10 najbizarnejších sexuálnych porúch

Na svete existujú rôzne choroby, poruchy či úchylky spojené so sexualitou, o ktorých mnohokrát nemáme ani tušenie a predsa sú okolo nás. Tu je 10 najbizarnejších z nich, pri ktorých sa vám zastaví rozum a spadne sánka.

Sexuálne poruchy Zdroj foto: Shutterstock.com

1. PGAD - syndróm permanentného sexuálneho vzrušenia

Názov môže zavádzať, ale PGAD nie je to isté ako hypersexualita. Osoba, trpiaca týmto neliečiteľným ochorením, neustále dosahuje orgazmy, nezávisle na tom, či je aktuálne vystavená nejakým sexuálnym podnetom. Vyskytuje sa najmä u žien.

Môže to znieť ako niečo super, ale nie je. Bolo zaznamenané, že osoba s týmto ochorením dosiahla aj viac ako 100 orgazmov za deň, a to bez ohľadu na situáciu. Nehovoriac o tom, že pôžitok z rozkoše po chvíli opadne, môže syndróm pôsobiť negatívne aj na váš sociálny život. Predstavte si, že sedíte na pohrebe, v práci či na skúške v škole a neustále dosahujete orgazmy. Zrejme nebude najľahšie sústrediť sa či tváriť sa vážne.

PGAD je možné odstrániť operáciou, ktorá je ale vo väčšine prípadov neúspešná.


Prečítajte si aj:

10 sexuálnych bizarností, ktoré potvrdili aj vedci

2. Priapizmus

Týka sa mužov a ide o vytrvalú a najmä veľmi bolestivú, niekoľko hodín trvajúcu erekciu. Tento stav nemusí byť nevyhnutne spojený so sexuálnou stimuláciou a neustupuje ani po ejakulácii. Ak pacient s priapizmom nevyhľadá lekársku pomoc do 24 hodín, môže dôjsť k trvalému poškodeniu tkaniva penisu. V extrémnych prípadoch dokáže neliečený priapizmus spôsobiť gangrénu.

Vznik tejto choroby sa spojuje s chorobami krvi, ako napríklad leukémiou. Zvláštnym faktom je, že človek môže dostať priapizmus po tom, ako ho pohryzie pavúk menom Palovčík Brazílsky.

3. Uterus Didelphys - dvojitá maternica

Maternica začína ako dve malé rúrky. Keď žena otehotnie, s vývojom plodu sa obe rúrky prepoja a vytvoria jeden dutý orgán. Môže sa však stať, že sa neprepoja úplne a začnú sa tvoriť dve samostatné maternice, rozdelené prepážkou.

Môže sa stať, že žena s touto diagnózou vynosí dve deti, každé v oddelenej maternici, teda otehotnie a porodí dvakrát v ten istý čas. Stal sa dokonca prípad, kedy matka v jednej maternici nosila dieťa a v druhej rovno dvojičky. Doteraz bolo zaznamenané, že v dvoch materniciach súčasne otehotnelo iba 70 žien na celom svete. Ženy s touto poruchou dokonca vraj pociťujú sex rozdielne, ako ostatné, kvôli prepážke, rozdelujúcej ich vagínu.

4. Sexsomnia

Názov je odvodený od slova „insomnia“, teda chorobná nespavosť. V tomto prípade však ide o stav, kedy sa osoba oddáva sexuálnej aktivite počas spánku, a to od masturbácie až k pohlavnému styku. Dal by sa prirovnať k námesačnosti a vyskytuje sa najčastejšie vtedy, ak v blízkosti postihnutého spí iný človek. Až 1 z 12-tich ľudí na svete vraj priznalo, že za svoj život zaznamenalo nejakú formu sexsomnie.

5. Koro

Vyskytuje sa najmä u mužov, ktorí trpiac touto psychickou poruchou veria, že sa ich genitálie scvrkávajú alebo sťahujú späť do tela. Najbežnejšia je v Afrike, ale niekoľko prípadov bolo zaznamenaných aj v Ázii. Jedna z teórii hovorila, že koro epidémiu spôsobilo bravčové mäso, zaočkované vakcínami proti prasacej chrípke.

Muži s touto poruchou v snahe predísť scvrkávaniu zachádzajú až do krajností, napríklad upevňovanie šnúriek so závažím na svoj penis.

6. Hypersexualita

Koncept hypersexuality sa začal utvárať v roku 1970, paradoxne vďaka klubu anonymných alkoholikov, ktorí ako prví poukázali na to, že ich pocity pri myšlienkach na alkohol sú podobné tým pri myšlienkach na sex. Dala by sa definovať ako extrémne časté a veľmi intenzívne nutkanie zapojiť sa do akejkoľvek sexuálnej aktivity.

Závislosť na sexe nie je iba nepríjemná, ale aj poriadne drahá. Americká psychologička vraj mala pacienta, ktorí na striptérkach a ľahkých ženách minul vyše, ako 40 000 dolárov. Ďalším úskalím je zabíjanie času - ľudia s hypersexualitou môžu stráviť aj 12 hodín denne pozeraním pornografie. Mnohí z nich následne prídu o svoju prácu či o iné stránky života.

7. Vaginizmus

Týka sa žien a prejavuje sa opakovaným vytrvalým zovretím vaginálnych svalov počas penetrácie. Pre veľa príslušníčok nežného pohlavia s touto poruchou je nemožné dokonca zaviesť tampón, pretože ich vagína je úplne stiahnutá.

Žiaľ, vaginizmus je zatiaľ v mnohých prípadoch neliečiteľný. Veľa žien však tvrdí, že im pomohlo cvičenie alebo sexuálna terapia. Riešením môže byť aj návšteva psychológa. Príčinou vaginizmu je totiž často práve traumatická sexuálna skúsenosť ako napríklad zneužitie.

8. Mikropenis

Každý penis, ktorý je menší ako 5 centimetrov počas erekcie, sa považuje za mikropenis. Je to menej ako polovica veľkosti bežného penisu. Ak je porucha identifikovaná ešte pred pubertou, pacient môže podstúpiť tri mesiace trvajúcu hormonálnu terapiu. Tá zväčša dopomôže k nepatrnému rastu, ale pohlavný orgán len zriedka dosiahne priemernú dĺžku 12-tich centimetrov.

9. Diphallus

Jedná sa o veľmi zriedkavú poruchu, pri ktorej sa muž narodí s dvoma penismi. Vzniká pri vývoji plodu v maternici, zmutovaním génov v dôsledku priveľkého stresu či traumy. Vyskytuje sa však iba u jedného z piatich miliónov jedincov.

U väčšiny postihnutých dochádza k odoperovaniu prebytočného penisu vo veľmi mladom veku. Avšak existuje muž, ktorý túto operáciu kvôli strachu jeho rodičov nepodstúpil. Neskôr napísal celú knihu o tom, aký je preňho život s diphallusom - aké sú preňho bežné aktivity ako močenie či ejakulácia.

10. Parafília

Charakterizujú je veľmi zvláštne sexuálne chúťky, zahrňujúce neobvyklé objekty či bizarné fetiše, ako napríklad víly či dospelých, prezlečených za bábätká a podobne. Existuje až 549 rôznych typov parafílie, veľakrát sa jedná o nebezpečné úchylky, zahrňujúce sebaubližovanie či ubližovanie druhým.


Prečítajte si aj tento článok:

10 sexuálnych bizarností, ktoré potvrdili aj vedci