10 najhrôzostrašnejších ľudských parazitov

Na povrchu nášho tela aj v ňom sa nachádza veľké množstvo mikroorganizmov, mikróbov a iných cudzopasníkov. Poznáme množstvo druhov baktérii a vírusov. Máločo je ale tak záludné a hrôzostrašné ako práve týchto 10 parazitov, ktoré využívajú naše telá na to, aby sami prežili a šírili svoj druh ďalej.

Ľudské parazity Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Krvné motolice - od vyrážok k paralýze

Sú to červy rodu Schistosoma. Ide o jedného z najbežnejších parazitov na svete. Ak sa dostanú na ľudskú pokožku, preniknú do tela a nakladú vajíčka do močového mechúru alebo čriev. V organizme dokážu prežiť veľmi dlhú dobu.

Prvotným symptómom sú svrbivé vyrážky. Po niekoľkých mesiacoch prichádza hnačka, kašeľ, bolesti hlavy, horúčka. Ak sa parazit nelieči, rokmi sa množstvo vajíčok v tele znásobuje do takej miery, že dochádza k zápalom vnútorných orgánov, najmä pľúca, pečeň a močový mechúr. Dokonca môže dôjsť aj k poškodeniu miechy a mozgu. Ďalším štádiom sú záchvaty a paralýza.

Parazit sa vyskytuje prevažne na územiach Afriky, Stredného Východu, Južnej Ameriky a niektorých oblastiach južnej Ázie. Najviac ohrozené sú deti, nakazenie im totiž môže spôsobiť ťažkosti s učením a podvýživu.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dokonca označila krvné motolice za najväčšiu socioekonomickú hrozbu na svete.


Prečítajte si aj:

TOP 10 najzvláštnejších ochorení na svete

2. Škrkavka - napáda lymfatický systém

Jeden z druhov tohto parazita spôsobuje lymfatickú filariázu, inak známu aj ako elefantiáza. Keď infikujú krv, preniknú do lymfatického systému a spôsobia, že niektoré časti ľudského tela bolestivo napuchnú do abnormálnych veľkostí. Postihuje to najmä končatiny a genitálie. Ohrozuje až miliardu ľudí v 80-tich krajinách sveta.

Našťastie, tento parazit sa dá poraziť tabletkami, ktoré potláčajú infekciu a zabraňujú jej ďalšiemu šíreniu.

3. Mucha tse-tse a spavá nemoc

Je zodpovedná za šírenie africkej trypanosomiázy, známejšej pod názvom spavá nemoc. Ohrozuje približne 10 miliónov ľudí a bežnejšia je v dedinskom prostredí.

Známe symptómy sú bolesti hlavy, horúčka, bolesti kĺbov, problémy s koordináciou, zmätenosť, slabosť, paralýza končatín a nespavosť. Keď nie je liečená, väčšinou končí smrťou v dôsledku zlyhania orgánov.

4. Vlasovec očný (loa loa) - prežije vo vás až 17 rokov

Spôsobuje filarózu, ochorenie so zápalmi kože a svrbením očí. Prenáša ho druh muchy, nazývaný bzučivka a dokáže prežiť v ľudskom organizme až 17 rokov. Cestu do vášho tela si nájde prostredníctvom kože alebo dokonca očí. Spôsobuje svrbenie, štípanie a silnú bolesť. Neskoršími symptómami sú zadržiavanie tekutiny v semenníkoch u mužov, poškodenie hrubého čreva alebo očnej sietnice, artritída, infekcia lymfatických uzlín alebo ochorenia obličiek.

Proti filaróze sa nedá bojovať nijakými liekmi, pomôže iba chirurgický zákrok.

5. Vlasovec kožný - druhá najčastejšia príčina slepoty

Takzvaná riečna slepota alebo odborne onchocerkóza je nazvaná podľa latinského výrazu pre vlasovca kožného, Onchocerca volvulus. Postihuje až 37 miliónov ľudí a až 800-tisíc z nich utrpelo istý stupeň straty zraku.

Názov riečna slepota ochorenie dostalo preto, že parazit, ktorý ho spôsobuje, je prenášaný druhom múch, žijúcich blízko riek. Vyskytujú sa najmä v Afrike. Nakazená mucha poštípaním prenesie vlasovca pod vašu kožu a ten si potom hľadá cestu späť na povrch skrz pokožku a oči. Práve to spôsobuje slepotu.

