Antidepresíva

Antidepresíva sú dôležitým prvkom pri liečbe depresie a úzkosti, ale aj napríklad porúch príjmu potravy. Depresia ako ťažké psychiatrické ochorenie a takisto úzkostné stavy veľmi významne narušujú kvalitu života postihnutého človeka.

Antidepresíva Zdroj foto: Shutterstock.com

Počet ľudí trpiacich na tieto ochorenia stúpa. Pri ich liečbe sa využíva často psychoterapia, ale v mnohých prípadoch je potrebné aj tzv. „medikácia“ – podávanie antidepresív, pretože zbaviť sa depresie nie je jednoduché.


Prečítajte si aj:

Spoznajte rozdiel medzi depresiou a melanchóliou

Cieľ a účinok antidepresív

Cieľom je pomôcť človeku zbaviť sa depresívnych symptómov a pôsobiť preventívne pred ich návratom. Majú obnoviť emocionálnu rovnováhu a pomôcť pacientom vrátiť sa do normálneho života. Pôsobia takisto na zlepšenie „patologicky“ depresívnej nálady a symptómov, ako sú nepokoj, úzkosť, poruchy spánku, sebevražedené myšlienky, úzkosť, strata záujmu o okolie, celkový útlm aktivity, málo energie a podobne.

Antidepresíva pôsobia na fungovanie mozgu a procesy v ňom, pretože depresívne poruchy sú spojené s takzvanými neurochemickými zmenami. Určité chemické látky v mozgu sú v nerovnováhe a antidepresíva pôsobia vyrovnávajúco. Účinok antidepresív sa prejaví postupne, často až po 1 až 3 či viac týždňoch.

Vývoj antidepresív

Antidepresíva sa pri liečbe začali využívať od 50 rokov 20 storočia. Patria k najpredpisovanejším liekom.

Ich „prvá generácia“ mala aj mnohé vedľajšie negatívne účinky, kvôli vývoju nových látok. Neskôr došlo k zredukovaniu týchto nepriaznivých vplyvov, nie však k ich úplnej eliminácii.

Vedľajšie účinky závisia od druhu antidepresíva. Môžu to byť sucho v ústach, únava, ospalosť, zápcha, pocity na zvracanie, dokonca aj nespavosť, potenie sa, zlé sny, bolesti hlavy, sexuálne funkčné poruchy, nárast hmotnosti a podobne.

„Druhá generácia“ antidepresív sa začala používať len nedávno a predpisujú sa najmä vtedy, ak pacient nezareaguje dobre na iný preparát. Nové antidepresíva majú špecifickejší a významnejší efekt pri liečbe pacientov s depresiou. Druhá generácia má menej vedľajších účinkov a pacienti na ne majú lepšiu toleranciu.

V prípade, že prvá dávka v liečbe neúčinkuje, zvýši sa dávka alebo sa využijú iné antidepresíva.

Dávkovanie

Antidepresíva sú užívané denne. Cieľom v prvých týždňoch a mesiacoch, počas takzvanej akútnej fázy, je pomôcť pacientovi „zbaviť sa“ príznakov depresie a pokiaľ je to možné, depresiu „odstrániť“. Ak sa podarí dosiahnuť tieto ciele, liečba pokračuje ešte minimálne 4 až 9 mesiacov – to je takzvaná doliečovacia fáza depresie.

Dlhodobejšia a pokračujúca terapia antidepresívami je dôležitá kvôli tomu, aby sa zabránilo návratu príznakov depresie. Mnoho pacientov potrebuje užívať antidepresíva 6 mesiacov až rok, niektorí potrebujú aj dlhšiu dobu. Niektorí ľudia môžu brať antidepresíva aj niekoľko rokov. Dĺžka liečby je závislá na tom, ako sa stav vyvíja a z ohľadom na riziko návratu príznakov.

Žiadne z množstva antidepresív sa neukázalo ako najúčinnejšia univerzálna liečba pre každého pacienta, nakoľko sú tu individuálne rozdiely, ale asi polovica pacientov pozitívne zareaguje hneď na prvé podané antidepresívum. Pacient sa nastavuje na vhodné lieky a potrebnú dávku individuálne.

Výber antidrepresív, informovanie o ich účinkoch (o nástupe vplyvu) a podobne by mal zabezpečiť lekár. Tiež celkový stav a užívanie antidepresív počas liečby je potrebné stále a pravidelne konzultovať. Odborník berie ohľad na stav pacienta, vedľajšie príznaky, reguluje dávku antidepresív. Neodporúča sa svojvoľne meniť dávky antidepresív alebo ich svojvoľne vysadzovať. Výsledkom takýchto zmien môžu byť horšie vedľajšie účinky.

Na záver liečby antidepresívami sa postupne znižuje dávka liekov, čo trvá niekoľko týždňov. Postupné vysadzovanie liekov môže súvisieť s dočasnými poruchami spánku, pocitmi na zvracanie, bolesťami hlavy, nepokoja a podobne. Tieto príznaky sú typické aj vtedy, ak sa antidepresíva vysadia náhle. Stáva sa, že pacienti si svojvoľne vysadia antidepresíva v situácii, keď sa zrazu cítia lepšie. Hrozí tu však riziko návratu poruchy.

Ukázalo sa, že efekt antidepresív závisí na závažnosti poruchy, teda depresie. Čím závažnejší je stav, tým silnejší je vplyv na pacienta. Pri miernejších stavoch depresie sa odporúča skôr psychoterapia.

Účinnosť vplyvu antidepresív bola výskumne dokázaná. Závislosť na antidepresívach nie je ani pri dlhodobom používaní preukázaná a nie je preto potrebné sa jej báť.


Prečítajte si aj tento článok:

Spoznajte rozdiel medzi depresiou a melanchóliou

Faith Healer

Príspevky od tohto používateľa boli zablokované, na základe opakovaného porušovania pravidiel diskusie.

lucia851

Antidepresiva su jedno svinstvo,co potrebuje človek dodat energiu a ze su na to ad s noradrenalinom ci dopaminom tie lieky vobec na ro nepomahaju ale prave naopak všetky len utlmuju a oblbuju pacientov.Ze nevznika z nich zavislost neverim,ked si nedas co i len jednu ,na druhy den ma clovek uz abstaky ako slak.Psychiatri všetci len klamu ľudí aby oni mali z toho financny výnos.