4 ingrediencie, ktoré by ste si do kávy nemali pridávať

Je dokázané, že pitie kávy zlepšuje pamäť, zdravie srdca a tiež znižuje riziko vzniku cukrovky. Tieto benefity však vyjdú nazmar, ak si do kávy pridávate niektoré z nasledujúcich ingrediencií.

Nevhodné prísady do kávy Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Sušené mlieko

Väčšinou pozostáva zo sušiny kukuričného sirupu a čiastočne stužených rastlinných olejov, ktoré napodobňujú chuť smotany. No kukuričný sirup je plný cukru a prázdnych kalórií, čiastočne stužené oleje sú vyrábané priemyselne a môžu viesť ku vzniku srdcových ochorení či cukrovky. Ak máte predsa len chuť na niečo obdobné, skúste si do kávy pridať radšej sušené kokosové mlieko, ktorého hlavnou zložkou je organické kokosové mlieko.

2. Odstredené mlieko

Pridať si do kávy odstredené mlieko nie je tým najlepším riešením. Konzumácia takýchto výrobkov totiž podľa štúdií vedie k zvýšenému príjmu sacharidov počas dňa. Lepšou variantou je preto plnotučné mlieko - vďaka obsahu špecifických mastných kyselín môže pomôcť znížiť riziko diabetu 2. typu.

3. Ochucovadlá a umelé sladidlá

Kávové ochucovadlá s falošnou chuťou vanilky, orieškov či karamelu sú len „nádielkou“ cukru a umelých farbív. Približne 30 gramov takéhoto ochucovadla obsahuje až 19 g cukru. Ak si chcete kávu ochutiť zdravšou cestou, stavte na niekoľko kvapiek vanilky, pravé extrakty z orechov alebo môžete pridať aj bylinky (napríklad mätu).

Existujú aj kávové sladidlá s nulovým obsahom kalórií, no tiež nie sú také vhodné ako by sa mohlo zdať. Vedci ich spájajú s poruchami metabolizmu glukózy, ktorá môže viesť až ku vzniku cukrovky. Takisto môžu pokaziť črevné baktérie. Odborníci odporúčajú zvoliť bezpečnejšiu alternatívu – stéviový extrakt.


Prečítajte si tiež:

6 chýb, ktoré robíte pri pití kávy

4. Cukor

Ak si raz za čas pridáte do kávy cukor, nemalo by vám to uškodiť. Ak však pijete kávu s cukrom niekoľkokrát za deň, kalórie sa nahromadia rýchlo. Pre lepšiu predstavu, 2 lyžičky cukru v každej z 3 denných šálok kávy zodpovedajú asi 48 g cukru. Zdravšou alternatívou je napríklad škorica. Má prirodzenú sladkastú chuť, napriek tomu, že je bez cukru. Navyše dokáže znížiť hladinu cukru v krvi a dostať tak vaše chute pod kontrolu. Druhou možnosťou je pridanie kardamónu. Ide o korenie s exotickou chuťou, ktoré sa často pridáva do kávy na Strednom východe.


Prečítajte si aj tento článok:

6 chýb, ktoré robíte pri pití kávy