Trnky dlho vydržia, pomôžu pri tráviacich ťažkostiach a vyživia pokožku

Trnky boli svojimi zdravotnými benefitmi známe už v antike, keď ich vtedajší lekári používali proti hnačkám. Dnes sú v našich končinách hojne rozšírené, obľubujú okraje lesov a krovinaté pahorky. Ľudovo sa nazývajú aj tŕpky alebo tarky a vypudia z tela všetky „neduhy“.

Trnky Zdroj foto: Shutterstock.com

Základné informácie

Slivka trnková (Prunus Spinosa L.) je tŕnistý, hustý ker, ktorý dorastá do výšky 1-3 metre. Jej plody sú malé, guľaté, tmavo modrej farby a majú trpkú až kyslú chuť. Kvitne v marci, apríli a máji bielymi kvetmi. Je príbuznou sliviek a mirabel, preto sa niekedy prezýva aj „trpká „slivka“.

Zber a sušenie

Najvhodnejší čas na zber trniek je v septembri a októbri, ideálne po prvých mrazoch, po ktorých sú plody sladšie a mäkšie. Potom trnky môžete dať sušiť, najlepšie, ak ich vzdušne rozložíte, aby sa nezaparili, alebo z čerstvých trniek spravíte džem alebo sirup. Výhodou trniek je, že vydržia stáť niekoľko dní bez väčších strát na kvalite. V apríli a máji sa zbierajú aj kvety, z ktorých sa dá pripraviť čaj na prečistenie krvi.

Účinné látky

Trnky obsahujú veľké množstvo vitamínu C, ďalej vitamíny A, E, minerálne látky, flavonoidy a veľké množstvo trieslovín, vďaka čomu majú typickú trpkú chuť. Ďalej sa tu nachádza vláknina, sacharidy, kyanogénny glykozid amygdalín, pektín a organické kyseliny, vrátane kyseliny askorbovej.


Prečítajte si tiež:

Zbierajte šípky, sú plné céčka, zaženú chrípku a zlepšia imunitu

Účinky na zdravie

  • sťahujúci prostriedok proti žalúdočným ťažkostiam, ochoreniam močového mechúra a močových ciest

  • pomáhajú pri hnačkách

  • podporujú vylučovanie žlče

  • pôsobia protizápalovo, detoxikačne a ochraňujú bunky pred radikálmi

  • silné močopudné účinky, odvodňujú

  • podporujú imunitný systém

  • vyživujú a zvláčňujú pokožku

  • upravujú krvný tlak - prevencia vzniku kardiovaskulárnych ochorení

  • normalizujú hladinu cukru v krvi - prevencia vzniku diabetesu

Pozor!

Zvýšené terapeutické dávky plodov môžu byť príčinou hydrolýzy amygdalínu na kyanovodík, čo môže viesť k priotráveniu organizmu.

Tipy na využitie

Trnkový čaj

Ingrediencie: štvrť kila čerstvých alebo sušených trniek, voda, med.

Postup: Trnky varte vo vriacej vode asi 5 minút a následne hotový čaj oslaďte medom. K vareniu môžete pridať aj sušené listy trnky. Čaj je vhodné pri zdravotných ťažkostiach popíjať dvakrát za deň.

Trnkový kompót s klinčekmi a škoricou

Ingrediencie: 1 kg čerstvých trniek, 1 kg cukru (môžete použiť aj zdravšiu verziu sladidla, napríklad trstinový cukor alebo stéviu), 1/2 l vody, 5 kusov škorice, za hrsť klinčekov.

Postup: Trnky povarte asi 3 minúty, sceďte a nasypte do pohárov. Z cukru, vody, škorice a klinčekov urobte sirup a nalejte ho do pohárov. Sterilizujte pri teplote 85 °C počas 20 minút.

Zvláčňujúca pleťová maska z trniek

Ingrediencie: 3 roztlačené trnky, 1 lyžica zakysanej smotany, 1 lyžička tekutého medu.

Postup: Všetky ingrediencie zmiešame dokopy a vzniknutú pastu nanesieme na tvár a dekolt. Necháme 20 minút účinkovať a potom zmyjeme teplou vodou..


Prečítajte si aj tento článok:

Zbierajte šípky, sú plné céčka, zaženú chrípku a zlepšia imunitu