Novozélandský med Manuka je prírodným antibiotikom

Druh výnimočného medu z Nového Zélandu, nazývaný Manuka, môže byť prírodnou cestou v boji proti hromadeniu vrstiev baktérií na zdravotných pomôckach. Ak sa preukáže jeho efektivita v tejto oblasti, potencionálne využitie nájde najmä medzi pacientmi, používajúcimi katétre.

Med Manuka Zdroj foto: Shutterstock.com

Prečo je Manuka iný ako ostatné medy?

Pochádza z nektáru kvetov rastliny Leptospermum Scoparium, nazývanej aj Manuka a rastúcej iba na Novom Zélande. Jeho antibakteriálne účinky sa pripisujú najmä osmotickému účinku medu - cukrový roztok vsakuje vodu z okolia a pripravuje tak pre baktérie nehostinné podmienky. Takisto obsahuje oveľa väčšie množstvo antibakteriálne aktívnej látky metylglyoxal (MGO) ako ostatné druhy medov. Ako však MGO zabíja baktérie sa doteraz nezistilo.


Prečítajte si aj:

Tvár bez akné: Skúste masku z medu!

Nové využitie v zdravotníctve

Manuka bol ako prírodný liek používaný celé stáročia, jeho antibakteriálne a protizápalové účinky sú teda dokázané a známe už relatívne dlho. V súčasnosti však vedci skúmajú jeho schopnosť zabrániť hromadeniu baktérií na rôznych povrchoch.

Na zdravotných pomôckach, používaných vnútrotelovo, ako sú napríklad katétre, sa môže vytvoriť biofilm - vrstva baktérií, priľnúca k ich povrchu. Biofilmy sú často zdrojom infekcií, spôsobujúcich zdravotné problémy, medzi bežné patrí aj zápal močových ciest.

Aby vyskúšali efektívnosť medu Manuka pre tieto účely, výskumníci testovali jeho vplyv na dva typy baktérií, spôsobujúcich zápaly močových ciest - Escheria coli (E.coli) a Proteus mirabilis. Na plastové tácky v laboratóriu nanášali zmesi, obsahujúce med Manuka v rôznych množstvách a zistili, že už najmenšie koncentrácie stačia na to, aby zabránili baktériam tvoriť biofilm.

Manuka má proti chemickým antibiotikám jednu nespornú výhodu

Ďalšou obrovskou výhodou medu Manuka oproti chemickým antibiotikám je, že baktérie si proti nemu doteraz neboli schopné vytvoriť „obrannú taktiku." Fakt, že si baktérie dokážu prirodzene vybudovať odolnosť voči antibiotikám a naďalej sa množiť je totiž veľkým celosvetovým problémom, ktorý by Manuka potenciálne mohol jedného dňa vyriešiť.


Prečítajte si aj tento článok:

Tvár bez akné: Skúste masku z medu!