Viete, ktorá soľ je pre vaše telo najzdravšia?

Soľ a jej vplyv na naše telo je predmetom výskumov celé desaťročia. Však skôr, ako prídete k nejakým záverom, je dôležité, aby ste jej rozumeli. Existuje totiž viac ako iba jeden druh - každý z nich je jedinečný, má odlišné zloženie a inak pôsobí na naše telo.

Soľ Zdroj foto: Shutterstock.com

Soľ je kryštalický minerál, tvorený sodíkom a chlórom (chemická značka NaCl). Oba tieto prvky sú pre náš život nevyhnutné. Nemôžeme bez nich žiť, pretože sa podieľajú na niekoľkých rozhodujúcich biologických procesoch.

Možno sa pýtate, prečo má teda soľ, ktorá je evidentne tak nevyhnutná pre naše naše zdravie, tak zlú reputáciu? Odpoveď je jednoduchá - existuje veľký rozdiel medzi prírodnou a rafinovanou (spracovanou) soľou, ktorú väčšina z nás bežne konzumuje.

Ak máte pocit, že sa v tom začínate strácať, nie ste jediný. Pripravili sme pre vás tento prehľadný zoznam druhov soli so všetkými informáciami, ktoré o nich potrebujete vedieť.


Prečítajte si aj:

6 spôsobov ako využiť morskú soľ pre krajšiu pokožku a vlasy

1. Rafinovaná (spracovaná) soľ

Jedná sa o najbežnejší druh soli, ktorí v domácnosti na bežné solenie využíva väčšina ľudí. Nachádza sa aj takmer vo všetkých kupovaných výrobkoch, takže nie je ľahké sa jej vyhnúť. Čo je ale horšie - ide takisto o najmenej zdravý druh soli. Získava sa buď zo soľných baní alebo odparením morskej vody. Takto sama o sebe nie je nezdravá. Problém vzniká až pri jej spracúvaní, kde je chemicky čistená pri extrémne vysokých teplotách a tak zbavená prirodzených liečivých minerálov. Takisto sa do nej umelo pridáva jód.

Konzumácia príliš veľkého množstva rafinovanej soli môže spôsobiť zadržiavanie tekutín v tkanivách a viesť k rôznym zdravotným problémom.

2. Morská soľ

Je najznámejšou a najpoužívanejšou alternatívou k bežnej kuchynskej, spracovanej soli. Jej cena je o niečo vyššia, ale oplatí sa za ňu priplatiť, pretože obsahuje prírodný jód a minerály, ktoré sú kvôli chemickému spracovaniu z kuchynskej soli odstránené.

Vďaka obsahu jódu chutí trochu inak, ako klasická spracovaná soľ. Množstvo jódu v nej ale prirodzene nie je nijako prevratné, preto sa často pridáva aj umelo. Určujúce v tomto prípade je, z akej oblasti morská soľ pochádza. Vybrať si môžete medzi jemným a hrubozrnným variantom.

Vyrába sa odparovaním morskej vody a je často obohatená o zmesi rôznych byliniek, takže môže byť aj sama o sebe veľmi chutná. Dá sa takisto pridať do kúpeľa, inhalovať a dokáže dokonca zastaviť začínajúcu virózu.

3. Himalájska soľ

Má typickú ružovkastú farbu, za čo môže obsiahnuté železo. Je dokonca o niečo lacnejšia, ako tá morská. Pochádza z Ázie, konkrétne z himalájskych hôr, ťaží sa v podzemnom dole Khewra v Pakistane. Nemusia sa do nej umelo pridávať nijaké látky ako do predchádzajúcich dvoch druhov, pretože už sama o sebe obsahuje veľa minerálov. Ak preto hľadáte skutočne zdravú verziu bez chémie, táto soľ je pre vás tá správna voľba.

Čo sa týka svojho zloženia, popri klasickému NaCl obsahuje aj iné prvky a zlúčeniny. Patria sem napríklad polyhalit (hydratovaný síran horčíku, draslíku a vápniku s prímesou železa).

4. Fleur de Sel (soľný kvet)

Tejto druh je známy ako kráľovná medzi soľami. Získava sa veľmi obtiažne, je vzácna a zbiera sa ručne. Jej pôvod je v Indii, kde vzniká iba za horúcich a zároveň veterných dní, kedy sa tvorí ako tenká vrstva na vodnej hladine. Takého podmienky, samozrejme, nenastávajú každý deň, čo predurčuje jej vysokú cenu. Je určená výhradne k dochucovaniu už hotových pokrmov.

