6 dôležitých činností, ktoré vykonáva vaše telo počas spánku

Možno sa na prvý pohľad zdá, že telo počas spánku úplne „vypína". No nie je to celkom pravda. Neustále pracuje, aj keď ste v najhlbšej fáze spánku. Keď vstúpite do tejto fázy v noci, krvný tlak klesne, dýchanie sa spomaľuje, svaly sa uvoľnia a potrebné hormóny sa rozptýlia po celom tele.

Činnosti tela počas spánku Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Rovnováha hormónov

I keď spíte, tráviaci systém naďalej reguluje hladinu hormónov leptínu a ghrelínu. Leptín pomáha potláčať hlad a regulovať energetickú hladinu, zatiaľ čo ghrelín robí opak, stimuluje chuť do jedla a kontrolu uvoľňovania inzulínu. Pokiaľ nemáte dostatok času na spánok, môže sa narušiť rovnováha týchto hormónov, čoho dôsledkom sú návaly hladu.

2. Čistenie očí

V spánku sa nám oči hýbu rýchlo, pretože nečistoty a hlien, ktoré sa hromadia v ich rohoch sa takýmto spôsobom čistia. Viečka sa uzatvárajú podobne ako zips, zo strany líc smerom k nosu, tlačia slzy cez oko a „upratujú všetok neporiadok“.


Prečítajte si tiež:

Toto by ste mali vedieť o spánku

3. Regenerácia tela

Kým spíte, v tele sa uvoľňuje rastový hormón, ktorý napomáha rastu, regenerácii svalov a kostí. Každé tkanivo v tele sa obnovuje rýchlejšie počas spánku, než v stave bdenia. Telo tiež produkuje testosterón a hormóny plodnosti.

4. Posilnenie imunity

Spánkové „výlety do ríše snov“ posilňujú imunitný systém, pretože sa uvoľňujú určité proteíny, ktoré pomáhajú v boji s infekciou, vrátane mediátora - tumor nekrotický faktor, ničiaceho niektoré typy nádorových buniek. Aj malý deficit spánku znižuje hladinu bielych krviniek, ktoré sú súčasťou obranného systému organizmu. Istý výskum ukázal, že ľudia, ktorí zostali hore až do 3 hodín nadránom, mali na ďalší deň o 1/3 menší počet buniek obsahujúcich tumor nekrotizujúci faktor a ich účinnosť bola značne znížená.

5. Redukcia stresu

Keď zaspíte, telo znižuje hladinu stresového hormónu - kortizolu, ktorý má vplyv aj na zdravie kardiovaskulárneho systému. Ak sú jeho hladiny príliš vysoké, môže to negatívne ovplyvniť i ženské libido, menštruačný cyklus a prispieť k úzkosti a depresii.

6. Krajší vzhľad

Podobne ako pri svaloch, aj pokožka sa počas spánku regeneruje. Produkujú sa ďalšie kožné bunky, spomaľuje sa rozklad bielkovín, čo umožňuje väčší rast a obnovu. Hlboký spánok môže teda vašej kráse naozaj len prospieť. Ale spať musíte najmä v noci, nie spoliehať sa na „šlofíky“, pretože energia, potrebná pre opravu tkaniva, nie je k dispozícii počas denného svetla, vtedy je využívaná na inom mieste.


Prečítajte si aj tento článok:

Toto by ste mali vedieť o spánku