Zbavte sa stresu za pár minút

Väčšina z nás je stresovým situáciám vystavená denne. No vedci zistili, že dokonca i len minúta odpočinku môže upokojiť a zotaviť váš autonómny nervový systém. Pre kompletnú regeneráciu si skúste denne dopriať niekoľko minút nasledujúcich činností a vaše telo bude menej citlivé na stresové hormóny.

Ako sa zbaviť stresu Zdroj foto: Shutterstock.com

1 minúta: dýchajte cez bránicu

Keď sme v strese, máme tendenciu dýchať veľmi povrchne alebo zadržiavať dych. Hlboké, membránové dýchanie zvýši príjem kyslíka a vytvorí pocit pokoja. Aby ste sa uistili, že dýchate cez bránicu, položte jednu ruku asi o jeden palec vyššie od pupka, počas toho, ako sa nadychujete, počítajte do 4 a vaše brucho by sa malo zdvihnúť o 2-3 centimetre.

2 minúty: jedzte trochu čokolády

Ak budete jesť tabličku tmavej čokolády denne po dobu dvoch týždňov, znížite si hladinu stresových hormónov. Zamerajte sa na potešenie z tohto momentu a nemyslite na nič iné.


Prečítajte si tiež:

Tieto techniky zredukujú váš stres až o 50%

3 minúty: pozerajte sa na fraktálne vzory

Sledujte snehové vločky, úder blesku či vetvičku papradia. Vykazujú fraktálne vzory, ktoré môžu pomôcť mysli, aby si odpočinula. Stresové reakcie sa takto znížia o 44 percent.

10 minút: umenie a ručné práce

Umenie a ručné práce tiež pomáhajú uvoľňovať stres. Výber je na vás, môžete sa venovať vyšívaniu, kresleniu alebo skúsiť antistresové omaľovánky.

15 minút: uvarte si čaj

Zelený čaj obsahuje amino derivát kyseliny - theanín, ktorý má vplyv na alfa mozgové vlny a pomáha pri uvoľňovaní stresu. Harmanček zase zmierňuje symptómy úzkosti. Takisto zlúčeniny v čiernom čaji môžu vplývať na neurotransmitery v mozgu - znižujú hladinu stresového hormónu - kortizolu.

20 minút: Choďte von

Obyčajná prechádzka na čerstvom vzduchu dokáže zvýšiť hladinu noradrenalínu - chemickej látky, ktorá pomáha mozgu zvládať stres. Pri ľahších aktivitách vonku si zase zlepšíte náladu a zvýšite energiu.


Prečítajte si aj tento článok:

Tieto techniky zredukujú váš stres až o 50%