5. Údená soľ

Ak chcete ochutnať naozaj netradičnú soľ, táto je potom pre vás ako stvorená. Údi sa na starostlivo vyberanom dreve a ak s ňou pokrm posolíte, získa typickú údenú chuť a vôňu. Inak vlastne ide iba o obyčajnú, morskú soľ, jej chuť je ale intenzívnejšia, takže jej stačí použiť menšie množstvo. Najvhodnejšia je na dochucovanie mäsa, rýb, po prípade aj omáčok. Ani takáto soľ ale nie je zrovna lacná a nekúpite ju len tak niekde - väčšinou je dostupná iba na internete.

6. Lávová soľ

Táto soľ môže byť červená alebo čierna. Červená lávová soľ pochádza z Havajských ostrovov a jedná sa o morskú soľ s prímesou miestneho červeného ílu. Tieto íly vznikajú rozpadom vulkanického skla a popola v alkalickom morskom prostredí. Červená farba je rovnako, ako u himalájskej soli, spôsobená obsahom oxidov železa.

Pôvod čiernej lávovej soli je rovnako na Havajských ostrovoch, nejedná sa ale o soľ surovú a takisto nemá nič spoločné s lávou. Vzniká odparovaním soli z morskej vody. Tieto kryštály soli sa následne ručne zbierajú a prechádzajú kúpeľou z kokosových škrupín. Vďaka tomu obsahuje okrem NaCl aj mnoho iných zlúčenín a prvkov ako železo, horčík, draslík či vápnik. Aj keď je jedlá, väčšie využitie má v kúpeľníctve a kozmetickom priemysle.

7. Kala Namak

Táto soľ je rovnako čierna, ťaží sa v Pakistane, Nepále, Bangladéši a Indii. Na rozdiel od čiernej lávovej soli je pôvod Kala Namak skutočne z časti „lávový“. Je to ale skôr dochucovadlo ako klasická soľ, pretože okrem NaCl obsahuje vo veľkom množstve aj železité a siričité zložky. Práve síra spôsobuje pomerne zvláštnu, netypickú chuť.

V závislosti od pomeru zložiek sa mení aj farba, od béžovej, červenej až po šedú a úplne čiernu. Dokonale sa hodí na ochutenie indického kari, chutney (čatní) či tofu.

8. Kórejská bambusová soľ - Jukyeom

Vyrába sa veľmi špecifickým spôsobom. Dutá stonka bambusu sa naplní morskou soľou, oba konce sa upchajú ílom a táto „tuba“ sa následne nechá prejsť niekoľkokrát ohňom. Íl má údajne zo soli vytiahnuť škodliviny a a naopak, spolu s bambusom majú dokonca do soli vpustiť látky prospešné. V Kórei sa táto soľ predáva v malých sáčkoch ako ľudový liek proti takmer všetkému - zápalom, vredom, páleniu žáhy. Dokonca aj proti rakovine. Zatiaľ však nie sú známe vedecké analýzy látok, obsiahnutých v Jukyom a ich skutočné liečivé účinky.

9. Košér soľ

Tento druh získal svoj názov tak, že bol pôvodne používaný pre židovské náboženské účely - dokáže odstrániť krv z povrchu mäsa, čím ho spraví košér. Krv sa do nej ľahko vsakuje vďaka jej vločkovitej štruktúre. Je veľmi podobná klasickej, kuchynskej soli, pretože obe pochádzajú buď zo soľných baní alebo morskej vody, nie sú ale úplne identické. Existujú aj iné rozdiely ako textúra ich zŕn - košér soľ nie je jodizovaná a neobsahuje protispekavé látky, teda umelo pridanú chémiu. A ak aj chemické látky obsahuje, je to v oveľa menšom množstve ako u klasickej, kuchynskej soli.

10. Keltská soľ

Má pôvod v Bretónsku, oblasti Francúzska, ležiacej pri Keltskom mori. Jej farba je sivastá a štruktúra vlhká. Preto nezáleží na tom, ako ju budete skladovať, bude sa vždy zdať zvlhnutá na dotyk.

Napriek odlišnosti v textúre, je podobná himalájskej soli, najmä vďaka jej obsahu prospešných látok. Obsahuje rôzne prospešné stopové prvky a má menej sodíku ako kuchynská soľ. Vlastne, ako ukázali štúdie, Keltská soľ má úplne najnižší obsah sodíku zo všetkých spomínaných solí vôbec. Takisto obsahuje najvyššie množstvo kľúčových minerálov, ako kalcium a magnézium.

S podobným množstvom prospešných látok, nie je prekvapením, že sa Keltská soľ a jej zdravotné účinky porovnávajú s himalájskou soľou.


Prečítajte si aj tento článok:

6 spôsobov ako využiť morskú soľ pre krajšiu pokožku a vlasy

500xka

himalájska soľ je rozhodne najlepšia (: ja milujem jemnú ružovú od BIO365 zo zdravého nákupu a dávam ju či už do polievok alebo do mäsa a taktiež do cestovín a nemá chybu... je super