5 krokov, ktoré by ste mali dodržať, ak chcete vysadiť antikoncepciu

Vysadenie antikoncepcie možno znie ako skvelý nápad vzhľadom na vaše zdravie, ale musíte si dávať pozor na možné vedľajšie účinky, ktoré prináša so sebou. Prvé mesiace môžu byť zložité, ale prinášame vám tipy, vďaka ktorým zvládnete hektické obdobie bez antikoncepcie.

Antikoncepcia zdroj: Shutterstock.com

Medzi nežiadúce vedľajšie účinky, ktoré vás môžu dobehnúť, patria menštruačné kŕče, silnejšie krvácanie alebo budete viac prežívať svoj cyklus. Záleží aj od toho, ako dlho ste brali tabletky a z akého dôvodu ste sa rozhodli ich vysadiť. Jedno je ale isté, určite pocítite na sebe zmenu. Vďaka nasledujúcim krokom sa môžete včas pripraviť na zmenu, ktorá vás čaká a lepšie sa s ňou popasovať.

1.krok: Navštívte vášho gynekológa

Je veľmi dôležité, aby ste po vysadení tabletky navštívili vášho gynekológa, aby ste sa presvedčili, že je všetko v poriadku a prípadne vám môže navrhnúť aj inú alternatívu. Ak ste antikoncepciu užívali výhradne kvôli tomu, aby ste predišli neplánovanému otehotneniu, tak budete pociťovať menšie zmeny na vašom tele. Ak ste ich brali z dôvodu, že ste mali problémy s vašim cyklom, tak budete potrebovať radu od vášho lekára.

2.krok: Buďte pripravené

Ak patríte medzi ženy, ktoré prežívajú horšie „svoje dni“ aj s antikoncepciou, tak buďte pripravené na obdobie bez tabletiek. Noste so sebou tabletku proti bolesti a ideálne aj hrejivé náplaste alebo iné pomôcky proti bolesti. Stiahnite si do mobilu aplikáciu, v ktorej budete zaznamenávať váš cyklus, nežiadúce účinky a symptómy a okrem toho budete evidovať, či ho máte pravidelný alebo nie. Takisto vás upozorní aj na blížiacu sa menštruáciu, takže sa môžete vopred pripraviť. Ak máte problematickú pleť, môže sa vám po vysadení zhoršiť, preto si zabezpečte kvalitné kozmetické výrobky alebo špeciálne krémy od kožného lekára.

3.krok: Ukončite to čím skôr

Môže u vás trvať vysadenia tabletky aj niekoľko mesiacov. Odkladáte to z rôznych dôvodov, ale najlepším riešením je, keď po užití súčasného balíka prestanete brať antikoncepciu. Nestopnite to ale v žiadnom prípade v polovici cyklu, lebo vám to môže spôsobiť vážne zdravotné problémy a nepravidelný cyklus.

4.krok: Nechajte vaše telo zregenerovať

Pre niektoré ženy môže znamenať vysadenie antikoncepcie hotovú katastrofu – silnejšiu menštruáciu, zhoršenie pleti, bolestivé kŕče alebo zmenu nálad. Naopak, ak ste pociťovali počas toho, ako ste brali tabletky bolesti hlavy, citlivé bradavky alebo nevoľnosť, po vysadení by vám tieto príznaky mali zmiznúť. Váš cyklus by sa mal znormalizovať behom 2-3 mesiacov.

5.krok: Zbystrite pozornosť

Ak sa váš cyklus neznormalizoval ani po 2-3 mesiacoch ako sa mal, navštívte vášho gynekológa, aby ste zistili, či vaše hormóny fungujú ako by mali. Takisto to platí aj v prípade, že máte nepravidelnú menštruáciu alebo silné bolesti v podbrušku.

Prečítajte si aj: Depotné hormonálne systémy