Brucho ako balón? S našimi radami sa ho raz a navždy zbavíte

Často vás trápi nafúknuté brucho? Skúšali ste už všetko možné a nič nezabralo? Prezradíme vám zopár trikov, ktoré určite pomôžu.

Nafúknuté brucho Zdroj foto: Shutterstock.com

Ráno vstanete a v zrkadle obdivujete svoje ploché bruško. Príjemný pohľad však v okamihu preruší vedomie, že už o pár hodín sa vaše sexy štíhle bruško zmení na nevzhľadný a nepríjemný nafúknutý balón. Aj vás trápi so železnou pravidelnosťou nafúknuté brucho?

Nesprávna životospráva

V prvom rade sa treba pozrieť na vašu životosprávu. Na to, čo jete, ale aj na to, ako jete. No a v neposlednom rade by vás malo zaujímať aj to, koľko pohybu denne máte.

Čo jete?

Pocit nafúknutosti výrazne zhoršujú niektoré potraviny, ako kôstkové ovocie, najmä slivky, ale aj strukoviny, ako fazuľa, šošovica, tiež kapusta, cibuľa, cesnak, karfiol, brokolica, ale napríklad aj sýtené nápoje. Ak máte problém s nafukovaním, skúste sa im vyhnúť.


Prečítajte si tiež:

Kvôli tomuto máte nafúknuté brucho. Viete, ako si pomôcť?

Ako jete?

Všetky tieto potraviny ste vylúčili zo svojho jedálnička, starostlivo sledujete, čo jete, no napriek tomu máte stále problém s plynatosťou? Otázne je, ako vlastne jete. Ak totiž jedlo do seba priam nahádžete, prípadne pri jedle veľa rozprávate, môže sa stať, že s jedlom prehltnete viac vzduchu. Na jedlo si treba vyhradiť dostatok času. Kúsky jedla je dobré starostlivo požuť, a to aj vtedy, ak sú v tekutej forme. Jednoducho, rýchle jedenie nie je vôbec zdravé.

Čo treba jesť, ak vás nafukuje?

Najlepšie zaberajú potraviny s obsahom probiotík, ako napríklad jogurty, ale aj niektoré syry, najmä bryndza. Ak je váš problém s nafukovaním skutočne veľký, odporúča sa siahnuť po probiotikách z lekárne.

Proti nafukovaniu pôsobí aj konzumácia vlákniny, ale aj dostatočný pitný režim. Vhodné sú jablká, hrušky, ale napríklad aj ovsené vločky, tiež celozrnné výrobky a väčšina listovej a koreňovej zeleniny.

Životný štýl

Na plynatosť však nepriaznivo pôsobí aj sedavé zamestnanie. Ak celý deň trávite sedením za počítačom alebo v škole, vášmu brušku to rozhodne nepomôže. Naplánujte si nejakú pohybovú aktivitu ideálne na každý deň. Vhodná je rýchla chôdza, beh, ale napríklad aj joga.

Ak váš problém s nafúknutým bruchom bude aj napriek všetkým týmto radám naďalej pretrvávať, môže ísť aj o nejakú formu potravinovej alergie. Neváhajte preto navštíviť svojho lekára.


Prečítajte si aj tento článok:

Kvôli tomuto máte nafúknuté brucho. Viete, ako si pomôcť?