Cukrovka – tipy, ako si kontrolovať stravovanie

Na veľkosti porcií jedál záleží o to viac, ak trpíte cukrovkou 2. typu. Ovládať svoj príjem kalórií a sacharidov vám pomôže riadiť hladinu cukru v krvi a udržať si zdravú váhu, čo môže potenciálne znížiť potrebu užívania niektorých liekov.

Kontrola stravovania pri cukrovke Zdroj foto: Shutterstock.com

Porcie potravín

  • Porcia mäsa by mala vážiť asi 800 gramov, o veľkosti zhruba jedného balíčka hracích kariet.

  • Porcia syra by mala zodpovedať asi 300 gramom, zhruba o veľkosti šiestich kociek.

  • Porcia celozrnných cestovín celého alebo hnedej ryže by mala byť asi 1/2 šálky, čo je zhruba o veľkosti tenisovej loptičky.

  • Porcie ovocia by takisto mali mať približne veľkosť tenisovej loptičky.

  • Porcie surovej listovej zeleniny by mali pozostávať z jednej šálky.

Kontrola

1. Rozdeľte si tanier

Zvážte použiť tanier vhodnej veľkosti. Ľudia s cukrovkou, ktorí sa pri dávkovaní porcií riadia veľkosťou taniera, dokážu viac schudnúť. Zdravým pravidlom je naplniť polovicu taniera zeleninou bez obsahu škrobu, štvrtinu zrnami a zvyšnú štvrtinu chudými bielkovinami.


Prečítajte si tiež:

Praktické rady pri príprave diétnych pokrmov pre cukrovkárov

2. Zmerajte si jedlo

Ak chcete zistiť, ako vyzerá správna veľkosť porcií, použite odmerky. Odmerajte správnu veľkosť porcií najprv v nich a potom sa pozrite, ako vyzerajú na tanieri. Napríklad naplňte jednu odmerku celozrnnými cereáliami v požadovanej miere a následne to nasypte na tanier a všimnite si rozdiel oproti bežnej porcii, ktorú si dávate. Potraviny vo vreckách či škatuliach preto nikdy nejedzte priamo odtiaľ, lebo nikdy nemožno zmerať, koľko zjete.

3. Používajte menšie taniere a poháre

Aby sa zabránilo priveľkým porciám, vymeňte svoj veľký tanier za menší. Rozhodnite sa pre poháre s menším objemom, aby ste mohli kontrolovať, koľko tekutín vypijete a prípadne si doliať.

4. Majte disciplínu

Aby ste sa vyhli prípadnému dokladaniu jedla, nechajte všetok riad s jedlom vždy mimo stola, na ktorom jete. Po skonzumovaní svojej porcie vždy počkajte niekoľko minút, aby ste zistili, či ste skutočne najedení alebo ešte máte hlad.

5. Nenechajte sa pri jedle rozptýliť

Ľudia, ktorí jedia, zatiaľ čo popritom vykonávajú iné činnosti, majú tendenciu zjesť viac, no súčasne si jedlo až tak nevychutnávajú. Ide o to, aby ste si uvedomovali, že jete, preto nejedzte pri televízii, notebooku, tablete či smartfóne a zamerajte sa len a len na jedlo, prípadne na konverzáciu so spolustolujúcimi. Keď budete jesť bez rozptyľovania, môžete venovať i viac pozornosti množstvu a porcii jedál, ktoré skonzumujete.

6. Nedajte sa vykoľajiť

Pokiaľ vás v reštaurácii zaskočí priveľká porcia jedla, pokojne si ju rozdeľte s priateľom alebo si objednajte predjedlo namiesto hlavného jedla. Takisto pozor na príjem alkoholu, ten môže totižto prispieť k rozvoju prejedania. Obmedzujte pečivo, chipsy či iné občerstvenie. Namiesto toho začnite radšej s polievkou. A aby ste sa vyvarovali návalu hladu, jedzte rozumne po celý deň.


Prečítajte si aj tento článok:

Praktické rady pri príprave diétnych pokrmov pre cukrovkárov