Maďarská kuchyňa

Maďarská kuchyňa je do značnej miery ovplyvnená pastiermi, ktorí kočovali. Jedlo muselo byť pripravené rýchlo a najmä muselo byť sýte. V tom čase varili prevažne v kotlíkoch, napríklad kotlíkový guláš je aktuálny dodnes.
Maďarská kuchyňa

Maďarský guláš, chilli, cibuľa a paradajky | Zdroj: Shutterstock.com

Mnohí kuchári a špecialisti na výživu hovoria, že kuchyne bývalého Rakúsko-Uhorska sa na seba úžasne podobajú. Potomkovia monarchie nám, žiaľ, zanechali aj kalorické jedlá. Platí to aj o kuchyni našich južných susedov.

Ak sa povie maďarská kuchyňa, určite sa vám vybaví spojenie s paprikou. Údajne semienka papriky priniesla z pašovho háremu krásna Maďarka. Paprika sa Maďarom tak zapáčila, že sa stala symbolom Maďarska (červené zlato).

Suroviny maďarskej kuchyne

Suroviny, dominujú maďarskej kuchyni: hovädzina, bravčové mäso, ale tiež známa maďarská hydina – moriaky, kurčatá i husi. Ryby uprednostňujú sladkovodné ako zubáč, kapor, jeseter. Obľúbená je aj ostrá klobása – čabajka a uhorská saláma.

Typická je pre nich cestovina – tarhoňa, opečená na oleji a udusená vo vode. Nokedli - halušky (z múky a vajíčka) a langoše.

Zelenina a ovocie

Zo zeleniny patrí prvé miesto paradajkám, paprike, tekvici, cibuli, cesnaku a kyslej kapuste. Samozrejme, nemôže chýbať typické ovocie ako broskyne, marhule a jablká.

Koreniny

Maďarská kuchyňa je pikantná, a preto má v nej miesto paprika, maďarské korenie, čili papričky, majoránka, rasca, bobkový list, tymian, kôpor a estragón.


Pozrite si dobrôtky aj z tejto kuchyne:

Poľská kuchyňa


Typické jedlá maďarskej kuchyne

Maďari často používajú v kuchyni slaninu a smotanu. Typické je aj to, že do varenia pridávajú víno, ale nie tak často ako Francúzi. Typickým maďarským jedlom je guláš, paprikáš (na smotane) perkelt (dusené mäso s paprikou, zahustené škrobovou múkou) a tiež tokáň (hovädzie mäso nakrájané na rezance, dusené na cibuli, ochutené hubami, korením a zeleninou).

Hortobágyi palacsinta – zapečená palacinka plnená mäsom.

Eddélyi rakott káposta – kyslá kapusta zapečená s mäsom, ryžou a smotanou, u nás známa ako kološvárska kapusta.

Lečo – dusená zelenina s klobásou.

Főzelék – omáčka z rozvarenej zeleniny (prívarok).

Segedínsky guláš nepoznajú, ale „szekély gulas“ (sékej guláš) – hovädzie, bravčové mäso, údené mäso, slanina, cibuľa, paprika, kyslá kapusta a kyslá smotana.

Medzi ďalšie známe maďarské jedlá patrí kotlíková rybacia polievka „halászle“ a pečené kura, moriak kŕmený orechmi.

Dezerty

Nemôžeme opomenúť ani svetoznáme maďarské múčniky – závin (bejgli) - plnený čerešňami, orechmi, makom, tvarohom, či šišky, tiež orechové sladkosti (Gundel palacsinta, plnená orechmi a poliata čokoládou), rôzne torty (Dobošova torta, Rigó Jancsi), ale aj krémeš – lístkové cesto plnené vanilkovým krémom.

Nápoje

Maďari varia výbornú kávu a majú skvelé vína (Bikavér, Tokajské víno). Takmer všetci poznáme svetoznámu barack pálinku a cseres pálinku.


Pozrite sa tiež, čím je špecifická táto kuchyňa:

Poľská kuchyňa