7 druhov rakoviny s najlepším skóre uzdravenia

Moment, keď vojdete do ordinácie a doktor vám oznámi, že máte rakovinu, môže zmeniť váš život. Začnete rozmýšľať nad ožarovaním, chemoterapiou či inou liečbou s nepríjemnými vedľajšími účinkami. Nie každý druh rakoviny je ale smrteľný, niektoré sa dajú pomerne ľahko vyliečiť.

Spokojná pacientka v ordinácii Zdroj foto: Shutterstock.com

Aj keď si v otázke úspešnej liečby rakoviny lekári nemôžu byť nikdy istí, predsa len na niektoré druhy existuje účinná liečba. Aby sa zistilo, aké má pacient vyhliadky pri každom jednom z nich, robí sa prieskum „šance na prežitie“ chorých za 5 rokov. Ide o percento ľudí, ktorí sa po 5-tich rokoch od diagnostikovania rakoviny úspešne zbavili.


Prečítajte si aj:

Ako zistiť či máme rakovinu?

Týchto 7 druhov rakoviny má najsilnejšiu „5-ročnú mieru prežitia“:

1. Rakovina krčka maternice

„5-ročná miera prežitia“: približne 100 percent

Tento druh rakoviny je jedným z najľahšie liečiteľných práve preto, že existujú veľmi efektívne metódy na jej odhalenie. Testy môžu odhaliť prítomnosť neobvyklých buniek skôr, ako stihnú zmutovať na rakovinové. Navyše, ak k tejto premene už aj došlo, rakovinové bunky sa v krčka maternici množia len veľmi pomaly. Dá sa ich teda zbaviť ešte predtým, ako sa začnú šíriť či dokonca ešte skôr, ako stihnú vzniknúť.

2. Rakovina prsníku, počiatočné štádium 0 až 1

„5-ročná miera prežitia“: približne 100 percent

Pri rakovine prsníku existujú dva typy štádia 0: duktálny karcinóm in situ (DCIS), pri ktorom sa rakovinové bunky nachádzajú iba v prsných kanálikoch a lobulárny karcinóm in situ (LCIS), kedy sa zmutované bunky objavujú v prsníkovom lobule (ľalôčiku).

Pri štádiu číslo 1 je dôležitá veľkosť nádoru - ak je menší ako dva centimetre, je relatívne bezproblémovo liečiteľný.

3. Rakovina prostaty

„5-ročná miera prežitia“: približne 100 percent

Nádor v tejto časti tela rastie veľmi pomaly, alebo nemusí rásť vôbec. Nie sú dokonca ani tak nebezpečné, aby si vôbec vyžadovali nejakú náročnejšiu liečbu, preto veľa mužov žije svoj život ďalej, bez komplikácii. Štúdia, publikovaná v roku 2016 v magazíne „New England Journal of Medicine“ dokonca hovorí, že neexistuje nijaký rozdiel v miere prežitia u neliečených mužov a u tých, ktorí podstúpili chirurgický zákrok, ožarovanie či inú liečbu. Avšak tí, ktorí sa rozhodli zakročiť, mohli znížiť riziko rozšírenia rakovinových buniek do kostí a lymfatických uzlín v prípade, že by nádor začal rásť.

4. Rakovina štítnej žľazy (záleží na type tkaniva)

„5-ročná miera prežitia“: približne 100 percent

Štítna žľaza, umiestnená v krku, pomáha produkovať hormóny, ktoré naše telo potrebuje na spaľovanie kalórii a kontrolovanie srdcového tepu. Najbežnejší druh rakoviny štítnej žľazy, papilárny karcinóm, rastie pomaly. Ak sa nádor začne zväčšovať alebo prerastať do okolitého tkaniva, lekári môžu zasiahnuť chirurgicky a štítnu žľazu odobrať. Pacient potom ale musí užívať tabletky, ktoré jej funkciu nahradia.

5. Rakovina semenníka

„5-ročná miera prežitia“: približne 95,3 percent

Ak je rakovina semenníka a v počiatočnom štádiu alebo sa ešte nestihla rozšíriť do iných častí tela, lekári ju dokážu vyliečiť. Nádor je väčšinou odstránení operatívne, odobraním jedného semenníku, pričom ten druhý je schopný vytvoriť dostatok hormónov, aby pacient mohol mať sex a zostať plodný. Zákrok je najefektívnejší v kombinácii s ožarovaním a chemoterapiou.

6. Hodgkinov lymfóm

„5-ročná miera prežitia“: približne 95 percent

Ide o formu rakoviny, postihujúcu bunky lymfatického systému. Niktoré formy lymfómov na liečbu príliš nereagujú, Hodgkinov je však iný. Pacienti s počiatočnou fázou majú 90 až 95 percentnú šancu na uzdravenie, pretože tento druh je možné efektívne liečiť chemoterapiou, po prípade rádioteraiou. Dokonca aj ľudia v pokročilejších štádiách majú vysokú šancu na prežitie.

7. Melanóm

„5-ročná miera prežitia“: približne 91,5 percent

U melanómu, teda formy rakoviny kože, je veľká šanca na prežitie práve preto, že je pomerne ľahké si ho v prvých štádiách všimnúť. Hľadajte akékoľvek veľké, tmavé, neobvykle tvarované podlietiny na tele, najmä na chrbte, hlave, miešku penisu alebo medzi prstami na nohách. Ak melanóm nie je liečený okamžite, rozšíri sa na zvyšné časti tela, kde je ho oveľa náročnejšie liečiť a v konečnom dôsledku môže byť smrteľný.


Prečítajte si aj tento článok:

Ako zistiť či máme rakovinu?