Neposlúcha vás trávenie pri športovaní? Čo je príčinou a ako tomu predísť?

Stáva sa vám často, že váš tréning preruší nutkanie ísť na toaletu? Pridružia sa k tomu i kŕče a vy sa následne obávate, čo prinesie ďalší tréning? Váš problém možno väzí v nasledujúcich faktoroch.
Tráviace problémy pri športovaní

Žena s tráviacimi problémami pri športovaní | Zdroj: Shutterstock.com

Hlavné faktory tráviacich problémov pri trénovaní

Netrénovanosť a neskúsenosť

Netrénovaný človek začínajúci s akoukoľvek kardio aktivitou máva častejšie tráviace problémy než človek odolný voči fyzickej námahe. Preto sa odporúča zvyšovať objem a intenzitu tréningu postupne, aby si aj vaše trávenie stihlo zvyknúť.

Príčinou tráviacich problémov môžu byť aj nedostatočné znalosti z oblasti výživy a menej skúseností so stravovaním pred tréningom. Jednoducho, ešte nemáte vyskúšané, čo vám sedí a čo nie.

Intenzita

Pri veľmi intenzívnom tréningu býva presun krvi zo žalúdka k pracujúcim svalom príčinou žalúdočných a črevných ťažkostí.

Hormonálne zmeny počas zaťaženia

Proces trávenia majú pod kontrolou hormóny a zaťaženie stimuluje zmeny hladín týchto hormónov. Ak je váš tréning dlhší a namáhavejší, hladiny môžu stúpnuť 2 až 5-násobne a spôsobia, že potrava sa pohybuje tráviacim traktom rýchlejšie.

Pohlavie

Ženy trpia žalúdočnými a črevnými ťažkosti častejšie. Najmä počas menštruácie. Dôvodom sú najmä hormonálne zmeny, keď dochádza k spomaleniu pohybu natrávenej potravy.

Stres

Ak ste v strese, strava zotrváva v žalúdku dlhší čas, čo vám môže spôsobovať časté nutkanie ísť na toaletu. Tento stav je spôsobený vysokou hladinou adrenalínu.


Prečítajte si tiež:

Tréma pred športovým výkonom: ako s ňou bojovať?


Príjem stravy pred tréningom

Ak konzumujete veľké množstvo bielkovín a tukov (napríklad vajíčka a slaninku alebo bagetu) pred tréningom, vaše trávenie to pravdepodobne nezvládne. Prikloňte sa teda radšej k cereáliam, zrnám či orechom.

Vláknina

Vláknina je pre dobré trávenie potrebná, ak jej je však priveľa, nastanú problémy. Pokiaľ sa u vás často pri tréningu vyskytujú črevné ťažkosti, skúste príjem vlákniny aspoň na týždeň obmedziť.

Hydratácia

Dehydratácia zvyšuje riziko črevných problémov, preto je dobré, aby ste si vytvorili plán prijímania tekutín podľa potreby a sami zistili, ako vaše telo reaguje na vodu, rôzne typy športových nápojov či džúsy.

Káva a iontové nápoje

Veľa športovcov si pomáha kávou, aby sa potom lepšie koncentrovali na tréning. No niekedy si privodia akurát tak hnačku, kŕče a zhoršenie výkonnosti. Žalúdočné ťažkosti tiež môže spôsobiť aj nadpriemerný príjem iontových nápojov počas tréningu.

Prevencia

Ak vás čakajú dôležité preteky alebo si jednoducho nechcete nechať prekaziť tréning, jedzte maximálne hodinu pred danou fyzickou aktivitou a radšej ľahšie stráviteľné potraviny. Vhodný je napríklad kurací vývar, ktorý váš žalúdok upokojí. Skúste sa vyhnúť sladkým, nápojom či káve a namiesto toho si doprajte čierny čaj, ktorý vaše trávenie na čas zablokuje a vy tak nebudete vystavení črevným problémom počas tréningu.


Prečítajte si aj tento článok:

Toto sú najčastejšie zranenia, ktoré vás môžu postihnúť pri športovaní

OndreJ45

Ja keď sa dal na chudnutie a športovanie všeobecne v prvom rade som pridal do jedla viac vláknin za mna určite optifibre. Pomohlo to ako s trávením tak aj s vyprázdňovanim