Ako povedať deťom pravdu o smrti? Radí psychológ

Rodičia sa vo výchove často stretávajú s otázkou, ako a či vôbec so svojimi deťmi rozoberať isté témy. Dôležité je hovoriť veku primeraným spôsobom. Deti sú prirodzene zvedavé a potrebujú si vytvárať predstavy o skutočnostiach, s ktorými sa stretávajú. Pravda sa im povedať dá, ale musí rešpektovať pravidlo primeranosti ich veku, nakoľko ich spôsob vnímania sveta, ich schopnosť prijať predstavy a spracovať ich je iná ako u dospelého človeka.

Rozhovor matky so synom Zdroj foto: Shutterstock.com

Pri úmrtí môže ísť napríklad o smrť domáceho miláčika, členov rodiny, vzoru a podobne. Dôležité je byť úprimný a povedať im, ako sa cítite – potrebujú vedieť, že cítiť smútok a plakať je prirodzené.


Prečítajte si aj:

Ako povedať deťom pravdu o počatí?

Deti vedia v skutočnosti často viac, ako si myslíte. Niektorí odborníci odporúčajú hovoriť s nimi o smrti otvorene a priamo, iní preferujú striedmejší prístup, poovedať iba toľko, koľko sa ratolesť pýta.

Deti rovnako ako dospelí potrebujú smútiť. Potrebujú prejsť cez proces smútku a istého porozumenia smrti. Vysvetliť deťom smrť môže byť ťažké a bolestivé, ale pomôže im to zvládať pocity bolesti.

Niekoľko typov

  1. Najlepšie je povedať dieťaťu pravdu, dôležité je skôr používať slová ako smrť, mŕtvy, než „išiel spať“, „stratil sa“ alebo “je na lepšom mieste“, lebo to deti iba mätie a môže spôsobiť úzkosť- berú to doslovne. Najhoršie je mlčanie.

  2. Dôležité je povedať deťom, že ak niekto zomrie, už sa nikdy nevráti, že mŕtvy neje, nespí ani necíti bolesť.

  3. Deťom treba povedať jasne, jednoducho a detským jazykom, čo bolo príčinou smrti. Inak si môžu predstavovať rôzne veci, oveľa horšie ako to, čo sa naozaj stalo. Pre malé deti je potrebné použiť čo najjednoduchší jazyk. Nemali by ste im hovoriť všetko do úplného detailu, ale môžeme sa ich spýtať, či majú ešte nejaké otázky.

  4. Ak zomrie dieťa, je potrebné to dieťaťu povedať, ale vysvetliť mu, že toto sa zvyčajne nestáva.

  5. Uistite sa, že deti nemajú v sebe ešte nejaké otázky. Ak áno, odpovedzte im, ak neviete odpoveď, priznajte to. Môžete s nimi zdieľať svoju vieru a dôveru (v posmrtný život a podobne) a môžete sa ich takisto spýtať, v čo veria oni sami.

  6. Počúvajte ich a buďte s nimi: odpovedajte na ich otázky, prijmite ich pocity smútku.

Dôležité je vedieť tiež, že:

Deti, rovnako ako dospelí, zažívajú rôzne emócie, keď sa dozvedia, že niekto zomrel. Menej sa však snažia skrývať svoje pocity. Môžu sa zasmiať(reakcia na úzkosť), plakať, byť bez emócie alebo byť nahnevané. Deti svoje emócie vyjadrujú rôznym spôsobom - nepokojom, neschopnosťou sa sústrediť, vyvolávaním bitiek – príčinou je vtedy stres.

Deti často smútia dlhšie - ako rastú, mení sa ich predstava o smrti a môžu znova prežívať predchádzajúce straty.

Deti do 6 rokov nerozumejú konečnosti smrti. Pýtajú sa znova a znova, kedy sa dotyčná osoba vráti. Deti medzi 7 – 12 rokom sa pýtajú množstvo otázok, idú do detailov o smrti, pohrebe a podobne. Riešia tak svoju úzkosť- pýtaním sa otázok a predstavou podrobných detailov (krv, chrobáky, červíky). Je to normálne, dôležité však je, aby to dospelý človek zvládol a vhodne odpovedal.

Pohreb – je to obrad či ceremónia, ktorá pomáha akceptovať ľudom smrť. Dieťa je súčasťou rodiny a je tiež prirodzené, ak sa pohrebu zúčastní ako každý iný. Treba ho ale pripraviť a vysvetliť mu, čo bude vidieť a počuť – vysvetliť, že to je smutná udalosť a niektorí ľudia môžu plakať alebo byť smutní. Dieťa by malo byť blízko rodiča či niekoho blízkeho, kto mu odpovie na jeho otázky. Ak dieťa na pohreb nechce ísť, treba to rešpektovať.


Prečítajte si aj tento článok:

Ako povedať deťom pravdu o počatí?