Vyberáte si okuliare? Vieme, ktoré vám sedia

Váš zrak sa zhoršil a je pred vami neľahká úloha - vybrať si tie správne okuliare. Lenže ktoré - existuje toľko tvarov a veľkostí a vy neviete, aké sa najviac hodia k vášmu typu tváre? Poradíme vám.

Okuliare Zdroj foto: Shutterstock.com

Aj okuliare sú módnym doplnkom, a veľmi podstatným. Ak ich raz nosíme, sú súčasťou nášho osobitého štýlu roky, alebo aj celý život. Preto je výber tých správnych veľmi dôležitý a mali by ste pri ňom dbať najmä na tieto štyri faktory:


Prečítajte si aj:

Ako si správne vybrať slnečné okuliare

1. Kontrast: Tvar okuliarov by mal byť vždy v kontraste s tvarom vašej tváre. Teda ak máte okrúhlu tvár, je treba siahnuť po hranatejších rámoch a naopak, ak je vaša tvár skôr hranatá, vyskúšajte to s okrúhlymi „potterovkami“.

2. Proporcia: veľa ľudí si myslí, že im budú sedieť rovnaké dioptrické okuliare ako tie slnečné, veď sa iba vymenia tmavé sklá za svetlé, no nie? Nie je to celkom tak. Zatiaľ, čo slnečné okuliare vyzerajú dobre aj vtedy, ak sú proporčne neúmerné veľkosti vašej tváre, dioptrické okuliare, pokrývajúce väčšinu jej povrchu, už tak dobre vyzerať nemusia.

3. Farba: vyberte si takú farbu, ktorá sedí k vašim črtám. Napríklad čierna je dobrá vtedy, ak chcete zvýrazniť oči. Takisto okuliare, ktoré sú v kontraste s farbou vašej pleti a vlasov budú výraznejšie, takže ak chcete, aby z vašej tváre kričali, voľte kontrastné farby, pokiaľ túžite skôr po decentnej nenápadnosti, zvoľte splývavé odtiene.

4. Tvar tváre: v tejto časti už výber začína byť o niečo komplikovanejší, tak si o ňom povedzme niečo viac.

Ako je váš tvar tváre?

Je to veľmi jednoduché. Vyfotografujte svoju tvár spredu, teda nie z profilu a obkreslite ju fixkou. Ak nemáte k dispozícii fotoaparát, pozrite sa do zrkadla a jednoducho s rúžom alebo čímkoľvek iným zmývateľným spravte to isté. Aký má tvar?

Predĺžený tvar - stavte na „pilotky“

Tento tvar je dlhý a úzky, s dlhou rovnou lícnou líniou a niekedy aj dlhším nosom.

Ak má vaša tvár tento tvar, budú pre vás najvhodnejšie väčšie okuliare s názvom aviator, ktoré v ich slnečnom prevedení poznáme aj ako „pilotky“. Sú dlhšie, to znamená, že vašu tvár opticky skrátia a rozšíria. Ak vás zrovna tieto neoslovili, stavte vo všeobecnosti na rámy, ktoré sú dlhšie, nie širšie.

Ideálna voľba: užšie ale dlhšie okuliare s výraznejšou spodnou časťou, napríklad tvar aviator.

Radšej sa vyhnite: rovným a obdĺžnikovým zvarom, krátkym rámom.

Diamantový tvar - doprajte si „mačací look“

Táto tvár je úzka v oblasti očí, čela a sánky a brady a rozšírená v oblasti lícnych kostí, ktorú sú väčšinou veľmi výrazné.

Diamantový tvar je tým najvzácnejším. Vašou snahou by malo byť upriamiť pozornosť na oči, rozšíriť túto oblasť, dodať jej väčší balans v porovnaní so zvyškom tváre a popri tom opticky zúžiť lícne kosti. Lichotiť vám budú okuliare s jasnou, výraznou líniou v oblasti obočia. Zvážte preto okuliare bez rámu alebo s polovičným rámom, oválne, po prípade slzičkové, „mačacie“ tvary.

Ideálna voľba: okuliare bez rámu, po prípade s polovičným rámom, oválne alebo slzičkového tvaru.

Radšej sa vyhnite: rovným rámom, ktorú pútajú pozornosť na úzku oblasť očí.

Štvorcový tvar - topkou sú „potterky“

Táto tvár sa vyznačuje širokým čelom a lícnymi kosťami a štvorcovou bradou.

