6 spôsobov, ako si nafarbiť vlasy bez chémie

Či sa už snažíte prekryť šediny alebo iba túžite po zmene, nafarbenie vlasov z vás dokáže spraviť úplne nového človeka. Keď si však pozriete zoznam chemických zložiek vo farbách na vlasy, vaše nadšenie môže byť veľmi rýchlo preč. Obsahujú až 5000 chemikálií, z ktorých mnohé sú známe karcinogény. Našťastie, existuje veľa prírodných spôsobov, ako vynoviť váš vzhľad.

Farbenie vlasov Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Zo špinavej blond do zlatista

Tajomstvom tejto premeny je med so škoricou. Med obsahuje peroxid vodíka s prirodzene bieliacim efektom a škorica má zasa schopnosť dodať vašim vlasom zlatistý nádych.

Zmiešajte približne rovnaké množstvo medu a škorice s olivovým olejom či kondicionérom. Naneste na hlavu a nechajte pôsobiť približne hodinu. Taký istý postup zaberie aj pre brunetky alebo čiernovlásky, ktoré by vo svojej hrive chceli vidieť nádych červenej.

Ako pri všetkých prírodných postupoch farbenia vlasov, aj pri tomto budete možno musieť postup niekoľkokrát opakovať, kým želaný výsledok dosiahnete. Bude však oveľa originálnejší a najmä zdravší.


Prečítajte si tiež:

8 domácich receptov, ktoré vás zbavia lupín

2. Bledohnedá na tmavo

Škrupiny z vlašských orechov zafarbia vaša vlasy zrejme najtrvalejšie zo všetkých prírodných spôsobov.

Jednoducho ich varte vo vriacej vode aspoň 30 minút, až kým nevznikne úplne čierny vývar. Keď vychladne, namočte doň vlasy a nechajte pôsobiť aspoň 20 minút, záleží na tom, ako veľmi tmavé chcete vlasy mať.

Dávajte však pozor na pokožku hlavy, najmä na hranici s tvárou - tmavý orechový vývar je totiž tak silný, že sa po zafarbení len veľmi ťažko vymýva. Túto oblasť môžete chrániť namazaním kokosovým olejom, ktorý zabráni pokožke, aby zmes nasiakla.

3. Pridajte do hnedej blond odlesky

Hlavnou ingredienciou, ktorú potrebujete, je kamilkový čaj. Jednoducho ho uvarte, nechajte odstáť, aby vychladol, a po použití šampónu si ním opláchnite vlasy. Odporúča sa proces oplachovania opakovať niekoľkokrát za sebou - skúste čaj napríklad zachytiť do nejakej nádoby alebo lavóra, aby ste ho mohli použiť opakovane a nemuseli ho zbytočne vyplytvať príliš veľa.

Nechajte ho na vlasoch pôsobiť aspoň hodinu a potom zmyte čistou vodou.

Môžete si dokonca vyrobiť vlastný kamilkový kondicionér pridaním medu a olivového oleja. Pri pravidelnom používaní by sa mali výsledky dostaviť počas 3 týždňov.

4. Do ryšava

Nezáleží na tom, aký je teraz váš odtieň, s týmto receptom aj z vás môže byť ohnivá červenovláska. Jeho kľúčom je hena. Dosiahnutý odtieň sa, samozrejme, bude líšiť v závislosti od vašej aktuálnej farby vlasov - môže to byť blond s malinovým nádychom až po tmavú červenohnedú.

Hena prášok sa dá kúpiť napríklad aj online. Farba vydrží predtým, ako bude potrebovať obnovu, až niekoľko mesiacov, čo je približne rovnaký čas, ako u chemických farieb na vlasy.

Zmiešajte hena prášok s vodou a nechajte odstáť aj pár hodín, aby následne vo vlasoch poriadne pôsobil. Ďalší postup je podobný ako ten pri chemických farbách - rovnomerne s pomocou rukavíc alebo štetčeka naneste na hlavu, nechajte pôsobiť a umyte.

5. Radikálna zmena - z blondínky brunetka

Tento krok je pomerne veľkým rozhodnutím, preto ak ste sa rozhodli podstúpiť ho prírodnou cestou, nič neuponáhľajte. Pridaním indiga do hena prášku sa vaše vlasy zmenia na extra tmavé, avšak lepšie je najprv počas niekoľkých dní prejsť fázami červenej ako skočiť hneď do výsledného efektu. Je tu totiž riziko, že vaše vlasy naberú zelený odtieň.

Zasa tu platí to isté pravidlo - čím častejšie budete farbenie opakovať, tým tmavšie budú vaše vlasy.

6. Zbavte sa šedín

Vyskúšajte použiť šalviu, ale iba, ak sú vaše vlasy prirodzene tmavé. Tento postup neprekryje šediny úplne, ale zmierni prechod medzi sivou a hnedou. Pre stmavenie vlasov sa používa už storočia. Do odvaru môžete takisto pridať čierny čaj, aby ste zvýšili jeho účinky.

Postup je podobný ako pri hnedej farbe s blond odleskami - prelejte vývar cez vlasy po našampónovaní, nechajte pár minút vsiaknuť a opláchnite. Vaše vlasy stmavnú až časom, nie hneď po prvom použití, preto to hneď nevzdajte a skúste postup nejakú dobu opakovať.


Prečítajte si aj tento článok:

8 domácich receptov, ktoré vás zbavia lupín

1Lucia1

Skvelý článok a skvelé tipy! :) Ďakujem. Tiež odporúčam ako ďalšiu alternatívu čisto prírodné farby na vlasy bez chémie VOONO.

Ema145

Ja tiez preferujem farby bez chemie.Par rokov som sa trapila z hennou ale vysledkom su suche az vysusene vlasy.Takze som hladala dalej a nasla Indickych vyrobcov prirodnych farieb na vlasy.Zaciatok bol hrozny ,,taka babranica,,prvy krat ziadny vysledok ale po 3 farbeni som pochopila postup aj princip tych farieb.Teraz mam vlasy krasnej cervenej farby mehke a leskle.A viem ze je to cisto prirodna vec.Len musis mat trpezlivost.Mne sa to oplati.Nasla som ich na stranke www.radico.sk Vela trpezlivosti

dagmar12

mam šediny a vlasy si nefarbim, ale použivam tonikum GR7 a šediny sa mi pomaly vytracaju a vlasy maju moju povodnu farbu