Poznáte „choroby špinavých rúk?" Umývajte si ruky podľa tohto návodu.

K tomu, aby sme si nezabúdali umývať ruky nás vedú odmalička. No aj napriek tomu to mnohí častokrát zanedbávajú alebo podceňujú, čo potom vedie k výskytu niektorých nepríjemných infekcií a chorôb. V ktorých prípadoch teda nezabúdať na umývanie rúk a aký je najnovší správny postup?

Umývanie rúk Zdroj foto: Shutterstock.com

Aké choroby na nás číhajú, ak zanedbávame umývanie rúk?

Nedostatočnou hygienou rúk sa vám do tela môže dostať baktéria Escherichia coli, ktorá spôsobí hnačkové ochorenie. Ďalej si takto môžete privodiť baktériu Helicobacter pylori, prejavujúcu sa bolesťami žalúdka, vracaním, pálením a nepravidelnou stolicou. Objaviť s môže i veľmi nákazlivé črevné ochorenie šigellóza (bakteriálna úplavica), ktoré spôsobuje hnačku s hlienom a krvou a bolesti brucha.

Nemenej známou chorobou špinavých rúk je i vírusová hepatitída typu A, čiže žltačka typu A. Ľudia si ju často mýlia s chrípkou, keďže príznaky sú podobné. Spoznať sa však dá podľa ožltnutých očných bielok, tmavého moču a bledej stolice. Zanedbávaním umývania rúk sa môžete nakaziť takisto aj toxoplazmózou, ktorá ohrozuje najmä budúce matky a prenáša sa z mačiek, či jednou z najčastejších črevných nákaz salmonelózou.

Kedy je potrebné umyť si ruky?

  • pred, počas a po príprave jedál

  • pred konzumáciou jedla

  • po použití toalety

  • po kontakte so zvieratami

  • častejšie v prípade, že ste v úzkom kontakte s chorým človekom


Prečítajte si tiež:

Viete, ako dlho si treba umývať ruky?

Postup pri umývaní rúk

Základné informácie

Ruky si umývajte teplou vodou a používajte mydlo, ktoré napeníte. Namydlené ruky si mädlite približne 15-20 sekúnd. Potom si ich opláchnite teplou vodou. Nakoniec si ruky utrite do papierovej utierky alebo vlastného uteráka. Nezabúdajte pri hygiene aj na nečistoty pod nechtami!

Nové zistenie

Nedávno prišla Svetová zdravotnícka organizácia so štúdiou, v ktorej vytvorila návod, pozostávajúci zo šiestich krokov, ktorý pri umývaní rúk zabije najviac baktérií. Táto metóda trvá v priemere 42,5 sekundy a zbavuje tiež baktérií i na zadnej strane ukazováka a prostredníka pravej ruky.

Ako na to?

  1. Trite dlane o seba.

  2. Dajte pravú dlaň na zadnú stranu ľavej ruky a prepleťte vzájomne prsty.

  3. Spojte dlane a prepleťte navzájom prsty.

  4. Trite si vnútornú časť prstov.

  5. Uchopte do dlane striedavo oba palce a trite ich.

  6. Špičkami prstov krúžte po dlaniach.


Prečítajte si aj tento článok:

Viete, ako dlho si treba umývať ruky?