Ako si vybrať tie najzdravšie cestoviny?

O cestovinách sa hovorí všeličo. Niektorí tvrdia, že sa z nich priberá a nie sú až také zdravé, iní sú opačného názoru. Ako je to v skutočnosti a ktoré druhy cestovín sa dajú považovať za tie najzdravšie?

Druhy cestovín Zdroj foto: Shutterstock.com

Základné delenie cestovín

Mäkká pšenica verzus tvrdá pšenica

Väčšina lacných cestovín sa vyrába z menej vhodnej múky z mäkkej pšenice alebo rôznych múkových zmesí a výrobcovia ich často prifarbujú a doplňujú vajciami. Takéto cestoviny ľahko spoznáte podľa toho, že sa lepia a rozvárajú. Kvalitnejšie cestoviny sa vyrábajú zo semoliny. Ide o tvrdú pšenicu, ktorá obsahuje omnoho viac lepku a žltých, oranžových pigmetov, vitamínov a minerálov než mäkká pšenica.

Cestoviny sa delia hlavne podľa počtu použitých vajec na 1 kg múky:

  • jednovaječné

  • dvojvaječné

  • trojvaječné ( sú zriedkavé)

  • bezvaječné - sú najobľúbenejšie, pretože sú bohatšie na bielkoviny, neobsahujú cholesterol a zasýtia na dlhšiu dobu. Čo sa týka kalórii, 100 gramov obsahuje približne 600 kJ.


Prečítajte si tiež:

Z cestovín nepriberiete, ak budete jesť tie správne!

Najzdravšie druhy cestovín

Celozrnné cestoviny

Celozrnné cestoviny sa vyrábajú z celozrnnej alebo grahamovej múky a majú mnohé zdravotné výhody. Obsahujú napríklad približne o 80 % viac vlákniny a rezistentného škrobu ako cestoviny z bielej múky, čo pôsobí priaznivo na črevnú mikroflóru. Ich konzumáciou sa predchádza zápche, znižuje sa riziko vzniku cukrovky, kardiovskulárnych ochorení i rakoviny. Takisto sú celozrnné cestoviny vďaka svojmu zloženiu ideálne pri chudnutí. A navyše, ak siahnete po tomto druhu cestovín, hlad po nich zásluhou nízkeho glykemickému indexu nenastane tak rýchlo.

Môžete si vybrať napríklad z týchto druhov:

Semolínové cestoviny

Tento produkt tvrdej pšenice je napríklad základom „Americkej redukčnej diéty“ či súčasťou kuskusu. Semolínové cestoviny prospievajú zdraviu najmä zásluhou vysokého obsahu bielkovín, vlákniny (zasýtia na dlhšie a pozitívne ovplyvnia trávenie) a úplnej absencii cholesterolu. Sú zdrojom vitamínov B skupiny, (najmä B1, B2, B3, B6 a B9) a tiež vitamínu E. Ďalej obsahujú minerálne látky ako horčík, fosfor, železo, vápnik, draslík či zinok. Semolínové cestoviny dokážu upraviť hladinu cukru a cholesterolu v krvi, okrem toho odvodňujú organizmus a pôsobia preventívne proti vzniku dny, cukrovky a rakoviny hrubého čreva.

Tento druh cestovín má bežnú chuť, čiže sa hodí takpovediac ku všetkému. Skúsiť ho môžete pripraviť napríklad s cuketou, baklažánom či klasickou tuniakovou alebo rajčinovou omáčkou.

Špaldové cestoviny

Cestoviny z tohto druhu obilia sú bohaté na proteíny, vitamíny B (najmä B1, B2, B3), E a A, ďalej minerály ako horčík, fosfor, síru, draslík, mangán a nenasýtené mastné kyseliny. Výhodou je, že neobsahujú žiadny cholesterol a cukry týchto cestovín sa vstrebávajú postupne. K ďalším zdravotným benefitom patrí podpora trávenia a imunity.

Špaldové cestoviny, keďže majú jemnú orieškovú príchuť, sú veľmi chutné, ak sa podávajú na sladko s orechmi a broskyňami, marhuľami alebo jablkami a škoricou.

Pohánkové

Obsahujú 18 rôznych aminokyselín, veľké množstvo lyzínu a rutín, dôležitý pre cievy. Ďalej sa tu nachádzajú nenasýtené mastné kyseliny (kyselina linolová, kyselina linolenová), ktoré pomáhajú pri znižovaní cholesterolu a prevencii pred aterosklerózou. Okrem toho v nich nájdete vitamíny skupiny B (B1, B2, B3), E, C a minerály ako zinok, meď, selén, mangán. Navyše neobsahujú lepok, preto sú vhodné aj pre celiatikov a diabetikov.

Pohánkové cestoviny sú chutné napríklad s hubami či s tofu a cibuľkou.

Amarantové

Tieto cestoviny obsahujú vysoký podiel vlákniny a veľmi veľa lyzínu, ktorý je dôležitý najmä pre deti, seniorov a športovcov, pretože podporuje absorbovanie vápnika, vplýva na rast a vývoj kostí a napomáha stavbe svalového proteínu. Okrem toho sú zdrojom vitamínov B, C a E, minerálov ako sú vápnik, horčík, železo a nenasýtených mastných kyselín. Tiež neobsahujú lepok, takže sú vhodné i pre ľudí s určitými tráviacimi poruchami.

Keďže majú tiež jemnú orieškovú chuť, dajú sa chutne pripraviť s orechmi či tvarohom.

Ako čo najzdravšie pripraviť cestoviny?

Pre vaše trávenie je najvhodnejšie, ak cestoviny uvaríte do „polomäkka". Ak budete konzumovať cestoviny, ktoré ste uvarili úplne do mäkka, zrýchli sa vstrebávanie sacharidov, čo spôsobí skorší nástup hladu.

Dbajte aj na tieto dôležité veci

No nezáleží len na tom, aký druh cestovín si naložíte na tanier, ak sa chcete stravovať naozaj zdravo, buďte pozorní aj pri výbere zálievok či omáčok (mali by mať znížený alebo nulový obsah tuku). Skúste si tiež cestoviny ochucovať aj čerstvou zeleninou a koreninami.

Pri výbere cestovín sa zamyslite aj nad tým, ako chcete cestoviny pripraviť a s čím. Záleží na tom, či ich chcete k mäsu, alebo len s omáčkou a aké chute sa k určitému druhu hodia.


Prečítajte si aj tento článok:

Z cestovín nepriberiete, ak budete jesť tie správne!