5 vecí, ktoré majú vplyv na ukladanie brušného tuku

Tuk na bruchu nie je len estetickým problémom, poškodzuje orgány a krvné cievy a ide o rizikový faktor pre vznik mnohých vážnych chorôb (srdcové ochorenia, cukrovka, rakovina, demencia). Pozrite sa, čo všetko okrem cvičenia a jedálnička vziať do úvahy, ak chcete brušný tuk eliminovať.

Dôvody ukladania brušného tuku Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Genetika

Genetika vo veľkej miere určuje, kam sa vám bude ukladať tuk. Ak si rýchlo prebehnete vašich najbližších, mali by ste vedieť posúdiť, či budete mať tendenciu na postavu v tvare jablka alebo hrušky. Najmä v prvom prípade by ste mali obzvlášť dbať na dostatok fyzickej aktivity a obmedziť príjem kalórií, ak sa chcete zbaviť tuku na bruchu.

2. Hormóny

V období menopauzy, najmä ženy, ktoré majú postavu v tvare hrušky, začnú pozorovať, že sa im už neukladajú tukové vankúšiky len v oblasti bokov a stehien, ale rastie im aj bruško. Môže za to pokles hormónu estrogén, súvisiaci so spomalením metabolizmu. Zamerajte sa preto viac na silový tréning, aby ste porazili tuk svalovou hmotou.

3. Syndróm polycistických vaječníkov

Postihuje asi 10 až 20% žien v reprodukčnom veku. Tieto ženy majú vyššiu hladinu testosterónu a tiež často priberajú na váhe, obzvlášť v okolí brucha. Dá sa to vysvetliť aj skutočnosťou, že muži, ktorí majú prirodzene vysokú hladinu tohto hormónu majú častejšie postavu v tvare jablka ako hrušky.

Ďalšími príznakmi syndrómu polycistických vaječníkov sú nepravidelná menštruácia, akné, nadmerný rast vlasov a ochlpenia.

4. Nedostatok alebo prebytok spánku

Zistilo sa, že ak v noci spíte 5 a menej hodín, prispieva to k zvýšeniu hladiny tuku v brušnej oblasti. Takisto je to ale aj v opačnom prípade, ak spíte viac ako je primeraných 7-9 hodín. Môže za to naša fyziológia, ktorá je stále na úrovni jaskynného muža.

Ak budete spať málo, metabolizmus sa spomalí, aby sa zachovala energia, čo potom vedie k tomu, že hľadáte rýchle zdroje energie v nie príliš zdravých jedlách. A práve to je dôvodom ukladania tuku v brušnej oblasti. Čo sa týka pridlhého vyspávania, odborníci to vysvetľujú tým, že telo má menej času byť aktívne.

5. Stres

Keď ste pod tlakom, vaše telo produkuje hormón kortizol. Ten spôsobuje, že máte tendenciu siahať po sladkých či mastných potravinách, ktoré rýchlo uspokoja vaše chúťky. Kortizol má tiež vplyv na metabolizmus, jeho vplyvom telo menej spaľuje a viac kalórii ukladá ako tuk.

Nikto z nás sa nevyhne stresovým situáciám, ale ak ste nestále v chronickom strese, zamyslite sa nad tým, čo zmeniť vo svojom živote, pretože zdravie máte len jedno.


Prečítajte si aj tento článok:

Tuk na bruchu môže súvisieť aj s vaším mentálnym prístupom