6 tipov od celebrít na použitie kokosového oleja

Kokosový olej je dávno známa superpotravina, ktorá v poslednej dobe zažíva comeback vďaka svojej univerzálnosti a zdravotným výhodám. Použiť ho môžete pri varení, ako prírodný liek či kozmetický produkt. Má antivírusové, antibakteriálne, protiplesňové a hydratačné vlastnosti. Navyše je veľmi prospešný pre tráviaci systém.

Kokosový olej Zdroj foto: Shutterstock.com

Kokosový olej bude najúčinnejší a zdraviu prospešný, ak zvolíte organický nerafinovaný výrobok. Rafinované kokosové oleje sú bielené, spracovávané, masovo vyrábané, čím strácajú mnohé zo svojich zdravotných výhod. Nerafinované kokosové oleje sa spracovávajú spôsobom, ktorý umožňuje, aby si produkt udržal antioxidačné vlastnosti a zdravotné benefity.

1. K vareniu a pečeniu

Uznávaná trénerka Jillian Michaels odporúča používať kokosový olej na varenie a pečenie. Je to skvelá mliečna náhrada iných tukov. Kokosový olej má vysoký dymový bod, čo znamená, že sa ďalej nečlení na škodlivé toxíny ako iné oleje. Tiež podporuje chudnutie, pretože telo neukladá ako tuk a poskytuje zdroj energie, ktorá môže byť použitá pre cvičenie a fyzické aktivity. Týmto spôsobom poskytuje výhody pre imunitný systém a všeobecne zdravšie telo.

2. Maska na vlasy

Herečka Mindy Kaling hovorí, že ju matka naučila používať kokosový olej ako vlasovú masku. Olej zohreje, nanesie ho na vlasy, ktoré potom zabalí do uteráka. Kokosový olej je skvelý kondicionér, zabraňuje krepovateniu vlasov a zaceľuje rozštiepené končeky. Kokosový olej buď nanesiete na celé vlasy (najmä, ak sú vaša vlasy krepovité a nepoddajné), alebo ho naneste v malých množstvách len na končeky vlasov (najmä, ak máte mastné vlasy, no rozštiepené končeky).


Prečítajte si tiež:

Viete, s čím všetkým vám dokáže pomôcť kokosový olej?

3. „Oil Pulling"

Herečka Shailene Woodley je známa pre svoj detoxikačný postup „oil pulling“. Vychádza zo starovekého ayurvédskeho rituálu pre zbavenia tela toxínov. Stačí vziať lyžičku kokosového oleja a mihať ňou okolo v ústach po dobu 20 minút a potom ho vyliať. Štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí používajú túto metódu, účinne znižujú baktérie v ústach. Plak je totižto rozpustný v tukoch, nie vo vode. Táto metóda tiež funguje aj ako prírodné zubné bielidlo.

4. Hydratačný krém

Väčšina celebrít, vrátane speváčky a herečky Mandy Moore, používa kokosový olej ako prírodný zvlhčovač pleti. Na rozdiel od väčšiny chemických pleťových vôd, ktoré jednoducho zaschnú potom, čo boli aplikované, kokosový olej preniká hlboko do pokožky a lieči ju. No treba používať iba malé množstvo a trvá niekoľko minút, kým sa vstrebá do pokožky a uschne. Najlepšie je zvlhčovať týmto spôsobom pleť hneď po sprche.

5. Odlíčenie

Herečka Emma Stone používa kokosový olej na odstránenie make-upu kvôli kožnej alergii. No citlivá pokožka nie je jediným dôvodom na použitie tohto oleja na tvár. Kokosový olej je jemný, ale veľmi účinný pri odstraňovaní aj tých najodolnejších líčidiel, ako napríklad vodeodolná riasenka. Stačí vziať lyžičku oleja a rozotrieť ju po celej tvári a očných viečkach. Nakoniec opláchnite teplou vodou a osušte uterákom. Kokosový olej nebude dráždiť oči a zanechá vašu pokožku jemnú.

6. Ochrana pred slnkom

Speváčka a herečka Kelly Osbourne miluje kokosový olej z mnohých dôvodov, ale najmä preto, že ide o prírodnú ochranu pred slnkom. Kokosový olej, s ochranným slnečným faktorom približne 4-6, funguje ako ochranný prostriedok pred slnkom a dokáže zmierniť spáleniny a zabrániť zošúpaniu kože. Tak, ak máte v pláne byť vonku celý deň, pravidelne si ním natierajte pokožku a nezabúdajte ani na pery. Takisto pomôže pri úpale, kedy zmierňuje bolesť.


Prečítajte si aj tento článok:

Viete, s čím všetkým vám dokáže pomôcť kokosový olej?

Kimalektora y

Natieranie pleti vtáčimí sušenými exkrementami s kokosovým olejom. Ak sa vám nechce vyrábať masť tak si možete objednať profesionálne výrobky z japonska. Túto techniku používa Kim. Ak chcete mať takú krásnu pleť aj vy vyskúšajte si to aj vy. Sama to používam.