Brusnica - superpotravina, ktorá pomôže pri zápale močových ciest

Brusnica je považovaná za superpotravinu, pretože obsahuje množstvo vitamínov, minerálnych látok a antioxidantov. Zber je spravidla od septembra do konca októbra.

Brusnica liečivá Zdroj foto: Shutterstock.com

Brusnica je zelený poloker, listy má vajcovité a neopadavé. Kvety tvoria ovisnuté strapce, rovnako ako plody, žiarivo červené s miernou horkou až trpkou chuťou.

História

Severoamerickí Indiáni používali brusnice ešte pred Kolumbom. Brusnice boli obľúbeným ovocím a zároveň liekom domorodých amerických Indiánov, liečili si nimi zranenia spôsobené šípmi. Verili, že prvú vetvičku brusnice priniesla ľuďom holubica ako dar Veľkého Ducha. Prvým osadníkom pomohli brusnice prekonať ťažké zimy, čo si Američania pripomínajú na Deň vďakyvzdania. Na slávnostnom stole nemôže chýbať moriak s brusnicovou omáčkou.

Pre komerčné účely sa brusnice začali pestovať takmer pred 200 rokmi (na severe USA v štáte Massachusetts). Do Európy sa brusnica dostala prostredníctvom prisťahovalcov. U nás ju pestujú najmä záhradkári. Spotreba na našom trhu sa rieši dovozom. Existujú tri druhy brusníc: Cranberries (americká brusnica), Brusnica lesná a Kľukva močiarna.

Účinné látky

Brusnice sú bohatým zdrojom vitamínu C, vitamínu A, vitamínu K, karoténu, vlákniny a antioxidantov. Obsahujú kyselinu citrónovú, kyselinu jablčnú, kyselinu benzoovú a kyselinu šťaveľovú. Bohaté sú na minerálne látky, ako je magnézium, kalcium, mangán, fosfor a sodík.


Prečítajte si tiež:

Trnky dlho vydržia, pomôžu pri tráviacich ťažkostiach a vyživia pokožku

Brusnice ako liečivý prostriedok

Brusnice sú v ľudovom liečiteľstve považované za účinného pomocníka. Vo veľkej miere sa používajú, ako prostriedok najmä k prevencii zápalu močových ciest. Pripisuje sa im vplyv na prevenciu rakoviny hrubého čreva a srdcovo-cievnych ochorení. Znižujú hladinu cholesterolu a pomáhajú stabilizovať rytmus srdca.

Mnoho ľudí, ktorí majú skúsenosti s užívaním brusníc hovorí, že užívaním brusníc sa môže vznik ochorenia znížiť až o polovicu. Najmä baktérie sa vyplavia z tela skôr, ako stihne vzniknúť infekcia.

Údajne zabraňujú vzniku infekcii aj v ústnej dutine (konzumácia brusníc ovplyvňuje vznik zubného kameňa) a v žalúdku. Výťažok z brusníc sa pridáva do liekov, do zubných pást i do kozmetických prípravkov. Tieto plody tiež pomáhajú udržať si štíhlu líniu.

Brusnice v gastronómii

Využitie je naozaj rozmanité: do koláčov, do šalátov k mäsu, najmä k divine i k cestovinám. Brusnice dodávajú jedlu pikantnú chuť. Sušené listy a plody sú vhodné na prípravu výluhu alebo čaju.

Všetkého veľa škodí, preto aj brusnice sa musia užívať rozumne, nie dlhodobo! Vyhnúť by sa im mali ľudia, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi, ľudia s vysokým tlakom krvi a tiež ľudia, ktorí trpia obličkovými a pečeňovými chorobami.


Prečítajte si aj tento článok:

Trnky dlho vydržia, pomôžu pri tráviacich ťažkostiach a vyživia pokožku