a uchrániť ho pred vonkajšími nečistotami.

Ak sa vyzúvanie stane vašou každodennou rutinou, zabránite tak špine, kamienkom, chemikáliám a prípadným alergénom, aby sa dostali do vášho domáceho prostredia.

Navyše tento zvyk môže mať aj pozitívny dopad na vaše mentálne zdravie. Berte ho ako psychohygiénu - nie len, že je vyzutie sa po dlhom dni veľmi príjemné, ale môže byť aj symbolom výmeny pracovného stresu za domáci relax.


Prečítajte si aj:

Týchto 10 zlozvykov ničí vaše zdravie

2. Čistite si jazyk

Ústna hygiena pre väčšinu z nás znamená starostlivosť o zuby a ďasná, ale na jazyk často zabúdame. Aj tento krok je veľmi dôležitý. Povrch jazyka je totiž doslova liaheň baktérií a iných choroboplodných zárodkov. Usádzajú sa tu aj čiastočky jedla, ktoré môžu spôsobovať zápach z úst.

Preto pri čistení zubov aspoň raz denne nezabudnite očistiť aj jazyk, buď zubnou kefkou alebo špecializovanou škrabkou. Dávajte však pozor, jazyk je citlivé miesto a podráždenie môže byť veľmi nepríjemné. Zo začiatku preto čistite jemne.

3. Kýchajte do ohybu ľakťa

Ak zrovna nemáte po ruke vreckovku na zakrytie úst a nosa, najlepším riešením pri kašľaní či kýchaní je použiť ohyb ľakťa. Pointa je v tom, aby ste sa vyhli kontaktu s dlaňou, ktorá nemusí byť vždy zrovna čistá a môžete si tak do úst dostať choroboplodné zárodky alebo ich sami šíriť do okolia.

4. Spestrite si pitný režim

Nechutí vám čistá voda a často vás premáha potreba piť sladené nápoje? Vyrobte si ich zdravý ekvivalent a to veľmi jednoducho. Skrátka do svojho pohára s vodou pridajte plátok citrónu, limetky či pomaranču. Chcete niečo výraznejšie? Potom môžete napríklad podrviť jahody, maliny alebo iné ovocie - to tekutine dodá zaujímavú chuť a farbu. Ozvláštnením môže byť mäta, kiwi či plátok uhorky.

5. Nechajte oči odpočinúť

Veľa študentov, rovnako, ako pracujúcich ľudí, často trávi celé hodiny pozeraním do monitoru. Kombinácia žiarenia, zhrbeného držania tela a slabého osvetlenia zvyšuje očné napätie a často spôsobuje bolesti hlavy. Tento jav sa nazýva aj „syndróm počítačového videnia“ a zvyčajne sa prejaví až vtedy, keď na obrazovku už nepozeráte.

Aby ste chránili svoj zrak, oči potrebujú pravidelné prestávky. Niekedy to skrátka nejde inak, s počítačom pracovať musíte, ale vyskúšajte aspoň pravidlo 20-20-20. Po každých 20-tich minútach sa aspoň na 20 sekúnd pozerajte na predmet, ktorý je od vás vzdialený aspoň 20 centimetrov.

Tým, že svojim očiam dovolíte pozerať sa na iný predmet im dáte krátku prestávku a znížite únavu zraku. Taktiež je dobré, ak sa raz za čas na chvíľu postavíte a ponaťahujete, najmä ak trávite celé dni sedením. Podporíte tak prietok krvi vo svojom organizme, čo má priaznivý vplyv na telo aj myseľ.

6. Používajte opaľovací krém celoročne

Nová štúdia dokázala, že každodenné používanie opaľovacieho krému pomáha na dvoch rovinách: spomaľuje starnutie pokožky a dokonca chráni pred rakovinou kože.

Ak teda chcete mať zdravú a viditeľne mladšiu pokožku bez vrások a čiernych bodiek, spravte opaľovací krém súčasťou vašej bežnej hygieny - bez ohľadu na počasie.

7. Zohrievajte kuchynskú hubku v mikrovlnke

Bolo dokázané, že kuchynská hubka na umývanie riadu svojim zamorením choroboplodnými zárodkami predbehla aj záchodovú dosku či iné baktériami sa hemžiace miesta ako odtok v umývadla, v sprche alebo misku vášho domáceho maznáčika.

Hubka je skvelým útočiskom pre všetky druhy baktérií z jedla či plesne. Aby ste zabránili ich šíreniu, namočte ju a každý večer ju strčte na 30 sekúnd do mikrovlnky alebo do umývačky riadu.

8. Keď vás niečo nahnevá, počítajte do 10

Ak si potrebujete schladiť hlavu, pomôže jednoduchá matematika. Počítajte do 10 a medzi každým číslom sa pomaly, zhlboka nadýchnite. Táto jednoduchá technika vám môže pomôcť zvládať stres a predísť výbuchu emócií.

Počítanie totiž na chvíľu rozptýli vašu myseľ a prvotné pocity dostanú čas, aby sa stabilizovali. Ak je 10 príliš nízke číslo na to, aby ste sa stihli upokojiť, pokračujte ďalej, až kým sa vám to nepodarí. Nezabudnite na dýchanie, je totiž jedným z najmocnejších a zároveň najjednoduchšie vykonateľných funkcií nášho tela.


Prečítajte si aj tento článok:

Týchto 10 zlozvykov ničí vaše zdravie