Hrozno zvyšuje vlhkosť v pľúcach, pomáha aj na vrásky

Toto šťavnaté ovocie, ktoré osloví gurmánov i kuchárov, je plné antioxidantov. Poznáme niekoľko odrôd stolového, muštového viniča i podnožového viniča. Poďme sa bližšie pozrieť na stolové odrody, ktoré sú určené na priamu konzumáciu

Hrozno Zdroj foto: Shutterstock.com

Hrozno - lahodné a zdravé

Hrozno patrí medzi najlahodnejšie ovocie, je bohatým zdrojom vitamínov A, B6, C, E a kyseliny listovej. Obsahuje základné minerály, ako je draslík, vápnik, železo, fosfor, horčík a selén, takisto aj flavonoidy - veľmi účinné antioxidanty, ktoré dokžu eliminovať škody spôsobené voľnými radikálmi a spomaliť starnutie buniek.

Pri akých zdravotných problémoch hrozno pomáha?

Medzi vážne choroby, ktoré dokáže ovplyvniť je astma. Hrozno totiž zvyšuje vlhkosť v pľúcach. Pomáha aj pri ochorení srdca. Zvyšuje hladinu oxidu dusíka v krvi, ktorý zabraňuje tvorbe krvných zrazenín, znižuje cholesterol a riziko srdcového infarktu. V literatúre sa tiež uvádza, že hrozno pomáha pri zápche, nechutenstve, únave, poruchách obličiek a pri prevencii šedého zákalu oka. Nemali by sme opomenúť i to, že zabraňuje tvorbe vrások, pokožku vyhladzuje a napína.


Prečítajte si o tomto ovocí viac:

Hrozno je nízkokalorické a má omladzujúce účinky

Akú farbu hrozna zvoliť?

Ľudoví liečitelia sa prikláňajú k názoru, že jasnočervená farba je vhodná pri pľúcnych chorobách a astme. Modré a červené čistí organizmus od soli, kyselín a pomáha pri kožných problémoch. Biele hrozno sa odporúča pri ochoreniach pečene.

Hrozno je najznámejšie v podobe vína. Hroznové víno má príjemnú arómu, sladkú chuť a napomáha vylučovaniu tráviacich štiav. O víne sa už veľa popísalo, pohovorilo, ale aj poprelo. Pravda bude zrejme niekde uprostred. Kľúčom k úspechu je množstvo. Aby nám víno neuškodilo musíme mať konzumáciu pod kontrolou. V malom množstve môže byť zázrakom, lebo znižuje riziko infarktu, vznik náhlej cievnej príhody, ischemickej choroby srdca a cukrovky.

Hrozno v kuchyni

Snáď najlepšie je na priamu konzumáciu. Gurmáni, ale i gazdinky, ocenia olej lisovaný z hroznových jadierok. Výborne sa hodí na prípravu šalátov a do rôznych dresingov. Nezanedbateľný je vínny ocot, mušt, sirup lekvár, ale aj kompót. Hrozno je ovocie, ktoré sa dá výborne kombinovať (slané i sladké pokrmy). Výborne sa hodí k syru i do ovocnej misy.


Prečítajte si aj tento článok o hrozne:

Hrozno je nízkokalorické a má omladzujúce účinky

Zeneva

Totálny súhlas s autorom článku! Našimi favoritmi doma sú hrozno a hliva, bez nich si nevieme existenciu už ani predstaviť. Najradšej si ich zbierame sami, no v poslednej dobe máme dosť práce a nedarí sa, tak si doprajeme hroznový cukor alebo siahneme po takej škatuľke, že Beta glucan 120. Ja nie som zástanca výživových doplnkov, myslím, že všetko čerstvé má najväčšiu silu, ale keď už ozaj nemáte šancu zjesť čerstvé hrozno alebo hlivu, tak tieto kapsule obsahujú všetko, čo tie čerstvé, ale trvalo mi fakt dlho nájsť vhodnú alternatívu. Snáď som vám pomohla, lebo všetci vieme, že niekedy nemáme šancu na čerstvé dary prírody.