Prípravky na chudnutie - naozaj fungujú?

Zázračná tabletka, ktorá by vám umožnila jesť, kedy chcete, čo chcete a koľko chcete, bez toho, aby sa to prejavilo na vašej línii. Ideálne, keby vám pomohla aj schudnúť a nemuseli by ste pri tom pohnúť ani prstom. Koľko by ste za takúto tabletku boli ochotní zaplatiť? Mnohí aj celú výplatu či ešte viac.

Prípravky na chudnutie Zdroj foto: Shutterstock.com

Už dlhé roky sa ľudstvo snaží vynájsť rozličné prípravky, ktoré by mu pomohli pri chudnutí a udržaní požadovanej váhy. Prípravkov na chudnutie nájdete na trhu neúrekom. Niektoré sľubujú zrýchlenie metabolizmu, iné potlačenie chuti do jedla. Ktorý z nich je však tou zázračnou tabletkou? Existuje vôbec taký?

„Bez práce nie sú koláče"

Žiaden prípravok, ani keby ste si dali dvojitú dávku, vám vysnívanú postavu bez toho, aby ste priložili ruku k dielu, nezaručí. Jednotlivé prípravky či doplnky výživy môžete využiť iba na podporu celého snaženia, no bez pravidelného cvičenia a zmeny jedálnička to pôjde naozaj len veľmi ťažko. Rozličné prípravky vám však môžu pomôcť pri detoxikácii organizmu, podpore spaľovania, či dodať chýbajúcu energiu.


Prečítajte si tiež:

Tieto potraviny spália tuky za vás

Ako si vybrať správne?

V prvom rade netreba podľahnúť reklame a spoľahnúť sa na tabletky, prášky či náplaste, ktoré sľubujú nemožné (rýchle schudnutie bez námahy). Ich účinok býva často krátkodobý (alebo žiadny), a mnohé majú aj radu nepriaznivých vedľajších účinkov. Prvoradé by malo byť vždy zdravie. Namiesto podpory chudnutia a spaľovania synteticky vyrobenými prípravkami a “zázračnými“ tabletkami môžete spaľovanie naštartovať aj pomocou potravín – prírodných spaľovačov:

Čím ešte môžeme pomôcť podporiť chudnutie?

Jedným z najznámejších spaľovačov je Karnitín. Je to látka, ktorú naše telo dokáže vyrobiť aj samo. Ak však chcete podporiť spaľovanie tukov, odporúča sa jeho užívanie vo forme tabliet, či v tekutej forme. Okrem toho, že pomáha pri spaľovaní tukov, pre športujúcich ľudí je aj zdrojom energie. Karnitín je vhodné užívať len pred aeróbnou aktivitou, ako je napríklad vytrvalostný beh. V prípade cvičenia vo vysokej intenzite, keď sa dostávate do anaeróbneho pásma, nemá jeho užívanie zmysel, keďže pri takejto aktivite vaše telo spaľuje cukry a nie tuky.


Prečítajte si aj tento článok:

Tieto potraviny spália tuky za vás