6 vecí, ktoré vám prezradí ušný maz

Je to trochu odpudivá predstava, ale o svojom tele sa môžete veľa dozvedieť z jeho vedľajších produktov, ktoré vypudzuje. Farba a konzistencia vášho moču, stolice, slín či hlienu môže signalizovať potenciálny zdravotný problém, alebo vás naopak ubezpečiť, že je všetko v poriadku. Všetko toto platí aj o ušnom maze, aj keď niektorí odborníci hovoria, že sa z neho nedozviete toľko, koľko z iných výlučkov.

Ušný maz Zdroj foto: Shutterstock.com

Ušnému mazu sa od lekárov až toľko pozornosti nedostáva. Jeho základnou úlohou je zabrániť špine a baktériam v preniknutiu príliš hlboko do tela. Ľudia okolo neho často robia zbytočnú paniku, pýtajú sa či ho nemajú priveľa alebo primálo, či má správnu farbu a podobne. Aj keď tieto veci odborníkom vrásky nespôsobujú, stále je tu veľa vecí, ktoré sa o svojom tele z ušného mazu môžete dozvedieť vy sami, doma.

Tu je 6 druhov ušného mazu a informácie, ktoré sa z neho dokážete dozvedieť:

1. Tekutý so zelenkastým nádychom

Ak ste sa zapotili, tekutý ušní maz je zrejme iba výsledkom potu, vtekajúceho do ucha a miešajúceho sa s ušným mazom. Pokiaľ ale k perspirácii nedošlo, zelenkastý alebo žltastý tekutý maz môže indikovať ušnú infekciu.


Prečítajte si aj:

Cholesteatóm stredného ucha

2. Lepkavý alebo suchý?

Každý z nás má jeden alebo druhý - a ten váš typ môže poskytnúť vodítka k vášmu genetickému pôvodu. Výskumníci zo žurnálu Nature Genetics zistili, že väčšina ľudí z ázijským pôvodom má suchý ušný maz zatiaľ, čo ľudia s africkým a európskym pôvodom majú skôr „vlhký“, lepkavý typ. Tento rozdiel vyplýva z genetickej adaptácie našich predkov na klimatické podmienky daných regiónov.

3. Ušný maz s nepríjemným zápachom

Zápach indikuje, že môžete mať ušnú infekciu alebo poškodenie stredného ucha. Preto ak je váš maz cítiť, je tu podozrenie na chronický zápal stredného ucha. Zapáchajúca tekutina nie je to ani tak maz, ako výtok a pokiaľ ste sa s ňou stretli a navyšte ste spozorovali aj iné symptómy, ako napríklad problémy s rovnováhou, zvonenie v ušiach alebo počit upchatosti či zalahnutosti v ušiach, vyhľadajte lekára.

4. Ušný maz vyteká von z ucha

Infekcia alebo natrhnutie ušného bubienku môže viesť ku cholesteatómu, pseudonádoru cystického charakteru, tvoreného navrstvenými odumretými bunkami, ktoré sa z neho odlupujú a zapĺňajú zvukovody. Môže sa teda stať, že sa váš nenápadný, bežný ušný maz zmení na veľké vypadávajúce lepkavé hrčky či zhluky. Ďalšími symptómami cholesteatómu sú napríklad aj tlak a bolesť ucha.

5. Zdá sa, že nijaký maz nemáte

Ak sa zdá, že sa váš ušný maz skrátka rozplynul do vzduchu alebo prepadol pod zem, môžete mať veľmi vzácnu a nie príliš preskúmanú poruchu s názvom „keratitis obturans“. Namiesto toho, aby sa váš maz prirodzene vylučoval z ucha, buduje sa vnútri a vytvára veľmi hrubú a pevnú mazovú zátarasu. Poruchu sprevádzajú aj iné symptómy - zaľahnutie a bolesť ucha.

6. Váš ušný maz je šupinkovitý

Neznamená to, že ste chorí, vaše telo iba prirodzene starne. Ušný maz s pribúdajúcim vekom získava šupinkovitý vzhľad preto, lebo vysychá rovnako, ako všetky ostatné ľudské žľazy.


Prečítajte si aj tento článok:

Cholesteatóm stredného ucha