10 vecí, ktoré sa oplatí vedieť o klitorise

Pre niekoho viac, pre iného menej, ale klitoris je stále časťou ženského tela, o ktorej sa nehovorí toľko, koľko by sa malo. Sú veci, ktoré sme v škole nepreberali a nepovedali nám o nich ani rodičia, keď sme dospievali. Povieme vám o nich my, v tomto texte.

Klitoris Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Je skutočne unikátny

Klitoris má neoddeliteľný význam pri vyvrcholení a je jediným orgánom v tele, ktorého úlohou je výhradne spôsobovať rozkoš.


Prečítajte si aj:

Aká je normálna veľkosť vagíny?

2. Dlho bol záhadou

Do roku 1998 ho mnohé učebnice ani nezobrazovali, až dokým Helen O’Connell, austrálska urologička, prostredníctvom série štúdií neodhalila, že klitoris je vlastne komplexný, dôležitý orgán, skladajúci sa z osemnástich častí, z ktorých sú až dve tretiny vo vnútri tela.

3. Je v tom viac, ako vidia naše oči

Keď ľudia hovoria o klitorise, zvyčajne vlastne hovoria iba o jeho veľmi citlivom povrchu. To je však iba vrchol ľadovca. Vnútorná časť je pripojená k vonkajšej prostredníctvom corpora cavernosa, dvoch špongiovitých plôch erektívneho tkaniva. Toto špongiovité tkanivo sa napĺňa krvou vždy, keď dôjde k vzrušeniu podobne, ako je tomu v prípade penisu.

4. Je v ňom veľa nervov

Klitoris je najbohatšou časťou čo sa týka nervov z celej oblasti vulvy, teda vonkajších ženských pohlavných orgánov. Obsahuje neuveriteľných 8 000 nervových zakončení, čo je dvakrát viac ako v prípade penisu. Navyše táto extrémne citlivá erotogénna zóny vysiela pocit uspokojenia do ďalších 15 000 nervov v panvovej oblasti, čo vysvetľuje, prečo orgazmus cítime v celom tele.

Vonkajšie ženské pohlavné orgány Zdroj foto: Shutterstock.com

5. Každý je iný

Rovnako ako ženy, aj ich klitorisy sú unikátne. Každá z nich potrebuje odlišný druh stimulácie, aby sa vzrušila, záleží to na ich fyziológii. Každá má takisto iné preferencie. Niektoré ženy môžu mať tak citlivý klitoris, že je pre nich dráždenie na tomto mieste skôr mučením ako potešením.

6. Pre niekoho je skutočným bodom G

O bode G koluje veľa mýtov - existuje vôbec? Majú ho všetky ženy? Odpoveď je áno a pre niekoho je bod G samotný klitoris. Niektoré ženy majú rady vaginálnu penetráciu, iné preferujú dráždenie klitorisu. To znamená, že vonkajší, klitoriálny orgazmus môže byť rovnako príjemný a vzrušujúci, ako ten vaginálny a pre mnoho príslušníčok ženského pohlavia je aj oveľa ľahšie dosiahnuteľný.

7. Je veľmi podobný penisu

Klitoris a penis majú takmer rovnaký „mechanizmus“, iba „dizajn“ sa líši. Dokonca aj pohlavné orgány bábätka sú až do druhého týždňa tehotenstva ženské a potom sa začnú špecifikovať. Testosterón formuje penis až od ôsmeho týždňa, ale partie, ktoré mu predchádzali, nezmiznú, iba sa „prestavajú“.

8. Môže dostať erekciu

Erekcia sa určite netýka iba mužov. Aj keď menej nápadne, klitoris môže takisto dostať erekciu. Nie je možno viditeľná, ale určite ju môžete cítiť. Rovnako ako pri penise nastáva, keď sa tkanivo pri vzrušení naplní krvou, nahromadenou až do vypustenia po príchode orgazmu.

9. Na veľkosti nezáleží

Opäť rovnako ako muži, aj ženy môžu byť citlivé na veľkosť svojich intímnych partií. Klitorisy ale, rovnako, ako penisy, existujú vo všetkých veľkostiach a tvaroch. A na veľkosti nezáleží ani pri jednom. Keďže mozog je v oblasti sexu ten najdôležitejší orgán, genitálie by sa dali považovať iba za akési receptory rozkoše. Takže aj keď sa klitorisy líšia, ich veľkosť nemá nijaký vplyv na vnímanie pôžitku.

10. S vekom môže rásť

Aj keď veľkosť klitorisu neovplyvňuje váš sexuálny život, nečudujte sa, ak s vašim pribúdajúcim vekom narastie. Kvôli hormonálnym zmenám po prechode menopauzou sa u mnohých žien môže zväčšiť. Preto ak sa tak stane, netreba sa zľaknúť, je to prirodzené.


Prečítajte si aj tento článok:

Aká je normálna veľkosť vagíny?

evka7815

bola som na tantra masáži v bratislave, veľmi príjemné... majú aj školu masáží, myslím že sa to volá sávitrí.. na budúce chcem ísť s priatelom..aj sa chcem naučiť masírovať intimity a poznať veľmi dobre svoje telo

zuzulienka9

11. vec - fantasticky ho stimuluje vibračný krúžok s jazýčkom Blush Stay Hard Vibrating (my ho máme zo superlove) a orgazmus u oboch už nie je problém