4 dôvody, prečo dať druhú šancu

Keď vám niekto blízky ublíži, zradí vás či sklame, je ťažké mu odpustiť. Napriek tomu je schopnosť odpustenia základnou vlastnosťou pre udržanie vzťahov. Nemali by sme to s niekým vzdať iba preto, že nás raz sklamal. Všetci sme predsa len ľudia a tí majú v popise práce robiť chyby.

Ospravedlnenie Zdroj foto: Shutterstock.com

Na odpustenie zvyčajne nazeráme vo veľmi osobnom kontexte: keď nám niekto stúpi na nohu a ospravedlní sa, bez ohľadu na mieru bolesti, väčšinou mu odpustíme okamžite, bez nejakej dlhšej zášte. Vieme totiž, že to daná osoba, s najväčšou pravdepodobnosťou, neurobila naschvál.

Keď nám však niekto ublíži úmyselne alebo aj neúmyselne, ale je si svojho konania vedomý, odpustiť nie je tak jednoduché. Danej osobe sme verili, otvorili sa jej a ona našu dôveru zradila - narozdiel od stúpenia na nohu si to berieme osobne. Odpustenie je ale, zdá sa, nevyhnutné pre udržanie osobnej harmónie. Pomáha nám udržať si pocit stability a bezpečnosti. Vedieť odpúšťať teda znamená byť šťastnejší.


Prečítajte si aj:

S „ex" sme priatelia na Facebooku - je to správny krok?

Tu sú 4 dôvody, prečo odpustiť a dať druhú šancu:

1. Vlastné šťastie

Hoci sme tu veľa hovorili o ľudskosti v podobe odpustenia, v živote niekedy predsa len musíme byť aj trochu sebeckí a myslieť aj na vlastné šťastie. A pravdou je, že ak niekomu odpustíme, budeme sa sami cítiť spokojnejší a šťastnejší. Dokonca ide aj o vaše zdravie - skrytá zášť a hnev môžu vyvolať rôzne psychologické, ale aj zdravotné problémy. Odpustenie je preto dobré nie len pre vašu psychiku a dušu, ale aj pre telo.

2. Ľudia sa menia

Nikoho osobnosť nie je „vytesaná do kameňa“. Ľudia sa naozaj menia, rastú, dospievajú, uvedomujú či vlastné chyby, učia sa zo skúseností - tým, že im dáte druhú šancu, dovolíte im, aby vám to dokázali.

3. Odpustenie je praktické a šetrí energiu

Predstavte si, že sa vám doma niečo rozbilo a vy zavoláte mechanika, aby to opravil. Lenže o pár dní je vec zasa rozbitá. Nahneváte sa na mechanika, že odviedol zlú prácu a zavoláte iného. Ten je ale ešte horší a vy začnete ľutovať, že ste nedali druhú šancu tomu prvému. Tento istý princíp sa dá aplikovať aj na medziľudské vzťahy. Na vašom partnerovi vám vadí toľko vecí, že s ním už neviete vydržať. Rozídete sa a nájdete si novú známosť - s tou je to ale ešte horšie a vy si začnete uvedomovať, že tá prvá osoba vlastne nebola ani zďaleka tak zlá a že to, čo vám na nej tak vadilo, boli vlastne iba detaily. Keby ste sa nad týmto ale zamysleli skôr a odpustili vašej láske, že nie je dokonalá, mohli ste si ušetriť čas aj trápenie.

4. Možno aj vy raz budete potrebovať druhú šancu

Skúste si na chvíľu predstaviť, že sa situácia otočila. Spravili ste chybu a chcete príležitosť napraviť ju. Neboli by ste šťastní, keby vám ju váš priateľ dal? Nemysleli by ste to úprimne? Nezáleží na tom či by išlo o nedorozumenie alebo by ste skutočne boli na vine, nebolo by pekné vedieť, že niekomu stojíte za druhý pokus?

Preto ak dostanete príležitosť dať niekomu druhú šancu, skúste to. Môže to zmeniť váš pohľad na svet či dokonca na samých seba, nebude vás to stáť nič iné ako trochu času a trpezlivosti a môže vám to dať oveľa viac. Nakoniec, odpustenie nie je záväzný dokument - ak zistíte, že to daná osoba nemyslela úprimne alebo vás opäť sklame, aspoň budete vedieť, že nebola vašim skutočným priateľom. Lepšie, ako vzdať sa hneď a nikdy to nezistiť.


Prečítajte si aj tento článok:

S „ex" sme priatelia na Facebooku - je to správny krok?