Syndróm studených rúk a nôh - čo je príčinou?

Či je leto, či je zima, stále máte studené ruky a nohy? Všetkým naokolo je teplo, no vy sa trasiete od zimy? Pozrite sa, čo môže byť dôvodom vašej chronickej premrznutosti.

Syndróm studených rúk a nôh Zdroj foto: Shutterstock.com

Kde hľadať dôvody?

Ženy majú tendenciu viac pociťovať chlad ako muži, pretože udržiavajú väčšinu tepla okolo životne dôležitých orgánov, takže ruky a nohy môžu zostávať chronicky studené. Ak máte relatívne nízku hladinu telesného tuku, môžete byť na chlad ešte citlivejší než ostatní ľudia, pretože práve tuk chráni pred zimou. No dôvodom býva aj nedostatok spánku - keď ste unavení, váš metabolizmus a krvný obeh sa spomaľujú. Myslite aj na správnu hydratáciu, pretože voda pomáha telu udržať teplo a zachovávať jeho pomalé a postupné uvoľňovanie.


Prečítajte si tiež:

4 vážne choroby, ktoré môžu za vaše studené ruky

Ďalšími možnými príčinami sú:

  • nízka hladina železa alebo vitamínu B12 (regulujú v tele teplotu)

  • znížená činnosť štítnej žľazy

  • kardiovaskulárne ochorenia – napríklad Raynaudova choroba, pri ktorej sa cievy v končatinách dočasne zužujú a dochádza k pocitom studených rúk a nôh

Liečba

Ak vám táto chronická premrznutosť robí každodenne problémy, zvážte návštevu lekára. Dokáže určiť, či existuje jednoduchšia liečba, akou je napríklad zvýšenie svalovej hmoty, doplnenie jedálnička o stravu bohatú na železo alebo je to zdravotný problém, ktorý potrebuje zložitejšiu liečbu.


Prečítajte si aj tento článok:

4 vážne choroby, ktoré môžu za vaše studené ruky