Cvičiť alebo necvičiť počas menštruácie?

„Dnes nemôžem ísť cvičiť, lebo mám svoje dni.“ Je to iba výhovorka, alebo je cvičenie počas menštruácie skutočne náročnejšie, alebo dokonca nevhodné? Tak ako pri mnohých iných záležitostiach týkajúcich sa cvičenia, ani odpoveď na túto otázku, nie je úplne jednoznačná. Je to totiž celkom individuálne.

Cvičenie počas menštruácie Zdroj foto: Shutterstock.com

Niektoré ženy najmä počas prvých dní menštruácie skutočne trpia a predstava vykonávania akejkoľvek fyzickej aktivity je pre ne horšia ako sa vyškriabať na Mont Everest. Potrebujú si len ľahnúť do postele so šálkou čaju a na cvičenie ani len nepomyslia.

Ak však patríte k tej skupine šťastných žien, ktoré sa môžu tešiť z úplne bezproblémového priebehu menštruácie, nemusíte sa v ničom obmedzovať a cyklus nemusí mať na váš výkon žiaden vplyv. Mnohým môže navyše cvičenie pomôcť zmierniť nepríjemné bolesti. Potom sú tu vrcholové športovkyne, ktorých sa nikto pri stanovovaní termínov súťaží nepýta na ich cyklus. Pravdou však je, že menštruačný cyklus ovplyvňuje hladinu hormónov, ktoré majú vplyv na všetky procesy prebiehajúce v našom organizme. Niekto zmeny a kolísanie hladiny hormónov vníma viac, niekto menej.


Prečítajte si tiež:

Počas menštruácie necvičte tieto jogové pozície

Ako cvičenie môže pri menštruácii pomôcť?

Fyzická aktivita má pozitívny vplyv nie len na kondíciu a postavu, ale aj na náladu a dokáže vyvolať pocity šťastia. Preto niekedy nie je na zahodenie sa aj počas svojich dní premôcť a pomocou cvičenia sa zbaviť mrzutosti a zlej nálady, ktoré často sprevádzajú dni menštruácie.

V prípade veľmi bolestivej menštruácie to však netreba zbytočne siliť a radšej cvičenie o pár dní odložiť. Ak vám vaše telo hovorí, že dnes nie, treba ho počúvnuť. Pozor však, aby sa menštruácia nestala len ďalšou výhovorkou, prečo znova cvičenie odložíte. Podľa mnohých odborníkov cvičenie (aj počas menštruácie) zmierňuje bolesti a kŕče pri menštruácii, pomáha v boji proti vyčerpanosti a únave. Dôležité je však pravidelné cvičenie, ktoré poslúži ako prevencia.

Ako cvičiť? A na čo si dať pozor?

Najmä ženy, ktoré nie sú zvyknuté pravidelne športovať, by mali voliť skôr menej náročné a menej intenzívne cvičenia. V prípade, že ste zvyknutá aj na väčšiu záťaž, a cvičenie počas menštruácie vám nerobí žiaden problém, nemusíte sa vôbec obmedzovať a dať si do tela tak, ako vždy.

Ak sa však na to necítite, choďte namiesto behu napríklad iba na prechádzku. Taktiež sa odporúča vyhýbať sa inverzným pozíciám, čiže pozíciám, keď sme dolu hlavou, ktoré sú súčasťou jógy alebo podobných cvičení. Je to z toho dôvodu, že pri pozíciach, ako stojka na hlave a iných prevrátených pozíciach, dochádza k väčšiemu prekrveniu ciev v maternici, čoho dôsledkom môže byť silnejšie krvácanie.


Prečítajte si aj tento článok:

Počas menštruácie necvičte tieto jogové pozície