6 typov proteínových práškov, ktorým sa radšej vyhnite

Pridali ste proteínový koktail do svojho jedálnička pred tréningom alebo po tréningu? Pravdepodobne si myslíte, že vášmu telu to prospieva. No všetko závisí od druhu proteínu. Ide skutočne o zdravý nápoj alebo len osladený koktejl s množstvom prísad?

Nevhodné typy proteínov Zdroj foto: Shutterstock.com

1. S umelými sladidlami

Obsahujú pomerne málo bielkovín, ktoré vynahrádzajú umelými sladidlami ako je sukralóza. Práve tieto falošné cukry spôsobia, že vaše telo bude v blízkom čase očakávať ďalšiu nádielku sacharidov alebo kalórií. Pokiaľ teda chcete sladený proteínový prášok, odporúča sa siahnuť po proteíne so stéviovým extraktom, rastlinného pôvodu bez náhradných sladidiel.

2. S Karagenanom

Hoci je zložkou morských rias a napohľad možno vyzerá zdravý, neexistuje žiadny dôvod, prečo by sa mal vyskytovať v proteínovom prášku. Je to len lacné zahusťovadlo, preto tento výrobok nebude priveľmi kvalitný. Ak hľadáte prášok rastlinného pôvodu (srvátka je totižto na živočíšnej báze), máte z čoho vyberať - kokosový, ryžový, hráškový či sójový.

3. So sušinou kukuričného sirupu

Hoci to tak na prvý pohľad neznie, táto zložka je v skutočnosti len synonymom pre cukor. Ľudia si tiež často myslia, že ak proteín obsahuje fruktózu, je to lepšie než cukor, pretože fruktóza je z ovocia, no v tomto prípade to s ovocím nemá vôbec nič spoločné. Takže v ideálnom prípade siahnite po proteíne bez cukru a s množstvom bielkovinovej zložky.

4. S umelými arómami

Problémom je, že umelá príchuť môže znamenať čokoľvek a presnejšia definícia sa na etiketách potravín neuvádza. Takto sa môže stať, že proteínový prášok je vlastne len obyčajný koktejl.

5. S množstvom rôznych ingrediencií

Mali by ste byť schopní prečítať zoznam zložiek a vedieť ich idetifikovať. Ak sa pýtate sami seba, čo to je, nekonzumujte takýto proteín. Niektoré prášky obsahujú vitamíny a minerály, takže sa nemusíte čudovať, ak uvidíte na etikete názov „tokoferol", ide jednoducho o vitamín E.

6. S nedostatkom bielkovín

Keď vypijete proteínový koktejl po cvičení, mal by vám dodať 25 až 30 g bielkovín (svaly nebudú schopné absorbovať viac). Rastlinné bielkovinové prášky často obsahujú len 15 až 20 g. V tom prípade skúste proteín premiešať s mliekom alebo so sójovým mliekom.


Prečítajte si aj tento článok:

Proteín - áno alebo nie?

0vecka

6. je mytus neni Pravda ze telo prijme len 30g proteinov..
a to stymi sladidlami mi tiez pride na hlavu neviem aky by mal byt rozdiel medzi umelym sladidlom napr aspartamom a steviou... ak je na to nejaka studia sem s nou...

a zvysok uz ani nema zmysel citat

lenockaaa5

Dodajte svoju telu bohatú výživu s práškom od Moringa caribbean. Moringa Caribbean je pestovaná ekologickým spôsobom vo vulkanickej oblasti ostrova St. Lucia. Prášok je vyrobený z listov stromu Moringa. Vysoká dávka vitamínov, minerálov, esenciálnych aminokyselín a antioxidantov prispieva k zdraviu, vitalite a regenerácii.