6. Vlasovec medinský - ak nevyjde z tela živý, dokáže paralyzovať pacienta

Je zodpovedný za chorobu, nazývanú drakunkulóza a do tela sa dostane pitím znečistenej vody. Na začiatku sa neprejavujú nijaké symptómy, ale neskôr, keď sa parazit začne rozmnožovať, nakazená osoba trpí silnou, pálivou bolesťou a horúčkami.

Infikovaný človek v sebe má vo väčšine prípadov viac ako jedného červa a jediným spôsobom, ako ho dostať von, je doslova ho vytiahnuť omotaného na paličke cez narezanú kožu. Ak parazit počas vyťahovania v tele hostiteľa zomrie, pacient môže zostať paralyzovaný.

7. Vlasovec nerovný - pozor na neumytú zeleninu

Spôsobuje trichuriózu, ochorenie so symptómami ako krvavá hnačka, bolesti brucha, nízke množstvo červených krviniek, strata hmotnosti, nedostatok živín, vnútorné krvácanie alebo prolaps konečníku. Môže byť príčinou študijných ťažkostí u detí a ohrozuje až 800 miliónov ľudí, najmä v tropických regiónoch.

Šíri sa v jedle alebo prostredníctvom zvyškov pôdy na neumytej zelenine. Trichurióza je liečiteľná tabletkami.

8. Anisakis - červ, ktorý si kope tunel v črevách

Napáda tráviacu sústavu a do tela sa môže dostať konzumáciou surového alebo nedostatočne tepelne spracovaného rybieho mäsa či iných morských plodov.

Parazit Anisakis, malý červ, sa snaží „prekopať" si cestu skrz črevnú stenu. Táto snaha ho síce zabije, ale jeho prítomnosť v čreve spôsobuje silné bolesti. Navyše, bunky imunitného systému sa okolo parazita snažia vybudovať zátarasu, čo blokuje pohyb vylučovanie nestrávených zvyškov potravy. To má za následok podvýživu a vracanie.

Ďalšie symptómy sú krvavá hnačka, horúčka, strata hmotnosti, kožné vyrážky, anémia či úplná nepriechodnosť čriev.

9. Dermatobia hominis - pohyb parazita v tele sa vraj dá počuť

Patrí medzi muchy čeľade strečkovitej. Svoju špinavú prácu zveruje komárom alebo kliešťom, na ktoré nakladie vajíčka a oni ich následne prenesú do ľudského organizmu. Larvy sa v tele vyliahnu, nakladú nové vajíčka a prežierajú sa skrz svaly a tkanivo.

Hovorí sa, že nakazení ľudia dokážu pohyb týchto parazitov vo svojom tele dokonca počuť.

Miesto, kadiaľ sa vajíčka dostali do tela, zostáva opuchnuté a červené. Spôsob, ako sa parazita zbaviť, je udusiť ho zaliatím miesta ropou a vytiahnuť za pomoci lekárskej pinzety. Samozrejme, zákrok musí byť vykonaný odborníkom.

10. Naegleria fowleri - požierač mozgov

Poznáme ho pomerne krátko, ale rýchlo stal známym ako najzabíjackejší parazit na svete, pretože doslova požiera mozgové tkanivo. Nachádza sa vo vode, niekedy dokonca aj v plaveckých bazénoch a do organizmu preniká cez nos. Mozog začne požierať približne po týždni.

Symptómami sú vracanie, horúčka a halucinácie, rýchlo vedúce k zlyhaniu dychového ústrojenstva a smrti. Naegleria fowleri zabije97 percent svojich hostiteľov, čo nám necháva iba trojpercentnú šancu na prežitie.


Prečítajte si aj tento článok:

TOP 10 najzvláštnejších ochorení na svete

Faith Healer

Príspevky od tohto používateľa boli zablokované, na základe opakovaného porušovania pravidiel diskusie.

Marosko-n

Nemáme to odskúšané ,ale
GGW -BLV liečivá voda zabraňuje zápalom aj zvýšenej horúčke. Mohla by pri týchto napadnutiach mozgu pomôcť, lebo nedovolí vysokej teplote organizmu , čo máme vyskúšané, a brzdí vytváraniu nadmernej imunite a zabíja mäsožravé neglerie -Ameby.

nnnuuu

Wow, o toľkých parazitoch som ešte ani nepočul. A ako možno zistiť prítomnosť takého parazita? Zisťuje to trebárs urológ rektálnou palpáciou alebo ako?:-D