V tomto prípade sa veľmi dobre uplatňuje kontrast - ak máte štvorcovú tvár, zvoľte „potterky“, oválne rámy, ktoré ju opticky predĺžia a zjemnia vaše črty. Pozornosť prejde na oči a predĺži sa nos. Hranatý rám by spôsobil presne opačný efekt a vyzeral by neprirodzene.

Ideálna voľba: oválne rámy.

Radšej sa vyhnite: úzkym a hranatým modelom či farebným akcentom v spodnej časti rámov, ktoré by mohli upriamiť pozornosť na bradu.

Srdcový tvar - bledé farby a jemný rám

Srdcový tvar má široké čelo, výrazné lícne kosti a úzku, malú bradu.

Či už má srdcový typ tváre bližšie k obdĺžniku či oválu, vašim cieľom by malo byť vybrať si opäť kontrastné okuliare, nie také, ktoré budú jej tvar imitovať. Rozhodne pre vás nie sú vhodné spomínané „aviatorky“, pretože práve oni by len zvýraznili tvar vašej tváre. Takisto sa vyhnite okuliarom s polovičným rámom, pretože ten by iba upriamil pozornosť na širšiu časť hlavy. Aby ste dosiahli opak, skúste jemné rámy, ktoré sú širšie v spodnej časti, veľmi svetlých odtieňov alebo dokonca nijaký rám. Táto voľba bude pôsobiť prirodzene a nenútene.

Ideálna voľba: okuliare bledých farieb s jemným alebo nijakým rámom.

Radšej sa vyhnite: Rámom, ktoré sú hrubšie vo vrchnej časti ako v spodnej.

Trojuholníkový tvar - zjemnite asymetriu

Tvár sa vyznačuje širokým čelom a lícnymi kosťami, postupne sa zužujúcimi smerom dolu a prechádzajúcimi do úzkej a malej brady.

Tento typ tváre má výrazný rozdiel medzi širokým čelom a úzkou bradou. Aby ste opticky minimalizovali šírku vrchnej časti hlavy, vyberte si opäť okuliare, ktoré sú širšie v spodnej časti, veľmi svetlé farby, ľahké materiály, nevýrazné alebo dokonca nijaké rámy.

Ideálna voľba: Okuliare, ktoré sú výraznejšie v spodnej časti, ľahké rámy bledej farby alebo bez rámov.

Radšej sa vyhnite: okuliarom s výraznou vrchnou časťou rámu a nevýraznou spodnou časťou, okuliarom so širokým vrchom.

Oválny tvar - sedí vám čokoľvek

Dokonale vyvážený pomer jednotlivých častí svedčí o oválnej tvári. Čelo je o niečo širšie ako brada, ale rozdiel je nepatrný. Lícne kosti sú položené vysoko.

Ľudia s týmto typom tváre sú šťastní ľudia, pretože si môžu dovoliť prakticky čokoľvek a teda môžu experimentovať. Ak preferujete udržať svojej tvári jej prirodzený oválny balans, stavte na okuliare, ktoré sú rovnako široké ako najširšia časť vašej hlavy. Nezabúdajte vziať do úvahy farbu vašich vlasov a iné dôležité aspekty celkového výzoru.

Ideálna voľba: čokoľvek vám vyhovuje. Skúste zaexperimentovať aj s veľkými kúskami s hrubým rámom vo výraznej farbe - naozaj vám sedia.

Radšej sa vyhnite: príliš rovným rámom, ktoré pútajú pozornosť na rovnú líniu očí.

Okrúhli tvar - hra s geometriou

Okrúhla tvár je väčšinou pomerne krátka so širokým čelom, často plnými líčkami a okrúhlou bradou.

Ak máte okrúhlu tvár, jemné črty v oblasti obočia a sánky, sú pre vás ideálne obdĺžnikové rámy. Dokonale lichotia tomuto typu, zužujú ho a predlžujú. Rovný obdĺžnikový štýl vytvorí s jemnými okrúhlymi črtami dokonalú harmóniu. Hranica rámu b okolí obočia opticky podvihne oči čo vytvorí práve spomenutú ilúziu dlhšej tváre.

Ideálna voľba: obdĺžnikvé rámy, farebné s výraznou dekoráciou.

Radšej sa vyhnite: malým či oválnym tvarom alebo „oversized“ veľkostiam, ktoré by vašu tvár spravili ešte okrúhlejšou.

Ak ešte stále nie ste presvedčení o tom, aký druh okuliarov je pre vás ten pravý, pozrite si toto krátke video:


Prečítajte si aj tento článok:

Ako si správne vybrať slnečné okuliare