6 spôsobov, ako prinútiť partnera schudnúť

Keby bolo chudnutie také jednoduché, ako na prvý pohľad vyzerá, nešírila by sa svetom epidémia obezity a médiá by neboli plné zaručených a osvedčených rád pre efektívne zhadzovanie nadváhy. Chudnutie je náročné - a je o to náročnejšie, keď ten, kto by mal chudnúť, nie ste vy sami, ale váš partner.

Pre chudnutie musíme "iba" vytvoriť energetický deficit - buď znížením kalorického príjmu, navýšením výdaja alebo kombináciou oboch spôsobov. Komplikujúcou zložkou chudnutia potom býva naša hlava - automatické negatívne myšlienky, dysfunkčné jadrové schémy vzniknuté v detstve, stres či nedostatok motivácie.

Niekoľko tipov, ako partnerovi pomôcť a pritom nenarušiť vzájomný vzťah:

Porozprávajte sa

Komunikácia je základom vzťahu. Skúste si o partnerovej nadváhe taktne prehovoriť bez toho, aby ste sa vzájomne urážali či zhadzovali. Zistite, ako svoje telo vníma on sám a načrtnite mu, ako ho vnímate vy.

Pochváľte

Vždy začínajte pochvalou. Pochváľte partnera za niečo pekné, čo v poslednej dobe urobil, oceňte ho za snahu (či už ide o pomoc v domácnosti, starostlivosť o deti, starosť o vás, osobný rozvoj, pracovné úspechy či starostlivosť o zdravie).


Prečítajte si tiež:

Zlyháva vám vôľa pri cvičení či chudnutí? Motivujte sa!


Vyjadrite obavy

Nadváha má negatívny dopad na zdravie. Vy partnera milujete, a preto sa zákonite o jeho zdravie obávate. Aj keď ho momentálne zdravotné problémy netrápia, so súčasným životným štýlom čoskoro budú. Prejavenie obáv, záujmu a starostlivosti máva väčší úspech než výčitky a obviňovanie.

Ponúknite pomoc

Zamyslite sa, ako by ste mohli partnerovi pomôcť vy sami. Ponúknite možnosť spoločného športovania, zabezpečenia nákupov vhodných potravín, prípravu zdravého jedla a boj s kilogramami, do ktorého pôjdete spoločne.

Odmeňujte

Za akúkoľvek snahu partnera odmeňte - kúpte mu drobnosť, polichoťte mu, oceňte jeho snaženie, pochváľte ho a vyjadrite svoju hrdosť na to, že partner začal niečo podnikať.

Nepreberajte iniciatívu

Majte na pamäti, že ak so sebou nebude chcieť niečo urobiť váš partner, vy to za neho urobiť nemôžete. Ak človek sám niečo nechce, okolie ho len ťažko môže prinútiť. Vonkajšia motivácia je vždy oveľa slabšia, než tá vnútorná, vychádzajúca z potrieb človeka samotného. Uvedomte si, že sami ste zodpovední za to, čo robíte vy, nie niekto iný.

Ponúknite pomoc a podporu, ale nedávajte si za vinu, keď vaša snaha nedopadne na úrodnú pôdu. Ak sa vám nepodarí "zmeniť" partnera, skúste zmeniť svoj prístup k nemu aj k jeho životnému štýlu, s ktorým sa nemusíte stotožňovať.


Viac tipov pre štíhlu postavu a videotéku cvičení nájdete v sekcii Šport a cvičenie a na www.fithall.sk.


Prečítajte si aj tento článok:

Ako začať s chudnutím – manuál pre začiatočníkov

Mopooo

My sme potrebovali schudnút obaja, tak sme si kúpili veľkú kvalitnú pevnú trampolínu na záhradu a spolu na nej cvičíme :))) na nezaplatenie a účinné