Zabráňte žilovým komplikáciám kompresívnou bandážou dolných končatín. Takýto je správny postup.

Bandáž je súčasťou kompresívnej liečby žilových a lymfatických ochorení. Využíva sa tiež ako prevencia tromboembolických ochorení bezprostredne pred operáciou, po operácii a u osôb pripútaných na lôžko.

Bandážovanie Zdroj foto: Shutterstock.com

U dlhodobo ležiacich ľudí majú bandáže veľký význam, nehybnosťou vzrastá riziko žilových komplikácii. Skutočnosť je však taká, že bandáž je často podceňovaná, alebo nie je dodržaný správny postup, najmä v domácom prostredí.

Ako pôsobí kompresívna bandáž?

Urýchľuje prietok krvi a lymfy a zároveň napomáha vstrebávaniu tekutín, a tým zabraňuje tvorbe krvných zrazenín. Kompresívna bandáž nie je vhodná u ľudí s ochorením tepnového systému a srdcovou nedostatočnosťou.

V domácom prostredí využívame:

  • elastické ovínadlo

  • kompresívne pančuchy

Elastické ovínadlo je osobitne vhodné u ľudí, ktorí majú silné, či neforemné končatiny, ovínadlo sa lepšie prispôsobí ich tvaru. Bandáž musí mať správny rozsah. Nízka bandáž končí pod kolenom, postačuje ako prevencia u ľudí, ktorí nemajú problémy s cievami. Vysoká bandáž pokračuje cez stehno a končí pod slabinami. Indikovaná je v prípade cievnych komplikácii.


Prečítajte si tiež:

Polohovanie imobilného pacienta - prevencia preležanín

Postup:

Šírka elastického ovínadla by mala byť cca 10 cm. Každá otáčka má z polovice prekrývať predchádzajúcu. Bandáž nasadzujeme hneď ráno, najlepšie po zobudení, ešte na posteli, keď je žilový systém vyprázdnený. Nohu necháme vo vodorovnej polohe, v členku mierne ohnutú.

Elastické ovínadlo zakladáme od prstov nôh, cez pätu, kde vytvoríme najväčší tlak, smerom hore tlak postupne znižujeme. Tlak sa musí smerom k srdcu zmenšovať, aby sa krv nehromadila a mohla nerušene odtekať. Maximálny tlak je zvyčajne v oblasti upevnenia, pri správne nasadenej bandáži by mal človek voľne krúžiť nohou v členku. Bandáž ukončíme upevnením náplaste alebo originálnej sponky od obväzu. Kompresívnu bandáž na noc skladáme.

Druhou možnosťou sú kompresívne pančuchy, o ich dĺžke rozhoduje lekár. Najčastejšie sú lýtkové podkolienky, ktoré siahajú od prstov pod koleno. Polostehnové pančuchy siahajú do polovice stehna a stehnové až po slabinu. Pre menej pohyblivých alebo nepohyblivých ľudí používame pomôcky na navliekanie.

Správne naložená bandáž nevyvoláva pocit tlaku a bez zmeny ostáva fixovaná počas celého dňa.

Životnosť elastického ovínadla a pančúch používaním klesá. Ak povolili, nutná je výmena. V opačnom prípade bandáž stráca význam.

Ak vykonávame kompresívnu bandáž v domácom prostredí, je správne požiadať o edukáciu kvalifikovaného zdravotníckeho pracovníka.


Prečítajte si tiež:

Polohovanie imobilného pacienta - prevencia preležanín

peter m

Pozor, tento príspevok je od používateľa, ktorý často do diskusie vkladá obchodné ponuky.

Zena pouziva kompresivne pomocky , bandazovanie si streasne pochvaluj za par korun tu kupila www.ortoshop.sk