6 krokov, ako si udržať krvný tlak pod kontrolou

Vysoký krvný tlak je vážnym zdravotným rizikom, ktoré môže viesť až k infarktu, mŕtvici či cukrovke. Existuje však niekoľko jednoduchých krokov, pomocou ktorých si udržíte krvný tlak pod kontrolou a vyhnete sa tak zdravotným komplikáciám.

Ako si udržať krvný tlak pod kontrolou Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Sledujte svoju hmostnosť

Zhodenie nadbytočných kilogramov a pravidelné cvičenie má veľký vplyv na krvný tlak. Ten stúpa zároveň s hmotnosťou, takže aj nepatrné schudnutie môže pomôcť znížiť krvný tlak. V záujme vlastného zdravia sa preto venujte fyzickej aktivite po dobu aspoň polhodiny niekoľkokrát týždenne.

2. Obmedzte soľ v strave

Zdravšia strava pomáha udržiavať primeraný krvný tlak. Jedným z najväčších faktorov je príjem soli, ktorú väčšinou telo získava zo spracovaných potravín. Zníženie sodíka a zároveň zvýšenie draslíka v strave pomôže kontrolovať vysoký krvný tlak. Práve draslík môže zmierniť negatívne dopady sodíka na krvný tlak.

Dávajte si takisto pozor na príjem nezdravých tukov a potravín, ktoré spôsobujú nárast LDL cholesterolu. Obmedzte alkohol a do svojho jedálnička zaraďte viac ovocia a zeleniny. Takisto, výskumy zistili, že aj tmavá čokoláda môže byť prospešná pre zdravie srdca.


Prečítajte si tiež:

Tieto potraviny vám úspešne znížia krvný tlak

3. Obmedzte kofeín

Ak budete piť menej kávy, bude to mať priaznivé účinky na váš krvný tlak, pretože káva má tendenciu k zvyšovať účinky stresu na telo. Podľa výskumov môže mať kofeín oveľa horší vplyv na krvný tlak u ľudí, ktorí pijú kávu príležitostne. No aj napriek tomu, Svetová zdravotnícka organizácia odporúča odmerať si krvný tlak 30 minút po vypití kávy, i keď ju pijete pravidelne.

4. Vyhýbajte sa stresu

Stres vedie ľudí k mnohým nerestiam, ako sú napríklad fajčenie, pitie alkoholu či nezdravé stravovacie návyky, čo v konečnom dôsledku spôsobuje zúženie ciev a zvýšenie tlaku. K spôsobom, ako znížiť stres, patria napríklad aj pitie bylinkového čaju, cvičenie či počúvanie hudby, alebo krátkodobé prerušenie práce a povinností. Odborníci radia dať si denne aspoň 15 až 20 minút voľno od povinností a venovať sa chvíľu jednoducho tomu, čo vás baví.

5. Meditujte

Meditácia je ďalší spôsob, ako sa zbaviť stresu, čo zároveň znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Meditácia využíva hlboké dýchanie, tiché rozjímanie alebo dlhodobú koncentráciu na určitú vec. Týmito spôsobmi pomáha človeku upokojiť sa a udržať uvoľnený stav mysle. Prieskumy ukázali, že meditácia dokáže znížiť riziko srdcového infarktu alebo mŕtvice o takmer 50 percent.

6. Spite

Spánok je dôležitý pri regenerácii a obnove buniek. Ľudia, ktorí spia päť alebo menej hodín denne, majú tendenciu k rozvoju vysokého krvného tlaku. Dôvodom je najmä skutočnosť, že nedostatok spánku môže negatívne ovplyvniť reguláciu stresových hormónov, čo vedie k vysokému krvnému tlaku. Táto súvislosť medzi nedostatkom spánku a hypertenziou dáva zmysel i pri ľuďoch, trpiacich spánkovým apnoe (narušenie dýchania počas spánku), ktorí sú považovaní za rizikovú skupinu pri srdcových chorobách.


Prečítajte si aj tento článok:

Tieto potraviny vám úspešne znížia krvný tlak