Takmer vždy a všade meškáte? Toto môže byť za tým

Akokoľvek sa snažíte, akokoľvek skoro vstanete, akokoľvek si všetko podrobne naplánujete, nikdy vám to nevyjde? Vitajte v klube „chronických meškačov“. Chodiť načas je výsadou kráľov, no nie každý sa ním môže stať. Pozrite sa, čo za tento stav môže a či nestoja v pozadí psychické problémy.

Chronické meškanie Zdroj foto: Shutterstock.com

Zlozvyk verzus duševná porucha

Možno patríte k tým, čo majú zlozvyk ustavične podceňovať čas, potrebný na splnenie nejakej úlohy alebo často robíte niekoľko vecí súčasne. Čoho dôsledkom potom nemôže byť nič iné ako nestíhanie a chodenie neskoro.

No dôvody vášho neustáleho meškania môžu byť aj nevedomé. Za tendenciou chodiť vždy neskoro sa skrývajú mnohé problémy, ktoré niekedy nemusíte vnímať. Ide vlastne o podvedomú snahu vykoľajiť samých seba a stavať si do cesty prekážky.

Chronické oneskorovanie môže byť tiež určitou patologickou predispozíciou a jej pôvod nájdeme v tej časti mozgu, kde sa vyskytuje aj porucha pozornosti a hyperaktivita, čoho dôsledkom je dezorientácia človeka vo vnímaní času a problém patologického nedostatku sebakontroly. Niektoré vedecké výskumy takisto poukazujú na rozdielnu štruktúru mozgových lalokov u oneskorencov a dochvíľnych ľudí.


Prečítajte si tiež:

Odkladáte veci na poslednú chvíľu? S prokrastináciou sa dá bojovať!

Najčastejšie dôvody meškania

Nízke sebavedomie

Ľudia, ktorí trpia nízkym sebavedomím, majú strach zo zlyhania, preto napríklad všemožne odďaľujú stretnutie alebo určitú nepríjemnú povinnosť. Chodenie neskoro môže byť na druhej strane aj snahou o upútanie pozornosti, čím si títo jedinci zvýšia svoje sebavedomie.

Vysoké ego

Sú medzi nami aj takí, ktorí neustálym meškaním demonštrujú svoju moc, postavenie a dôležitosť. Im si predsa nik nedovolí nič vyčítať a ostatní majú povinnosť na nich počkať.

Lenivosť

Máte ráno skoro vstať len kvôli „nejakému bezvýznamnému stretnutiu" alebo aktivite, ktoré si môžete radšej prehodiť na neskoršie? Silná vôľa zrejme nepatrí medzi vaše pozitívne stránky, čo sa odzrkadľuje aj vo vašom prístupe. Uvedomte si, že takto sa ďaleko nedostanete, nie každý vám bude donekonečna ustupovať a prispôsobovať sa, až sa vám bude chcieť.

Ďalšie možné dôvody:

Zaujímavosť

Je chronické meškanie aj vaším prípadom? Nezúfajte, podľa vedcov to má aj určité plusy. Ľudia, ktorí všade meškajú, sú viac bezstarostní a dokážu sa lepšie prispôsobiť novým podmienkam. Takisto sú rozhodní, no nie tvrdohlaví, čo z nich robí dobrých manažérov. A nakoniec, vnímajú širšie súvislosti vo všedných veciach, čiže sú kreatívni a nerobia si ťažkú hlavu z maličkostí (čo tam po tom, že mi ušiel autobus, veď pôjde ďalší).


Prečítajte si aj tento článok:

Odkladáte veci na poslednú chvíľu? S prokrastináciou sa dá bojovať!