Krv na nohavičkách aj mimo cyklu? Tu je 8 možných vysvetlení

Objavuje sa na vašom spodnom prádle krv aj mimo menštruácie? Bohužiaľ, bez návštevy gynekológa sa nedá sa presne zistiť, čo je vo veci, ale tu je 8 možností, ktoré túto nepríjemnosť môžu spôsobovať.

Mimocyklové krvácanie Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Ste tehotná

20 percent tehotných žien to zistia počas prvých 12-tich týždňov, pretože ak prídu k lekárovi s nepravidelným krvácaním, bude chcieť ako prvé vylúčiť možnú graviditu. Toto krvácanie je zvyčajne slabšie, ako vaša bežná menštruácia.


Prečítajte si aj:

6 dôvodov, prečo vám mešká menštruácia, ale tehotenstvo to nie je

2. Na vine sú lieky

Beriete lieky na riedenie krvi? Práve tie môžu byť na vine. Akýkoľvek liek tohto typu môže spôsobiť silnejšiu menštruáciu a krvácanie mimo cyklu. Rovnako ginko biloba obsahuje látky riediace krv a dokonca niektoré druhy antikoncepcie, obsahujúce estrogén a progestín, môžu byť na vine. Preto ak beriete akýkoľvek typ liekov a zaznamenali ste mimocyklové krvácanie, konzultujte to radšej s lekárom.

3. Môžete mať sexuálne prenosné ochorenie

Ak nejakou trpíte, v počiatočnom štádiu o tom nemusíte vedieť. Veľa z nich začína potichu, bez symptómov. Pokiaľ sa na vašich nohavičkách objavuje krv z neznámych príčin, najmä po sexe, môže ísť práve o STD (sexually trasmitted disease), teda sexuálne prenosné ochorenie, napríklad kvapavku či chlamýdie. Trichomoniáza či HPV dokážu spôsobiť zápal pošvy. A keď sa pošva zapáli, dochádza ku krvácaniu.

4. Vnútromaternicové teliesko

Táto forma antikoncepcie dokáže rovnako spôsobovať mimocyklové krvácanie. Až 25 percent žien, ktoré majú vnútromaternicové teliesko zavedené, zaznamenalo silnejšie a dlhšie trvajúce periódy. A preto, že môžu obsahovať malé množstvo levonorgestrelu, priemyselne vyrábaného hormónu obshiahnutého v mnohých formách antikoncepcie, môžu takisto spôsobovať krvácanie mimo cyklu. Najmä prvé tri až šesť mesiacov po aplikácii. Dobrou správou je, že vaše dni sa časom upravia, krvácanie sa stane kratším a slabším.

5. Na vine môže byť aj porucha štítnej žľazy

Znížená činnosť štítnej žľazy môže spôsobiť vaginálne krvácanie. Táto porucha ovplyvňuje hypofýzu, čo má celý zoznam vplyvov na hormóny v tele a následkom je potom práve mimocyklové krvácanie.

6. Príliš drsný sex

Sex tiež niekedy môže spôsobiť krvácanie, aj keď to pre vás nie je po prvýkrát. A to práve preto, že ste na to išli príliš drsne. Dôvodom je tržná ranka na vašej vagíne. Netreba sa zľaknúť ani hľadať lekársku pomoc, ranka sa dokáže zaceliť sama, zväčša je malá a nemusíte ju ani cítiť. Aby ste ale predišli nechceným stresom, nabudúce môžete byť s vašim partnerom radšej trochu opatrnejší.

7. Pozor na syndróm polycystických vaječníkov

Syndróm polycystických vaječníkov alebo skrátene PCOS je jedným z najčastejších endokrinologických ochorení u žien v plodnom veku, pri ktorom sa zaznamenáva zvýšená hladina mužského hormónu testosterónu. To môže spôsobovať problémy, vedúce k mimocyklovému krvácaniu. Testosterón bráni estrogénu v jeho správnej funkcii. Príznakmi sú extra silné a dlhé periódy, chýbajúca menštruácia prípade príliš veľké časové rozdiely medzi dvoma cyklami.

8. Možnosťou je aj rakovina

Mimocyklové krvácanie by ste rozhodne nemali brať na ľahkú váhu. Síce sa to nestáva často, ale najhorším scenárom by mohla byť rakovina maternice alebo pošvy. Pravdepodobnosť sa zvyšuje, ak máte prirodzene väčšie predispozície dostať rakovinu, napríklad po prekonaní vírusu HPV.


Prečítajte si aj tento článok:

6 dôvodov, prečo vám mešká menštruácia, ale tehotenstvo to nie je