Breathariánstvo - život zo vzduchu

Veľa z týchto ľudí si prejde najprv menšími zmenami, napríklad sa zo „všežravcov“ stanú vegetariánmi, potom vegánmi, skúšajú rôzne pôsty. Nakoniec svoj jedálniček obmedzia len na príjem tekutín ako sú voda, čaj či káva. Ostatnú energiu vraj získavajú najmä zo slnka a zo vzduchu.

Breathariánstvo Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo je to vlastne breathariánstvo?

I keď by sa mohlo zdať, že ide o pomerne novú filozofiu životosprávy, pravdou je, že už pred tisíckami rokov sa pokúšali „oslobodiť od hladu a smädu“ rôzne kultúry. Mnohí hľadajú korene breathariánstva v budhizme. V Európe je propagátorkou tejto duchovnej cesty Ellen Greve. Základom breathariánstva je prána – energia života, ktorú je možno získať z vesmíru.

Niektorí ľudia s breathariánstvom len experimentovali v podobe niekoľkodňového či niekoľkotýždenného pôstu, no nájdu sa aj takí, čo tvrdia, že takto žijú roky. Známy francúzsky breatharián, liečiteľ a šaman Henri Monfort, žijúci len z prány už 13 rokov, tvrdí, že človek využíva iba 15 percent živín z prijímanej potravy, a ak ľudia prestanú jesť, prestanú byť tiež chorí.


Prečítajte si tiež:

Aké sú príznaky a následky porúch príjmu potravy?

Ako to prebieha?

Breathariáni začínajú pôstom, držia ho pár dní alebo týždňov, aby sa vyčistili. Týmto spôsobom sa objavia tzv. „bunkové spomienky“ – všetky ochorenia, ktoré ste prekonali, ale i dedičné choroby a nazhromaždený stres. Pôstom sa tieto škodlivé veci takpovediac vymažú. Objavia sa však symptómy ako biely jazyk, smradľavý dych a nutkavý pocit jesť. Mnohí bretariáni si aj určia váhu, pod ktorú nechcú zájsť.

Dôležitým kritériom betariánov je mať neochvejné presvedčenie, že dokážu prežiť bez fyzického jedla a mať neobmedzenú energiu, napojenú na tú univerzálnu. Objavujú sa spovede mnohých ľudí, ktorí tvrdia, že takýmto spôsobom fungujú roky, nepociťujú žiadnu únavu ani slabosť a napriek tomu, že nejedia, dokonca vykonávajú rôzne športové aktivity. Namiesto jedla si vizualizujú svetlo, prenikajúce do hĺbky ich buniek. Doprajú si len minimum tekutín v podobe vody, čaju či kávy denne, no niektorí ani toľko. Nakoniec si rozdelia čas spánku na polovicu a postupne ho ešte skracujú. Nájdu sa jedinci, ktorí tvrdia, že im denne postačí 2-3-hodinový spánok.

Veda považuje breathariánstvo za nezmysel

Veda však považuje existenciu takýchto jedincov za nepravdepodobnú a hoci sa zástancovia breathariánstva odvolávajú na niekoľko pokusov, ktoré boli vykonané na takýchto ľuďoch, vedci sa k nim nevyjadrili a zatiaľ ich nevedia vysvetliť. Pránický spôsob výživy je doposiaľ považovaný za podvod, pretože podľa logických záverov človek vydrží v ideálnych podmienkach priemerne bez vody 2-3 dni, bez jedla vyše mesiaca a dlhodobý spánkový deficit celkovú kondíciu organizmu ešte zhoršuje. Tak ako potom vysvetliť tvrdenia breathariánov, že majú viac energie, nestrácajú na váhe a sú veľmi aktívni? Navyše, stále zomiera na hlad vo svete tisícky ľudí, prečo si potom túto filozofiu neosvojili aj oni?

Filozofia verzus krutá skutočnosť

Veľa ľudí pri prechode na „pránickú stravu“ začalo vykazovať známky stresu, zvýšil sa im krvný tlak, po dvoch dňoch boli veľmi dehydratovaní a v niektorých prípadoch sa to skončilo až úplným vyhladovaním, zlyhaním orgánov a následným úmrtím. Takéto experimentovanie môže viesť aj k mnohým duševným poruchám a halucináciám.

Podľa názorov lekárov je breathariánstvo z biologického a fyziologického hľadiska nemožné. Argumentujú to aj takto: „Ak máme akceptovať prírodu a jej zákonitosti, načo by mal potom človek tráviaci systém, enzýmy a hormóny, ktoré by vôbec nepotreboval? Ibaže by sme boli dvojakým živočíšnym druhom – dokonalým a nedokonalým. Prijmime skutočnosť radšej racionálnejšie. Človek je závislý na prijímaní pestrej stravy s dostatočným obsahom bielkovín, sacharidov, tukov, vitamínov, minerálov a stopových prvkov.“


Prečítajte si aj tento článok:

Aké sú príznaky a následky porúch príjmu potravy?

0vecka

typujem ze tento clanok bude stat zivot tak jedneho cloveka aj ked az taka skoda ho nebude.... co sa tych nevysvetlitelnych ukazov tyka tak vsetky boli robene bud za nekontrolovatelnych podmienok alebo ludia vydrzali tyzden pocas ktoreho vyrazne schudli a v krvi mali hladove hormony... je to uplne zavadzajuce toto tvrdit

Kycera

Ovečka, čo keby si sa na to podujal Ty sám??? Ja tipujem, že TY by si to PREŽIL!!! Ty si taký NEZMAR, najmä ak sa jedná o SILNÉ REČI!!! Ktohovie, možno by si z toho vyšiel ako NOVÝ Č L O V EK!!! A začal používať to, čo máš v hlave a nie v pľundrách! : D