Jet lag - pásmová choroba

Odborne sa nazýva desynchronóza a označuje komplikácie, spôsobené narušením biorytmu z dôvodu prekonania viacerých časových pásiem pri dlhších cestách lietadlom. Prejavuje sa bolesťami hlavy, poruchami spánku či tráviacimi problémami.

Jetlag Zdroj foto: Shutterstock.com

Definícia a prejavy pásmovej choroby

Ide o dočasnú poruchu biologických rytmov. Zodpovedná je za ňu malá časť mozgu – hypotalamus, ktorá pôsobí ako naše vnútorné hodiny a aktivuje rôzne telesné funkcie, keď sa chce vyrovnať s veľkými zmenami.

Postihnutý trpí v prvých dňoch pobytu bolesťami hlavy a svalov, je podráždený a unavený. Ďalšími symptómami sú nechuť do jedla, poruchy trávenia, hnačky, pocit dehydratácie či nevoľnosti. Takýto jedinec má tiež problémy zaspať, alebo sa naopak budí skoro ráno. Vyskytujú sa aj depresie, pocity dezorientácie, poruchy koncentrácie či srdcového rytmu a nadmerné potenie. Narušené sú i regulácia teploty, uvoľňovanie hormónov a človek môže byť aj náchylnejší na rôzne infekcie.

Tento stav môže pretrvávať niekoľko dní, až dokiaľ sa človek úplne neaklimatizuje na nové časové pásmo. Mierna forma pásmovej choroby sa môže objaviť i pri zmene letného a zimného času.

Príčiny

  • narušenie prirodzeného cyklu svetlo-tma

  • neschopnosť tela cestujúceho okamžite sa prispôsobiť času v inom pásme

  • dehydratácia a zlá životospráva

  • nedostatok oddychu pred letom

  • nedostatok melatonínu

Prevencia pásmovej choroby

Denný režim

Ak cestujete len nakrátko (max. 2 dni), je výhodnejšie udržať si aj v cudzine svoj denný rytmus podľa času domovskej krajiny. Pri dlhších pobytoch sa zase snažte čo najskôr prejsť na miestny čas.

Prispôsobenie spánku

Ak sa chystáte na takúto dlhšiu cestu lietadlom smerom na východ, uložte sa k spánku počas troch dní pred odchodom vždy o hodinu skôr ako deň predtým. Pokiaľ budete cestovať na západ, zaľahnite počas troch dní vždy o hodinu neskôr.

Rozcvička, tekutiny, potraviny a odpočinok

Doprajte si pred letom, počas neho i po ňom krátku rozcvičku, nezabúdajte na dostatok tekutín (nepite kávu ani alkohol), odpočinku i spánku. Určite sa pred a počas cestovania neprejedajte a vyhýbajte sa potravinám a sýteným nápojom, spôsobujúcim plynatosť.

Liečba

Upokojujúce lieky

Pokiaľ máte problémy so zaspávaním, pomôže malá dávka upokojujúcich liekov s obsahom hormónu melatonínu. No mali by ste ho začať užívať už tri dni pred odchodom a skončiť s ním až tri dni po príchode domov. Pozor, takéto lieky nie sú vhodné pre deti!

Strava s obsahom melatonínu

Ak nechcete hneď siahať po liekoch, prirodzenými zdrojmi tohto spánkového hormónu sú napríklad ovsené vločky, ryža, jačmeň, banány, zázvor, šalvia či paradajky.

Slnečné svetlo

Vašu aklimatizáciu môže urýchliť slnečné svetlo, preto sa v prvých dňoch odporúča obmedziť používanie slnečných okuliarov a tráviť čo najviac času vonku a takisto nezaťahovať závesy.


Prečítajte si aj tento článok:

Ako sa zbaviť bolesti ucha pri cestovaní lietadlom?