Zaskočila vás svalovica? Takto sa jej zbavíte.

Svalovica, alebo inými slovami svalová horúčka. Zažil ju snáď každý, komu pohyb nie je cudzí. Niekedy je príjemným dôkazom toho, že ste si dali poriadne do tela. Na druhej strane vie byť aj nepríjemným spoločníkom a môže vás odradiť od ďalšieho cvičenia. Ak je však svalová horúčka znesiteľná, mali by ste ju skôr považovať za pozitívny prejav progresu.

Svalovica Zdroj foto: Shutterstock.com

Prečo sa vlastne objavuje svalovica?

Svalovica je spôsobená mikrotrhlinami v svalových vláknach, ktoré boli zaťažené viac, ako sú zvyknuté. Ide vlastne o drobné zápalové procesy, prostredníctvom ktorých prebieha hojenie. No ničoho sa nebojte, je to prirodzený proces, ktorého dôsledkom sa vaše svaly stávajú silnejšie. Najtenšie a najslabšie mikrovlákna totiž vymenia nové a silnejšie.

U koho sa vyskytuje?

Svalovicu zažívajú nielen tí, ktorí s cvičením začínajú. Objavuje sa aj v prípade, ak sa začnete venovať novej aktivite, zvýšite záťaž či intenzitu. Ak chcete napredovať a posúvať svoje hranice, bez svalovice to nepôjde. Práve naopak, do určitej miery je žiadúca.


Prečítajte si tiež:

Aké sú najčastejšie športové zranenia?

Čo pomáha?

Máte poriadnu svalovicu a zdá, že najbližších pár dní sa ani nepohnete? Verte, že najlepším prostriedkom boja proti svalovici je pohyb. Ideálne je svalovicu “rozhýbať“ ďalším, no šetrným pohybom. Nemali by ste zabúdať ani na strečing, ktorý by mal byť súčasťou každého tréningu, a to aj na začiatku v rámci rozohriatia a samozrejme aj na konci. Okrem toho, že vás pripraví na cvičenie, pomáha predchádzať zraneniam, urýchľuje regeneráciu a tým aj zmierňuje budúcu svalovú horúčku.

V určitých prípadoch, keď to naozaj preženiete a naložíte si na seba viac ako ste mali, sa môže objaviť extrémne silná a teda nežiadúca svalovica. Čo robiť v takomto prípade? Vtedy je predovšetkým potrebné si uvedomiť, čo ste prepískli a v budúcnosti sa tomu vyvarovať. Chcete síce napredovať, ale nie za cenu zranenia, či pretrénovania. Posúvať hranice treba radšej pomalšie, opatrne a vždy brať do úvahy svoje možnosti. Možno budete mať potrebu vynechať nasledujúci tréning, kým svalovica aspoň trocha nepovolí. Využite tento čas a venujte sa regenerácii, ktorá však nemusí znamenať úplnú nečinnosť. Pomôže vám prechádzka, rekreačné plávanie či pomalé relaxačné cvičenia.

Čo vám ešte môže pomôcť zmierniť svalovicu?

  • vitamíny a minerály – vitamín C a E, magnézium

  • studená sprcha, prípadne striedanie studenej a teplej vody

  • masáž, sauna, uvoľňujúci kúpeľ


Prečítajte si aj tento článok:

Aké sú najčastejšie športové zranenia?