Dopravné zápchy sú škodlivejšie pre vaše zdravie než ste si mysleli

Ak často stojíte v dopravných zápchach, mali by ste vedieť, aké účinky to má na vaše zdravie podľa štúdií odborníkov.
Dopravná zápcha

Dopravná zápcha | Zdroj: Shutterstock.com

Aký vplyv má vetracia sústava v aute na vaše zdravie?

Vďaka výskumom bolo zistené, že ak máte zatvorené okno na aute, keď čakáte v kolóne a zároveň aj vypnutú klimatizáciu, znižujete tým riziko, že sa k vám dostanú toxické výpary z okolia až o 76 percent.

Používanie vetracej sústavy alebo vykurovania v aute patrí medzi lepšie voľby vzhľadom na vaše zdravie, lebo sa k vám dostane menej škodlivých látok zvonka. Tieto opatrenia, resp. rady by ste mali praktizovať nielen počas sviatkov alebo víkendu, keď je doprava viac frekventovaná, keďže dopravné zápchy zasahujú ľuďom do života každý deň cestou do práce.

V priemere sa človek denne zdrží okolo hodiny v kolóne.

Znečistenie ovzdušia patrí medzi top 10 rizík, ktoré ohrozujú vaše zdravie. Týka sa to predovšetkým veľkých miest, kde sa nachádzajú svetelné križovatky na každom rohu a vodiči musia viackrát zastaviť, čím sa vyprodukuje najviac škodlivých emisií zo všetkých druhov dopravy. Výskumy potvrdili aj fakt, že ľudia, ktorí majú po ceste viac semaforov a zastávok, sú náchylnejší na choroby než tí, ktorí majú viac-menej plynulú cestu.

Podľa štúdií kvôli znečisteniu ovzdušia v Londýne prišlo o život 10-krát toľko ľudí ako pri dopravných nehodách. V Spojených štátoch je každé ôsme úmrtie spôsobené práve vďaka toxickým výparom.

Výsledky výskumov

Vedci sa snažili skúmať účinky rôznych ventilačných systémov v jednotlivých vozidlách na strane vodiča alebo spolujazdca, kde sa sústredili na škodlivý vplyv z výfukových plynov, ozónu a ďalších toxínov, ktoré sa nachádzajú vo vzduchu. Výskum prebiehal vo väčších mestách v Anglicku, na najfrekventovanejších križovatkách počas dopravnej špičky.

Počas jazdy pri pootvorenom okne sa percento vonkajšieho znečistenia ovzdušia rovnalo s tým v aute. Keď boli ale okná zavreté a ventilátor vypnutý, dosah vonkajších toxínov sa znížil až o 76 percent. Ak to počasie a iné podmienky umožňujú, pokúste sa mať zatvorené okná a vypnuté chladenie alebo kúrenie počas jazdy v najväčších dopravných zápchach. V prípade, ak nevydržíte bez ventilátora alebo kúrenia, najideálnejším riešením by bolo nastaviť vetranie tak, aby ste „nečerpali vzduch“ z okolia auta.

Pozrite sa preto dôkladne, či vaša klimatizácia v aute obsahuje funkciu recirkulácie vzduchu, ktorá umožňuje v prípade potreby zamedziť vnikaniu znečisteného vonkajšieho vzduchu do vnútorného priestoru vozidla.


Prečítajte si aj:

Takmer vždy a všade meškáte? Toto môže byť za tým.

glam

Mňa dopravné zápchy absolútne maximálne vyčerpávali každé ráno pri ceste do práce...neuveriteľne mi dokázali pokaziť celý deň až tak že som bola nervózna. Milujem kolobežkovanie ako šport a to doslovne či už na trati cyklistickej alebo len tak okolo jazera a ked som zbala reklamu na motokolobezky.eu a ich kolobežky so sedadlami s elektrickým pohonom, tak som hneď chcela vyskúšať kolobežku ako dopravný prostriedok - bolo to tohto roku na jar a odvtedy som nepoužila auto a ani MHD na cestu do práce. Jazdím výhradne elektrokolobežkou a je to paráda - je pohodlná, spratná, nepotrebujem pátrať po parkovacom mieste a ešte sa aj hýbem

LogikaNepusti

Ja mam dopravne zapchy naopak rada. Beriem to ako oddychnutie si od soferovania. Vystriem sa ponatahuhem, odpisem na mobile, ked stojim, popremyslam nad tym co budem dnes robit, zavolam niekomu atd. Samozrejme, pokial sa neponahlam. Vieme predsa kde byvaju obvykle zapchy a o ktorej hodine takze ak sa niekam ponahlame tak bud sa tam dopravime inak alebo to jednoducho prekoname :)